Waarom lezen ontspannend is. Of toch niet?

Lieve lezers,

Over het algemeen word er gezegd lezen is heel ontspannend. Maar is dat wel echt zo?

Lezen is het beste ontspanningsmiddel. Zes minuten lezen kan genoeg zijn om het stressniveau met 68% te verminderen.
Lezen werkt het beste om rustig te worden en te kalmeren dan alle andere dingen. Zoals bijvoorbeeld naar muziek luisteren of een wandeling maken. Of op de bank zitten met een kop thee.

Dit is laatst gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Sussex. Lezen blijkt zo ontspannend te zijn omdat tijdens het lezen mensen zich moeten concentreren op lezen en daardoor het hart ontspant.
Bij het lezen van een boek neemt het stressniveau met 68% af en bij het drinken van een kop thee 54%. Moet je na gaan wat lezen en thee drinken (onze favoriete hobby) met ons doet!
Om even een situatie te schetsen. Met gamen neemt de stressniveau met 21% af en met wandelen 42%.

Wil je dus ultiem ontspannen moet je een boek lezen en thee drinken. Maar dat wisten wij allemaal al toch?

 

Maar nu wil ik toch een klein beetje een kanttekening maken.
Want ik weet dat als wij een boek lezen we daarna soms echt een enorme bookhangover kunnen hebben. Of enorm boos zijn op de auteur of op het personage. Want waarom moest dit allemaal nu gebeuren.

Dus is het wel zo gezond 😉 ? 

Maar als we weer te veel stress hebben van een boek pakken we gewoon weer een kop thee en een nieuw boek. Dan moet het volgens onderzoek helemaal goed komen.

Liefs, Marjolein

Bron: Gezondheidsnet

5 thoughts on “Waarom lezen ontspannend is. Of toch niet?

  1. Lezen is voor mij inderdaad een groot moment van ontspanning. Tot het boek uit is, dan kan ik soms wel eens een kater hebben om vele redenen. Toch pak ik de volgende dag net zo hard weer een nieuw boek erbij.

  2. Gamen werkt voor mij niet altijd ontspannend, vooral niet als ik elke keer dood ga of als er jumpscares zijn haha. Van muziek luisteren krijg ik meestal alleen maar zin om te dansen. Een boek lezen is wel chill 🙂

  3. Klopt wel aardig… wanneer ik lees totale stilte, wanneer wederhelft op de achtergrond een spelletje doet, hoor ik m nog wel eens zuchten en steunen als het ff niet lukt 😛 Ik heb gelukkig zelden een boekkater 😛

  4. Haha meestal klopt dit helemaal… maar als een auteur dan ineens besluit je favoriete personage te doden…dan is het toch niet zo ontspannend haha.
    Leuk artikel overigens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *