Foto’s gebruiken op je blog, hoe zit het nu?

Lieve lezers,

Naar aanleiding van de rechtszaak waar jullie allemaal over gelezen hebben heb ik nog altijd de belofte op en staan om hier wat meer tekst en uitleg over te geven. Want wat mag nu eigenlijk wel en wat mag absoluut niet.

Vandaag maak ik mijn belofte waar door zo kort mogelijk uit te leggen hoe het werkt.

fullsizerender

Hoe zit het nu?
Elke foto die je niet zelf genomen hebt is niet van jou. Deze mag jij dus ook niet zomaar online verspreiden op internet. Is een foto die je gebruikt dus niet van jouw en is deze foto niet auteursrechten vrij dan mag jij hem niet zonder toestemming gebruiken. Gebruik je deze toch dan kun je een flinke rekening verwachten. Zeker als ook nog eens blijkt dat de foto door een professionele fotograaf is genomen. Denk dus niet dat als je een foto van zomaar iemand pakt en die persoon is geen professionele fotograaf dat je deze gewoon mag gebruiken. Van deze foto heb jij geen rechten dus jij mag hem niet zonder toestemming gebruiken.

Maar andersom geld het natuurlijk ook. Ben jij net zo als ik dol op leuke kiekjes maken en zet je deze foto’s ook wel eens op internet (op de Facebook of net zoals ik op je blog) dan mogen deze foto’s niet zonder toestemming gebruikt worden en mag jij degene die je foto gebruikt gewoon de rekening sturen.

Kort gezegd haal dus nooit zomaar een foto van internet en gebruik deze op geen enkele manier.

 

Google
Laten we hier nog even wat verder op ingaan. Ik heb het vermoeden dat hier de meeste mensen bewust of onbewust de een fout begaan. Google nooit op een trefwoord waarvan je een mooie foto zoekt en gebruik die foto lukraak. Deze foto is namelijk helemaal niet van jou. Google zoekt gewoon online naar matchende zoektermen en gooit die foto omhoog. De kans is dus zeer zeer groot dat deze foto van iemand anders is en dat deze persoon alle rechten hier toe heeft.

Watermerk
Wanneer je een watermerk ziet op een foto moet er direct een alarm belletje gaan rinkelen. Deze foto mag je zeer zeker niet zomaar gebruiken. Hiervoor zal je toestemming moeten vragen of de foto moeten kopen.
Dit wil dus niet zeggen dat als er op een foto geen watermerk staat je deze foto kunt gebruiken. Een watermerk is eigenlijk alleen maar een extra signaal dat jij van deze foto af moet blijven.

 

Auteursrechten vrij
Er zijn een aantal sites waarop je foto’s kunt krijgen die auteursrechten vrij zijn. De makers van deze foto’s hebben de rechten ‘vrij’ gegeven. Deze foto’s kun je dus met een gerust hart gebruiken zonder ooit bang te hoeven zijn dat er een rekening op de mat valt. Een goed voorbeeld hiervan is pixabay.com

Stock foto’s
Je bent er vast wel mee bekend. Stock foto’s, denk niet dat deze foto’s rechten vrij zijn. Je betaald namelijk via een site voor het eenmalig gebruik van deze foto. Deze foto mag jij dan gebruiken maar dat wil niet zeggen dat deze foto van jou is en dat je hem verder kunt gaan verspreiden.

 

Heb je toch perrongeluk een foto van een ander gebruikt?
Geen nood. Hiervoor is speciaal een site opgericht. Heb je een foto die je echt wil gebruiken maar kun je de bron niet achterhalen? Ga dan naar www.fotoanoniem.nl hier kun je een bedrag over maken naar de site. De site staat dan soort van garant dat als jij toch benaderd wordt door de maker dat zij het geld bedrag naar de fotograaf uitkeren. Ook kunnen zij je helpen om de maker van de foto te achterhalen.

 

Binnenkort komt er een nieuw artikel met wat je nu kunt doen als toch iemand je foto heeft gebruikt zonder toestemming te vragen. 

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel laat het dan vooral hieronder weten. 

En als laatste nogmaals gebruik nooit een foto als je niet 100% zeker weet of ze rechten vrij zijn.

Liefs, Marjolein

 

Ps. Zelf je foto’s maken is ook gewoon veel leuker.

3 thoughts on “Foto’s gebruiken op je blog, hoe zit het nu?

  1. Hoe zit het dan met foto’s uit series of films? Dus als je zoekt op de titel van een film of serie? Want dat is iets wat ik me eigenlijk echt afvraag…. Zijn deze wel rechtenvrij of ook niet? Het gaat hier dus om stils uit een serie of film voor de duidelijkheid.

    1. Dit mag ook niet tenzij je de foto van de serie/film een pers foto is dan zijn ze vrij te gebruiken. (Dan staat er vaak ook bij free for pers)

  2. Ik gebruik tegenwoordig alleen maar foto’s waarvan ik weet dat ze mogen gebruikt worden. Meestal staat er ook gewoon bij de foto dat het mag en ik link sowieso altijd de bron van de foto mee. Ik ga zeker niet met een supermooie foto zeggen dat ik hem heb gemaakt. Als ik een supermooie foto gebruik en er is geen bron, heb ik hem zelfgemaakt. Goed artikel! Het blijft wel soms wikken en wegen, andermans foto’s gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *