Recensie: Portret van een vrouw

Lieve lezers,

Woorden schieten me te kort om de pracht van dit boek te beschrijven. Maar ik ga het toch proberen te verwoorden voor jullie

Titel: Portret van een vrouw
Auteur: Jojo Moyes
Verschenen:  september  2015
Pagina’s: 432
Uitgever: De FonteinSchermafbeelding 2015-09-17 om 13.50.00
Koop bij bol.com

Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Maar de aandacht van een Kommandant zet Sophie’s leven en reputatie op het spel…
Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken…

Toen ik een aantal maanden geleden deze nieuwe Jojo Moyes in een brochure zag staan was ik dal dol gelukkig. Ik ben namelijk enorm fan van Jojo Moyes. Een aantal weken geleden kreeg ik dan ook een mail of ik mee wilde doen met de Blogtour van dit boek. Mijn antwoord was natuurlijk volmondig JA! Ik kreeg het boek als pdf vooruit gestuurd zodat ik al kon beginnen met lezen. Ik zetten het boek snel op mijn ereader en sinds die dag zag je mij echt overal met mijn ereader. Ja echt overal, in de auto bij de Starbucks in bed overal.

Het verhaal begint in de tijd van de Eerste wereldoorlog. Je maakt kennis met Sophie en alle grillen die zij ondervind wanneer haar Franse dorpje bezet wordt door de Duitsers. De pure hulpeloosheid maar ook zeker de Moed en Kracht van Sophie spat gewoon van de bladzijden af. Normaal hou ik helemaal niet van historische romans of wat dan ook. Maar dit verhaal had me gewoon te pakken. Ik wilde meer weten ik wilde door blijven lezen. Soms met een lach en een aantal keer ook zeker met een traan. Maar de brok in mijn keel en de onderliggende spanning bleef.
Het verhaal gaat vervolgens verder in 2006 Liv heeft een zware tijd achter de rug en houdt zich vast aan een bijzonder schilderij. Maar dan willen de oude eigenaren dit schilderij terug hebben en daarmee van haar ontnemen. Echter is dit schilderij alles voor Liv omdat het een van de weinige dingen is die haar echt kracht en steun geven. Liv is dan ook vastbesloten om alles wat er te weten is over dit schilderij te achterhalen. Maar het wordt haar niet gemakkelijk gemaakt en Liv wordt heel erg op de proef gesteld.
Ook Liv is zo levendig neergezet dat het voelt alsof je een vriendin van haar bent. Je Liv echt kent en je alles met haar mee leeft en voelt.

De overige personages in dit boek zijn allemaal stuk voor stuk enorm levendig omschreven. Over deze personages weet je iets minder maar dit zet ze min minder krachtig en belangrijk neer voor het verhaal. Jojo Moyes haar schrijfstijl is zo bijzonder en prachtig dat ze je weet te raken diep, diep van binnen.
Het verhaal dat ze in Portret van een vrouw schrijft is bijzonder, hartverwarmend en hartverscheurend tegelijk.

Dit boek heeft zich diep in mijn hart genesteld en me betoverd van het begin tot het einde. Portret van een vrouw is een echte Jojo Moyes topper!

‘Portret van een vrouw’ is een van mijn lievelingsboeken! 

SterSterSterSterSter

Liefs, Marjolein

Ps. Gaan jullie dit boek lezen?

Over iets meer dan een maand komt de romantische voorgeschiedenis van dit boek ook uit: 

Met speciale dank aan Uitgeverij De Fontein

2 thoughts on “Recensie: Portret van een vrouw

  1. Ik heb het boek maanden geleden in het Engels gelezen (The Girl You Left Behind, al twee jaar oud) en ben zo blij dat nu iedereen die alleen Nederlands leest ook kennis kan maken met Sophie, Edward, Liv en Paul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *