Mary Poppins – P.L. Travers

Lieve lezers,

We kennen haar allemaal, Mary Poppins, ja die vrouw met die paraplu uit de film gespeeld door Julie Andrews. 

Wat velen niet weten is dat Mary Poppins is gebaseerd op een boek. Ja die prachtige film van vroeger komt voort uit een boek. Het boek is echter toch wel een tikje anders dan de film. 

Auteur: P.L. Travers

 
  • Nederlands
  • 200 pagina’s
  • Ploegsma
  • november 2009

image (14)

Ze is gekomen met de oostenwind: Mary Poppins, het beroemdste kindermeisje van de wereld. Op een dag is ze letterlijk komen aanwaaien, en daarom is het misschien ook niet zo vreemd dat ze de trap op kan glijden en een lege tas heeft waar toch van alles uitkomt. Voor de kinderen van de familie Bank breekt een bijzondere tijd aan, want met Mary Poppins is elke dag een magisch avontuur. Ze hopen dat zij nooit meer weg zal gaan, maar dan draait de wind…

Mary Poppins is de nieuwe kinderjuf van de Engelse familie Bank. De vier jonge kinderen voor wie ze moet zorgen, merken al snel dat Mary Poppins bijzondere gaven heeft. Ze kan bijvoorbeeld praten met dieren, spullen uit een lege tas toveren en sterren in de hemel plakken met lijm. Het boek bestaat uit losse verhalen, opgebouwd rond het vreemde gedrag van de strenge en zure Mary Poppins. De kinderen vinden haar niet echt aardig en ze doet ook niet haar best om het voor de kinderen leuk te maken.

Het boek is één verhaal opgedeeld in kleine verhaaltjes. Echter is het boek niet erg makkelijk te lezen, je merkt dat het in een totaal andere tijd geschreven is. Ook door de grote fantasie die niet altijd helemaal logisch is, is het boek soms wat lastig te volgen. Echter is Mary Poppins in het boek een stuk ‘gemener’ dan in de film. In het boek wel meer verhaaltjes verwerkt. Het boek is zeker de moeite waard om te lezen, maak eens kennis met de andere Mary Poppins dan die van de film. Ook zitten er in het boek zeker wat wijze lessen en is het een bijzonder en mooi boek.

Al met al is het een mooi bijzonder en apart boek.

SterSterSterHalve sterLege ster

Musical

De familie Banks is een heel normaal gezin in een heel normale stad. Het leven van de familie is grauw en grijs. Het enige kleurige puntje is het gedrag van de kinderen. Dit lichtpuntje in de duisternis is echter zo fel dat elke oppas weggepest wordt door hen. De ouders zijn dan wel saai en streng, maar niet streng genoeg om de kinderen in toom te houden. Dan komt er op een dag ineens vanuit het niets Mary Poppins aanvliegen. Zij laat op een wonderlijke manier zien dat men met goede regelmaat toch een zeer kleurrijk leven kan leiden. Dan komt er ineens de gemene oppas van de vader van vroeger langs. Zij wil op een veel te strenge manier de kinderen opvoeden en wil alle kleur veranderen in grijs. Er ontstaat een figuurlijke strijd tussen Mary Poppins en Juf Andrew, die uiteindelijk gewonnen wordt door Mary Poppins. Schoorsteenveger Bert leidt het publiek door het verhaal heen en is vriend van zowel de kinderen als Mary Poppins. Als het gezin Mary niet meer nodig heeft, verdwijnt ze vliegend in de wolken.

mp1

Mary Poppins was in Nederland te zien in het Circustheater te Scheveningen in 2010.

Deze musical was anders dan de film maar lag een stuk dichter bij het boek dan de film. De musical kan het beste omschreven worden tussen een mengeling van het boek en de film. Dit maakt het echter extra bijzonder omdat het niet de film is waar je voor de zoveelste keer naar kijkt maar je echt de invloeden van het boek ziet. 

Saving Mr. Banks.

Saving Mr. Banks is een Amerikaanse biografische film uit 2013 van John Lee Hancock met in de hoofdrollen Emma Thompson (P.L. Travers) en Tom Hanks (Walt Disney)

download

De film speelt zich af in de tijd dat Walt Disney Miss Travers eindelijk zo ver heeft om naar de studio te komen. Walt wil namelijk erg graag Mary Poppins van de bladzijden van haar boek af laten vliegen. Echter ziet Miss Travers dit niet bepaald zitten. Ze wil niet dat Haar Mary Poppins een vrolijk twinkelend figuurtje word. Echter moet ze hier toch aan gaan toegeven omdat ze in geld nood zit.

Gedurende de film kom je er achter hoe hard Walt voor Mary Poppins heeft moeten vechten en dat Miss Travers een behoorlijk eigenwijze dame is. Ook krijg je in de film te zien waarom Mary Poppins zo belangrijk is voor Miss Travers en wat het ware verhaal achter Mary Poppins is. 

Ik heb enorm van deze film genoten. Ik wist dat Miss Travers geen makkelijke dame is geweest en zelfs na dat Mary Poppins op het witte doek was verschenen ze niet altijd de beste keuzes in haar leven heeft gemaakt. Toch heeft deze film iets magisch maar is zeker niet een Disney Disney film. Ook de zwakke punten van Walt worden in de film weergegeven. Echter is het erg bijzonder dat Disney in heeft gestemd met het maken van deze film over hun eigen Mister Disney aangezien ze dit jaren lang niet wilde hebben. Ook is de cast echt geweldig Tom Hanks lijkt sprekend op Walt Disney en ook de andere cast leden lijken enorm goed op de mensen van toen.

Zo zie je maar weer wat een mooi boek voor mooie creaties kan brengen 2 films en een musical. Ik heb er van genoten.

Liefs, 

Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *