Bloggerslunch – BoekenBeurs Antwerpen

Lieve lezers,

Hebben jullie het verslag van de BoekenBeurs al gelezen? Tijdens deze eerste dag op de BoekenBeurs had ik ook nog eens een leuke lunch op de planning staan.

Collage Yrsa Mats

Om half 12 verzamelden we allemaal bij de stand van WPG op de Boekenbeurs. Daar liepen we samen met Maja van WPG en Yrsa die een beetje verlegen overkwam naar een aparte vergaderruimte.
Eenmaal in de vergaderruimte was het nog even wachten op de laatste blogger en op Mats. Maja deelde ondertussen al lekkere broodjes uit en een hele hoop voor mij onbekende kruidendrankjes. Inmiddels kletsen we er al vrolijk op los met Yrsa. Yrsa is echt een heel erg leuke gezellige, vriendelijke en spontane dame.
Iets later kwam ook de laatste blogger binnen en Mats.

boeken yrsa mats

Na nog een gezellig broodje kon het gesprek losbarsten. Voor jullie zal ik even de belangrijkste en leukste elementen van dit interview op een rijtje zetten.

  • Yrsa komt uit Ijsland en heeft vroeger voornamelijk Kinderboeken geschreven.
  • Mats komt uit zweden en was vroeger journalist. Hij stopte met zijn baan om te gaan schrijven.
  • Mats zijn boek is een aardig dik boek. Yrsa was hier erg verbaasd over, bij haar uitgeverij zou zo een dik boek nooit mogen! Vervolgens vertelde mats ook nog eens dat hij een heel groot deel heeft moeten schrappen omdat zijn eerste boek anders al meer dan 800 pagina’s zou zijn. Gelukkig komt dit geschrapte deel grotendeels terug in boek twee.
  • Beide auteurs waren het er over eens dat schreven soms heel erg moeilijk is omdat je in je hoofd al een stuk verder bent.
  • Yrsa haar zoon hield helemaal niet van lezen. Maar daar heeft ze verandering in weten te brengen. Toen Yrsa bekender werd had ze geen tijd meer om alle boeken te lezen van mensen waarmee ze een gesprek zou voeren. Daarom betaalde ze haar zoon om de boeken voor haar te lezen en te vertellen waar de boeken over gingen. Tegenwoordig hoeft ze hem hier niet meer voor te betalen want hij lees nu zelf heel graag.
  • Yrsa vindt dat je om een volledig mens te worden moet lezen. Lezen is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van de mens. Het maakt je een heel persoon doordat je je kan verplaatsen in anderen.
  • Yrsa haar favoriete boek is De gebroeders Leeuwenhart (en laat dat nu net het eerste boek zijn dat ik zelfstandig uit las)
  • Mats zijn favoriet is David Crocet omdat deze auteur hem aan het lezen kreeg.

Yrsa photo  mats photo

Ik vond het heel erg leuk om eens een interview met twee auteurs samen mee te maken. Ze kende elkaar nog niet en daardoor konden veel vragen over en weer naar elkaar. Ook gingen ze met elkaar in gesprek over wat ze van hun uitgeverij allemaal moeten doen en of ze dat nu wel of niet leuk vinden. Ook over de verschillen van hun schrijfproces kwam ter spraken en deze liggen redelijk ver uit elkaar.

Na dit alles was het natuurlijk tijd om de boeken te laten signeren.

Yrsa mats signeren

handtekening mats handtekening Yrsa

Ik heb een enorm leuke dag gehad en binnenkort komen de recensies van deze boeken online.

Liefs, Marjolein 

Ps. de winnende vraag krijgt vandaag mail van mij! 

Met speciale dank aan The House of Books en WPG Uitgevers. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *