Recensie: Kuikens op de Dierderij

Lieve lezers,

Vandaag is het weer tijd voor een kinderboekje. Het weer is langzaam aan mooier aan het worden en de natuur komt weer in bloei. Daarom kunnen we weer lekker met de kinderen op pad maar ook in het zonnetje lezen over dingen die je samen kunt gaan bekijken.
Daarom kozen we deze week voor Kuikens op de Dierderij.

Titel: Kuikens op de Dierderij
Auteur: Lida Dijkstra
Verschenen:  Maart 2016
Pagina’s: 32
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Leeftijd:  3-6 jaar

  Koop bij bol.com

Kuikens op de Dierderij is een heerlijk telboek op rijm, voor de liefhebbers van de versjes van Annie M.G. Schmidt. De tekst is van Lida Dijkstra en de illustraties zijn gemaakt door Alice Hoogstad, die in 2015 een Gouden Penseel kreeg voor Het Monsterboek. Hendrik Haan runt samen met de andere dieren de Dierderij. Op een dag heeft hij groot nieuws: hij wordt vader. Niet van tien, niet van twintig, maar van dertig kuikens! Maar hoe houd je al die kleine gele kuikens uit elkaar? En hoe voorkom je dat ze de Dierderij afbreken

Het eerste wat aan dit boekje opvalt is het mooie grote formaat. Hiermee is gelijk de aandacht getrokken. De tekeningen beginnen wat donker maar dit past geheel bij het boek en daarna heerlijk vrolijk en kleurrijk. De pagina’s zijn van dik stevig papier waardoor het perfect is om samen te lezen. De tekeningen zijn prachtig mooi en voor kinderen zeer herkenbaar.

De tekst in het boekje is simpel en precies voldoende. Hierdoor is het begrijpelijk en zeer vermakelijk voor de kinderen.

Dierderij 3

Deze keer heb ik het boekje gelezen met 3 kindjes. De leeftijden deze keer zijn 2,5 – 3 – 3,5 jaar. Officieel gezien voor dit boekje iets te jong.
Het was een heerlijke warme dag en de kinderen waren hierdoor vrij uitgelaten buiten aan het spelen. Ik liep daarom naar buiten waar je kindjes aan het spelen waren om samen even rustig een boekje te gaan lezen.
Bij het zien van het boekje (het formaat en de kleuren) waren de kindjes gelijk enthousiast (en natuurlijk ook om het boekje lezen). samen gingen we gezellig in het gras zitten om aan dit boekje te beginnen.

IMG_7100Het boekje begint vrij donker waardoor ik heel even mijn twijfels kreeg of het wel een leuk boekje ging worden. Echter paste dit helemaal bij het verhaal en vonden de kindjes het eigenlijk wel heel erg spannend.
Per pagina waren de kindjes meer en meer verbaasd over hoe veel kuikentjes er wel niet waren! En daar nog meer en nog meer. Zeker toen de kuikentjes een beetje ondeugend werden en er wat ‘chaos’ kwam lagen de kindjes in een deuk.
Maar ook toen de kuikentjes lessen kregen in wat ze allemaal niet mochten doen werden de kindjes heel serieus want dit waren natuurijk serieuze zaken.
Het tellen van alle kuikentjes was voor hun nog te moeilijk want het waren er simpelweg te veel. Echter deed dit totaal geen afbreuk aan het verhaal. Want het verhaal was gewoon leuk en vermakelijk.

Na het lezen moest het boekje direct nog een keer gelezen worden en nog een keer. Per keer dat ik het voor las raakten de kinderen meer betrokken bij het verhaal en gingen ze meer en meer aanwijzen.

dierderij 1

Het boekje zelf word aangeprezen voor kindjes van 4 tot 6 jaar. Echter vind ik dat je dit boekje ook al op jongere leertijd van voorlezen. Zo kan je het tellen oefenen. Maar dit kan je ook weg laten en dan is het verhaaltje nog altijd geweldig leuk.

Dierderij 5

Dit boekje is geweldig om samen te lezen. Je kan er mee leren tellen, lachen, verwonderen maar vooral heel veel plezier hebben. 

SterSterSterSterSter half

Gaan jullie dit boekje voorlezen? 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *