Waarom boeken ons verrijken

Lieve lezers,

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk lezen voor ons allemaal is. Van jong tot oud lezen blijft belangrijk en is ook nog eens heel gezond.

Vandaag vertel ik je waarom lezen ons nu juist zo verrijkt en belangrijk is.

img_2655

Het laat je ontsnappen
Misschien wel het meest belangrijke punt voor heel veel lezers. Een boek laat je ontspannen naar verre werelden en wonderlijke plekken. Voor meestal een goedkope prijs maak je een waanzinnig avontuur waar je keer op keer naar terug kunt keren.

Het leert je belangrijke levenslessen
Vooral met het voorlezen van kleine kinderen geef je belangrijke lezeressen mee. Maar ook als kind leer je uit deze boekjes zeer belangrijke levenslessen. Je leert op een simpele herkenbare manier over belangrijke gebeurtenissen maar ook over normen en waarden. Hoe meer je voor leest of hoe meer je voorgelezen heb gekregen hoe een beter ontwikkeld persoon je vaak bent.

Je leert nieuwe emoties
Door het lezen leer je ook heel veel nieuwe emoties, gevoelens en verlangens. Zo zijn er boeken die bij elke levensfase passen. Daardoor leer jij weer om te gaan met je emoties. Maar ook leer je hoe andere mensen zich voelen en wat hun emoties kunnen zijn. Ben je bijvoorbeeld (gelukkig) nooit een kind verloren maar lees je een boek waarin iemand zijn kind verliest leer jij de emoties kennen. Zo heb je dit over simpele onderwerpen maar ook hele heftige. Hierdoor leer je zo veel emoties kennen, en dat maakt je een beter mens.

Het maakt je wereldwijs
Ondanks dat je misschien nooit in een land of stad bent geweest neemt het boek je mee. En een goed geschreven boek laat je precies de sfeer proeven die daar ook rond hangt. Zowel positief als negatief. Een goedkopere manier van reizen en jezelf ontwikkelen is er dus niet.

Rust
En iets waarvoor we allemaal wel lezen. Lezen/boeken brengen je rust. Zo kun je na een drukken dag of een hectische week neer ploffen op de bank of in bed en weg dromen naar waar je ook maar heen wil. Dit zorgt er voor dat je helemaal tot rust komt en weer op kun laden voor een nieuwe week.

 

Verrijken boeken ook jouw leven?

Liefs, Marjolein

3 thoughts on “Waarom boeken ons verrijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *