Wat moet je weten als je gaat (Boek)Bloggen

Lieve Lezers,

Heel vaak krijg ik de vraag wat je nu precies moet doen om een (Boek)Blogger te worden. Daarom heb ik besloten om jullie vandaag wat tips te geven over hoe je kan gaan beginnen met bloggen.

Schermafbeelding 2015-10-29 om 11.57.30

1. Waarover wil je bloggen?
Ik richt me alleen tot boeken en alles wat moet boeken te maken heeft. Soms heb ik hier spijt van want er is zo veel meer waarover ik jullie wil vertellen. Maar langs de andere kant zou mijn blog dan misschien niet zo uniek zijn. Denk daarom van te voren goed na waar je over wil gaan bloggen. Want als je naam bij een doelgroep past zoals de mijne kan je niet meer terug zonder al je lezers te verliezen.

2. Denk goed na over een naam
Hoe wil je dat je blog gaat heten? Je naam moet zeggen waar je voor staat en herkenbaar zijn. Ook moet je naam niet te moeilijk zijn zodat deze bij mensen blijft hangen.  Ook heel belangrijk! Kijk of je naam niet al in gebruik is en kijk of je dat geen problemen kan opleveren.

3. Hosting
Waar ga je je site onderbrengen? Ik ben zelf begonnen met een gratis WordPress hosting omdat ik niet wist of ik het bloggen wel zou volhouden. Het nadeel hieraan is is dat er altijd .wordpress.com achter je URL staat. Dat is dus best wel lelijk en niet makkelijk in te typen voor je  bezoekers.  Echter is het wel ideaal om mee te beginnen als je niet zeker weet of je echt lang wil gaan bloggen. Het kost je namelijk niets en toch ziet je site er tof uit.
Ik zelf ben mijn webhosting bij Versio gaan doen. Goedkoop en werkt simpel. Hierin kon ik mijn wordpress importeren dus ik werk als basis nog altijd met WordPress maar dat zie jij al lezer niet. (Tenzij je het herkent omdat je het zelf ook gebruikt)

4. Hoe wil je je blog opzetten
Hoe moet je blog er uit gaan zien? Wat voor items wil je en hoe vaak per week wil je gaan bloggen. Ik ben zelf begonnen met twee keer per week bloggen. Maar inmiddels probeer ik elke dag een post online te hebben (En dit lukt me nu al bijna 2 maanden). Als je in een blog doelgroep valt waar er al heel veel van zijn zoals fashion of food of lifestyle dan moet je hier goed over na denken. Deze mensen zijn namelijk van andere bloggers gewent op een vast tijdstip op een vaste dag content te zien. Gelukkig zijn jullie niet zo veeleisend en kan ik bloggen wanneer ik wil op de dag.

5. Social Media
Heel belangrijk, Social media, zorg dat je op Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest Bloglovin en Snapchat zit. Dit zijn de kanalen die momenteel Hot zijn! Hierdoor kunnen je lezers je beter volgen en verhoogd dat de liefde van je lezers voor jou blog. Denk ook hierbij goed aan je naam. Er is namelijk een grote kans dat je naam op twitter al in gebruik is dus moet je een goed en passend alternatief vinden. Je schermnaam kan je gelukkig wel maken tot wat jij maar wil.

Met deze tips kan je aan de slag gaan met je eigen blog. Binnenkort komt er een item online waarin ik je tips geef hoe je beter kan gaan bloggen en wat je echt nodig hebt aan tools! 

Liefs, Marjolein

2 thoughts on “Wat moet je weten als je gaat (Boek)Bloggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *