Sprookjesboek: Raponsje

Lieve lezers,

Tegen de tijd dat jullie dit artikel lezen ben ik net terug uit Amerika en weet ik zeker dat ik nog helemaal in de sprookjes stemming ben van Disney World waarin vorige week ben geweest. Daarom wil ik graag deze sprookjeswereld met jullie delen door middel van een  sprookje met jullie te bespreken.

Vandaag wil ik graag met jullie bespreken: Raponsje

img_2480

Titel: Het sprookjesboek van De Efteling
Auteur: Gerrie van Dongen, Ad Grooten
Verschenen:  Juli 2009
Pagina’s: 160
Uitgever: Ploegsema

  Koop bij bol.com

Dit klassieke sprookje kennen we ook allemaal van de nieuwe Disney Hit Rapunzel. Bijna elke kleine jonge dame is dol van Rapunzel. Maar zoals elke keer bij de sprookjesboek items bespreken we het ‘originele’ verhaal van dit sprookje. Lees daarom snel mee wat dit sprookje ons te vertellen heeft.

Dit verhaal gaat over een man en een vrouw die naast een oude heks wonen. De oude heks was gevaarlijk en ze wilde zo ver mogelijk bij haar uit de buurt blijven. Maar de vrouw van de man was zwanger en had zin in de meest bizare dingen. Zo ook in de raponsjes uit de tuin van de buurvrouw. De man van de vrouw klom over de muur om een paar van de rapportjes te plukken omdat hij het niet durfde te vragen. Maar de oude heks zag hem natuurlijk en liet hem alleen maar gaan in ruil voor zijn eerste kindje. De man dacht dat de oude heks een grapje maakte dus hij stemde toe. De nacht nog werd zijn eerset kindje geboren. De oude heks kwam het kindje meteen halen en noemde haar Raponsje.

img_2481

Raponsje groeide op maar was altijd alleen. Haar beste vriendjes waren de dieren die in de tuin leefde.
Een aantal jaar later sloot de oude heks haar op in een hoge toren zonder een deur. Om naar boven te klimmen moest Raponsje haar haren naar beneden laten vallen zodat de oude heks er aan omhoog kon klimmen.
Tot er ineens een jongen man via haar haren omhoog klom…

Ook dit sprookje is wat gruwelijker dan de versie die de meeste van ons kennen maar ook dit sprookje heeft gelukkig wel een mooi einde. En natuurlijk weer belangrijke lessen.

Kennen jullie de originele versie van dit sprookje?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *