Tips om nog beter te bloggen

Lieve lezers,

Vandaag is het weer zo ver. Ik ga de beginnende en de misschien al wel gevorderde blogger weer  een aantal tips geven om nog beter te kunnen bloggen.
Pak je notitie blok maar bij de hand want dit zijn de tips die ik jullie vandaag mee wil geven.

Bloggen

1.  Haal je url weg
Plaats je en link op Facebook? Dan plak je eerst je URL tot het artikel in het tekstvlak verschijnt. Daarna selecteer je je URL en verwijder je hem. Je link vlak blijft zo wel staan maar zo heb je die lelijk URL niet in je post staan.

2. Maak niet te veel donkere foto’s 
Soms zit ik op Instagram uren rond te neuzen naar mooie en leuke foto’s van bloggers. Maar soms zie ik dan ook ineens een paar hele donkere foto’s er bij staan. En dan bedoel ik niet en foto van een mooie nacht skyline. Maar een foto van een voorwerp dat niet goed belicht is. Als ik dan naar het pagina overzicht klik zie ik dat deze foto vaak de hele samenhang van de Instagram feed verpest. Dat is natuurlijk super jammer! Dit kan je vaak oplossen door een juiste filter te gebruiken of de foto even op je pc bij te werken.
Ik zelf maak me hier natuurlijk ook nog wel eens schuldig aan maar pas vooral op met foto’s met veel zwart of hele donkere foto’s. Lezers willen namelijk graag het perfecte mooie plaatje zien. En die wil jij zelf ook schieten toch?

3. Foto maken? Blijf proberen
Bij mijn zijn foto’s ook niet altijd in één keer goed. Heel soms schiet ik in één keer een voor mij goede foto. Ken je de foto met het boek in de krokussen? Daar ging het in 1x goed, waarom? Omdat toevallig mijn camera op de juiste instellingen stond en het prachtig weer was en het aller belangrijkste ik er de rust voor had. De foto hierboven? Een bewolkte regenachtige dag en ik Moest van mezelf een mooie foto schieten. Het koste me dan ook (precies) 15 foto’s om de “juiste” te schieten. En nog ben ik niet 100% tevreden.
Schaam je dus niet als je echt ruim een kwartier staat te knippen en schuiven met voorwerpen.

4. Denk aan je achtergrond
Dit punt geld op meerdere vlakken.
– Denk aan je achtergrond op je blog, soms kom ik blogs tegen met een achtergrond waarbij het wel carnaval lijkt. Als je een Carnaval blog hebt is dat natuurlijk goed maar niet als je graag serieus wil overkomen met je artikelen. Ook is het vaak nog eens super vervelend om artikelen te lezen als de achtergrond heel druk is. Jij kan er misschien van houden maar denk eens na over het grote publiek.
– Ook moet je echt aan je achtergrond denken bij foto’s. Wil je juist een drukke achtergrond, een wazige of een heel neutrale. Natuurlijk is dit ook per smaak wisselend. Mijn grootste tip is gewoon om dit uit te proberen. Probeer allerlei manieren en vormen en kijk wat jij mooi vindt en wat bij je blog past. Je kan heel snel zien aan het aantal likes op bijvoorbeeld Instagram of mensen je foto echt mooi vinden. Daar kan je de foto’s op aanpassen. Maar vergeet niet vooral jezelf te blijven en, Uniek te blijven.

5. Stijl
Werk je met een thema? Kijk dan vooral even welk thema grote bloggers gebruiken en gebruik deze niet!! Ik zelf gebruik ook een thema van WordPress zelf (omdat ik zelf gewoon niet zo IT aangelegd ben om zelf thema’s te maken). Maar ik heb zelf even goed rond gekeken welke bloggers dit thema nog meer gebruikte. Pak je hetzelfde thema bestaat de kans dat er verwarring ontstaat of dat mensen bang zijn dat je hun gaat kopiëren.

6. Eenvoud
Eenvoud maakt macht, zongen ze ooit in een tekenfilm die ik vroeger vaak keek. En eigenlijk is dat wel en beetje zo. Zorg dat je website eenvoudig is. Niet te rommelig niet te druk. En zorg dat alles snel en makkelijk te vinden is. Hiermee voorkom je dat lezers weg klikken omdat het te druk en rommelig is.
Hierbij kan je ook denken aan het uitvergroten van foto’s. Ik zelf gebruikte heel lang kleine foto’s en dat was eigenlijk niet zo mooi. Toen ik mijn foto’s groter maakte zodat ze de breedte van de pagina vulde ging er dan ook een wereld voor me open. Ook het centreren van foto’s.

 

Binnenkort komt er weer een flinke lijst met nog meer tips. Want ik heb er al een hoop klaar staan voor jullie. Blijf daarom volgen om meer tips te lezen.

 

Aan welke tip hebben jullie het meeste? 

Liefs, Marjolein

2 thoughts on “Tips om nog beter te bloggen

  1. Als beginnend blogger is het zoeken als een speld in een hooiberg… Bedankt voor je tips! Werken minder foto’s beter? Ik zie dat jij er eentje gebruikte.

    1. Dat wisselt heel erg. Ik gebruikte eerst heel veel foto’s en plaatjes maar dat was nogal rommelig. Ik merk dat er ook langere gelezen wordt als ik me beperk tot 1 of 2 plaatjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *