Op bezoek bij Bol.com + Spannende Boekenweken

Lieve lezers,

Soms krijg je zo van die mailtjes waar je geen nee op kan zeggen. Zo kreeg ik een aantal weken geleden de vraag vanuit Bol.com of ik langs wilde komen voor een gezellige avond en een masterclass thriller schrijven van Simon de Waal. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Daarom vandaag een kort verslagje van deze dag.

IMG_7928

Ik was nog nooit eerder bij Bol.com op het hoofdkantoor geweest. Maar Wauw wat hebben hun een mooie plek in het WTC in Utrecht! Met een groep enthousiaste lezers baande wij onze weg door dit enorme pand naar het deel van Bol.com. Daar werden we opgepikt en naar een prachtige ruimte gebracht. Waarom was deze prachtig dan zul je je afvragen. De pilaren waren compleet bedekt met boeken! Jep van onder tot boven boeken!
Ook stond er een enorme boekenkast en waar je ook keek waren er boeken verspreid. Misschien wel een stiekem hint van Bol om hun werknemers wat meer aan het lezen te krijgen.

Al snel kwam ik mijn lieve Blogmama Shyama tegen en schaarde me snel bij haar in de zaal. Nu stonden er ook twee enorme camera’s opgesteld waardoor ik veilig een stoeltje aan de zijkant pakte zodat ik niet midden in beeld op de mooie grote (Blauwe) bank hoefde te gaan zitten.
(Overigens vroegen wij bloggers ons wel af of de dresscode bij Bol.com blauw is, want overal liepen mensen rond in het blauw.)  We werden gelijk getrakteerd op lekker bitterballen en zagen al een heerlijk buffet staan waar we lekkere drankjes konden pakken.

IMG_1297

Janneke Sieblink (boekenredacteur van bol) heette ons allemaal heel erg enthousiast welkom (en deelde de bitterballen uit). Ik had Janneke nog nooit eerder ontmoet maar wauw wat een sprankelende, lieve, mooie dame is dat!
IMG_1295Toen we allemaal comfortabel ons plekje hadden gevonden sprak Janneke samen met Simon de Waal van start over alles rondom zijn boek dat hij geschreven heeft voor De Spannende Boekenweken. Natuurlijk met hoe dit tot stand was gekomen. Simon had echter nooit verwacht (maar wel gehoopt) dat hij gevraagd zou worden om dit boek te schrijven. Hij werd er dan ook door zijn uitgever ingeluisd. Samen met zijn uitgever ging hij naar een café in Amsterdam en had daar een gesprek. En daar kwamen de mensen van het CPNB binnen, gingen op een stoel naast zijn tafel staan en vroegen hem of hij het geschenk boek wilde schrijven.
Zo gevraagd zo gedaan. Simon heeft een passend verhaal voor deze weken geschreven.
Ik zelf heb het boek nog niet gelezen maar Simon heeft er over verteld en er een stuk uit voorgelezen. Vanaf het moment dat hij begon over waar het over gaat en hoe hij er op gekomen is was ik geboeid. Ik hing letterlijk aan zijn liepen. Zeker toen hij ook nog ging voorlezen was ik verkocht. Verwacht dus ook zeer binnenkort een recensie van dit boekje.

Verder is er nog veel gesproken over hoe zijn leven als rechercheur zijn boeken beïnvloed en juist niet. Hij heeft heel duidelijk gemaakt dat hij nooit over echte zaken zal schrijven. Ook zal Simon nooit schrijven over kinderen en verkrachtingen. Dat zijn onderwerpen die voor hem te gevoelig zijn om zomaar een verhaal over te verzinnen.

IMG_1298

Na dit leuke interview van Janneke (die al ruim een half uur uit liep) was het tijd voor een lekker hapje en drankje. De sfeer stond gelijk, want een super leuke mensen liepen er rond. Iedereen kon heerlijk met elkaar kletsen lachen, en vooral was iedereen heel blij aanwezig te mogen zijn en voelde iedereen zich zeer vereerd.

IMG_7929-1

Na een hoop gelach gekletst en informatie uitwisselingen was het tijd voor een Masterclass Thrillerschrijver.
En nu dan helaas pindakaas.. Die ga ik hier niet delen. Waarom niet? Omdat Simon dat liever niet heeft, wil jij een Masterclass van Simon zal je zelf op zoek moeten naar waar en wanneer hij die weer gaat geven. (Tipje van mij, voorlopig heeft hij er nog geen staan)

IMG_7930

Maar… Omdat ik jullie niet helemaal met lege handen naar huis wil sturen wil ik jullie toch een paar ‘redelijk algemene’ tips geven die ik van hem geleerd heb.

  • Zorg er voor dat je je personage door en door kent, waarom maakt hij een keuze en waar komt deze keuze vandaan. Zo zorg je dat je personage echt wordt en blijft
  • De lezer is slimmer dan je denkt..
  • Kijk naar de beste uitspraken van Robert McKee..

Meer ga ik jullie (helaas) niet verklappen.

Hierna was het natuurlijk tijd voor: handtekeningen!! We kregen allemaal een eigen exemplaar van Victor het boek dat hij geschreven heeft voor de Spannende Boekenweken.
Daarna was er nog tijd om na te kletsen en te borrelen en lekkere informele gesprekjes te voeren. Maar wat daar besproken is blijft onder de bloggers.

13487696_621402684683068_1885111985_n

Voor deze foto wil ik Shyama heel erg bedanken. Haar lieve man en goede fotograaf heeft deze leuke foto genomen. Nogmaals heel veel dank hiervoor. Neem ook even een kijkje op haar site. www.shyamahopman.blogspot.nl 

Het was een enorm leuke dag en bij deze wil ik Bol.com Janneke en Simon heel erg bedanken voor de uitnodiging de geweldige verzorgde avond en al  het plezier en kennis die ik heb mogen vergaren.

 

Liefs, Marjolein

One thought on “Op bezoek bij Bol.com + Spannende Boekenweken

  1. Wat super gaaf om voor zo’n avond uitgenodigd te worden. Al ben ik dan geen hele grote fan van Bol.com, door het verdwijnen van de boekenwinkels uit het straatbeeld door dit soort bedrijven, toch kan ik hier mijn petje voor afzetten. Echt een heel leuk verslag ook van je ervaring al daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *