Favoriete elementen in boeken

Lieve lezers,

Heb jij ook zo je bepaalde voorkeur in boeken? Ik heb bepaalde elementen die een auteur kan toepassen om mij gelijk meer aangetrokken te voelen tot het boek.
Vandaag zet ik ze voor jullie op een rijtje

letter-1173830_960_720

1- De Cover 
Maak een mooie cover en je het mij vaak al te pakken. Een cover die ik in de winkel doe oppakken maakt het voor mij een boek gelijk al veel aantrekkelijker om te lezen. Hiermee kun je me eigenlijk al over halen om het boek een tikkeltje mooier te vinden.

2- Personage wissel
Wanneer een boek per hoofdstuk heen en weer springt tussen personages heb je mij vaak al binnen. Ik vind het heerlijk om elke keer vanuit een ander oogpunt te lezen. Dit houd voor mij de vaart er in en zorgt er voor dat het spannend blijft (maar soms ook frustrerend)

3- Lettertype
Deels auteur deels uitgever zoals ik van meerdere begrepen heb. Mede vanwege mijn dyslexie is een lettertype heel erg belangrijk voor me. Wanneer deze namelijk te klein is met een kleine regelafstand kan het voor mij wel eens verschrikkelijk moeilijk zijn om een boek te lezen. Neem je een lettertype wat een tikkeltje groter is maak je mij al gelijk gelukkig en is het boek veel sneller uit.

4- Spanning 
(Bijna) elk boek moet voor mij een tikkeltje spanning hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat ik het boek niet meer kan wegleggen. Hierdoor is het boek natuurlijk ook veel sneller uit en heb ik er meer van genoten omdat ik het boek niet met rust kon laten.

5- Vlotte schrijfstijl
Dit klinkt natuurlijk een beetje vaag. Maar sommige boeken lezen heel traag omdat het gewoon niet loopt. Regelmatig is dit met vertaalde boeken maar soms ook met Nederlandse boeken. Wanneer zinnen een beetje vreemd lopen en lastig lezen, gaat het boek langzamer en vermoeider lezen. Hierdoor duurt het langer en gaat het leesgenot achteruit. Is de schrijfstijl soepel dan heb je het boek zo uit met een stuk meer plezier en minder moeite.

 

Hebben jullie bepaalde voorkeuren waardoor een boek sneller in de smaak valt?
Laat ze hieronder weten. 

 

Liefs, Marjolein

 

3 thoughts on “Favoriete elementen in boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *