Het leven van een boekblogger

Lieve lezers,

Deze blog kriebelt al een hele tijd. Maar hem posten vind ik heel eng. Iedereen zal namelijk zijn eigen mening hierover vormen. Sommige zullen het met me eens zijn en andere totaal oneens. Maar toch ga ik hem plaatsen. book-stack

Het klink allemaal super leuk, boekblogger zijn. De blogs schieten als paddenstoelen uit de grond, maar is het wel allemaal zo leuk? Ik krijg heel vaak te horen: ” Al die gratis boeken en zo veel dat is toch helemaal geweldig” Ja, dat is het zeker. Maar het is meer dan dat.

Ik zette de positieve en negatieve punten op een rijtje.
Vergeet niet, ik hou van bloggen en doe het met zo veel plezier. Maar niet alles is wat het lijkt.

De leuke dingen:

 • De liefde van je lezers. Ja ik hou van jullie allemaal.
 • Onverwachte pakketjes. Als ik de brievenbus of deurbel hoor vlieg ik naar de deur.
 • Mensen willen jouw mening weten. Want die vinden ze belangrijk.
 • Gratis boeken. Ja, daarover zal ik niet liegen dat is leuk!
 • De tranen in je ogen als je lezers je bedanken. Ja, echt ik word er soms emotioneel van.
 • Het lezen van een boek voordat het grote publiek het mag. Dat is echt heel bijzonder.
 • Jouw naam met quote van jouw op een boek.  Tot nu toe sta ik alleen op een boekenlegger.
 • Het plezier van een boek uitlezen en het gelijk met de hele “wereld” delen. Midden in de nacht toch nog je laptop pakken om te bloggen.
 • Alle leuke events en feestjes afgaan. Maar let op drink niet te veel wijn en maak mooie foto’s. 
 • De dankbaarheid van de auteurs. Zeker als je zo uit hun hoofd jouw naam en blog kennen. 
 • Mensen blij maken met een prijs. Vaak hoor je pas achteraf hoe welkom de prijs is. 

 REALHEADER

De minder leuke dingen:

 • Win-acties kosten geld. Want voor bijna elk pakketje dat ik opstuur moet ik zelf de kosten betalen, en sommige prijzen komen uit eigen zak.
 • Soms is het een race tegen de klok om alle boeken te lezen. Leuk al dat lezen, maar er moet ook nog gewerkt en gestudeerd worden. 
 • Meer boeken klaar hebben liggen dan je aan kan in de tijd die je hebt. En dan vooral bang zijn dat de uitgeverij het te lang vindt duren. (Ja, dit is een luxe probleem want wie wil er nu niet een stapel nog te lezen boeken hebben liggen.) Maar dat tijdgebrek is soms echt lastig omdat je het liefst de uitgevers meteen van een recensie zou willen voorzien (en dan het liefst een positieve). 
 • Je wordt keihard afgerekend op je taal/spel/typ-fouten. En dat is voor mij met mijn dyslexie extra lastig.
 • Sommige zien je als concurrent. Niet elke boekblogger is lief tegen je en helpt je met je blog. Maar gelukkig heb ik heel veel lieve collega-bloggers. 
 • Nee zeggen is moeilijk, zowel tegen lezers als uitgeverijen. Want het liefst wil je iedereen plezieren.
 • De eeuwige stress om een boek op tijd uit te hebben. Ook al weet je dat je dat makkelijk gaat halen.
 • Je zwoegen door een boek waar je niets mee hebt voor een recensie, en dan een negatieve recensie naar de uitgever mailen. Gelukkig is dit mij met recensie boeken nog niet overkomen. Maar je wil natuurlijk een eerlijke recensie opleveren. 
 • Het lijkt allemaal zo makkelijk maar het kost veel tijd. Ik ben ongeveer 18 uur  per week bezig met de blog social media en de mail. En dan moet er natuurlijk nog gelezen worden. Dus voor series kijken, spelletjes spelen of shoppen is niet echt meer tijd. 
 • Prijzen weg geven die je zelf niet hebt. Soms is dat best lastig als je zelf denkt ‘ hebben, hebben’. 

 

Natuurlijk vind ik bloggen helemaal geweldig en wil ik er zeker niet mee stoppen het positieve weegt zo veel zwaarder dan het minder positieve. Ik hou van jullie allemaal (mijn lezers).

En voor de bloggers die dit lezen. Herkennen jullie situaties uit het lijstje? Of hebben jullie er nog punten aan toe te voegen? Laat het met weten.

Liefs, Marjolein.

0 thoughts on “Het leven van een boekblogger

 1. Ik herken mezelf helemaal in dit lijstje en ik ben nog maar sinds eind vorig jaar een boekenblog begonnen. Ik vind het fijn dat je dit zo allemaal opsomt, zodat lezers en volgers van je blog ook weten waar het allemaal om draait en dat je niets “voor niets” krijgt.
  Voor veel bloglezers lijkt het namelijk alsof je als blogger de hele dag niets anders te doen hebt dan te lezen en te bloggen, maar dit is helemaal niet zo (was het maar waar!). Ik merk dat zelf ook. Ik heb een full-time job, nog een eigen zaak en ik zit midden in het proces van verhuizen en het verbouwen van onze nieuwe woonst. Daarbuiten heb ik dus nog een klein venstertje tijd dat ik gebruik om te (proef)lezen, recenseren en bloggen. En dat doe ik met heel erg veel plezier 🙂

 2. Oe, zeker herkenbaar! Ik vind het ook super tof om alles te delen en soms kan het me ook niet schelen of ik dan de halve nacht bezig ben met aantekeningen uitwerken. xD En ja, soms heb ik ook wel stress over of ik een boek op tijd uit krijg of niet. Ik kan dat moeilijk inschatten en dus loop ik soms helemaal te berekenen hoeveel bladzijden ik moet lezen om het te kunnen halen. (Wat soms voor mij dan weer lastig is, want dyscalculie.) Maar ach, al met al… =D

 3. Oh ja, er is een deel heel herkenbaar! Vooral de positieve kant! 😀
  Kijk naar de leuke dingen, en soms even iets anders doen, is ook goed! Dan blijf je fris en fruitig voor je blog!
  Ga zo door meis!

  Liefs Anja

 4. Deels herkenbaar. Ik ben blij dat ik maar mondjesmaat gebruik maak van perslijsten etc. En eigenlijk vooral put uit eigen collectie hetzij gekocht, gewonnen of lenen. Daarnaast haal ik geregeld uit de bieb.
  Dus de keren dat ik gebruik maak van de recensieexemplaren is er altijd wel een gaatje te vinden. En zo blijft voor mij het bloggen leuk. Weinig pressure van buitenaf, van uitgeverijen die wachten op je recensie.

  Maar een groot nadeel was mijn leesdip afgelopen weken. Dan is lezen een opgave want je wil wel je blog vullen… gelukkig gaat het nu weer beter door bewust even luchtig genre te lezen 🙂

 5. Leuk om te lezen! En dat is het voordeel aan je eigen blog toch, jij plaatst de dingen die jij vindt, of iemand het daar nou mee eens is of niet! Ik kan me er wel deels in herkennen! Voor mij is vooral het tijd vinden om te lezen en er een recensie over te schrijven lastig. Ik ben geen snelle lezer en lees dus ook meestal niet meer dan een boek per week. Dit is ook de reden waarom ik voor mezelf een limiet heb opgelegd en maar een keer per week een recensie te plaatsen. Het kan zijn dat ik dat boek dan al lange tijd geleden heb gelezen, maar zo zorg ik er wel voor dat ik in ieder geval elke week wat te plaatsen heb. En met zoveel boekenblogs ben ik soms nog wel eens op zoek naar mijn eigen identiteit. Er zijn dingen die ik bij anderen heel erg leuk vind, maar die bij mij niet zouden werken. Of dingen die ik zelf heel leuk vind en dan ergens anders ook zie en me dan afvraag of het wel van mezelf komt of dat ik het idee “gejat” heb.
  Tsja, het leven van een (boek)blogger gaat niet over rozen :P. Maar zolang we er plezier aan beleven is alles wat we doen goed, toch?!

 6. Voor een deel zeker herkenbaar. Heb gelukkig ook erg veel plezier in het bloggen en de leuke contacten, ook met collegabloggers 🙂
  Ik zie niemand als concurrent, er is echt genoeg voor iedereen!
  Dus ook ‘nieuwkomers’ in blogland help ik graag op de rails te komen.
  Geniet lekker en hou de balans in de gaten tussen bloggen en je studie, succes Marjolein! 🙂

 7. Er zitten wel herkenbare dingen tussen, nu is mijn blog nog niet zo heel populair ( wat ik overigens geen probleem vind laten we dat voorop stellen ). Dus hier geen recensie exemplaren maar gewoon eigen boeken lezen. Ook al voel ik dan ook vaak de druk om te lezen om maar recensies te kunnen plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *