5 Tips om goed van start te gaan op school (en te lezen)

Lieve lezers,

Inmiddels zijn (bijna) alle scholen weer begonnen. Nu is het natuurlijk van groot belang om gelijk goed van start te zijn. Vandaag help ik jullie op weg om alles goed te organiseren en ook te kunnen lezen.

Tip 1
Koop een leuke agenda. Ik persoonlijk ben nog heel erg van de papieren agenda. Dan heb ik namelijk gelijk een heel weekoverzicht en kan ik bladeren. Als ik iets in mijn telefoon zet vergeet ik er vaak naar te kijken of zie ik het pas de dag zelf (als ik mijn scherm niet draai om de agenda naar week te zetten) Het enige nadeel is wel dat je Altijd je agenda mee moet nemen.
Door jezelf een beetje overzicht te gunnen kan je veel beter plannen (en ook leestijd in plannen)
Dit jaar heb ik deze agenda:

 

Het grote voordeel aan deze agenda is dat hij een duidelijk weekoverzicht geeft. Ook is hij niet al te groot dus gaat makkelijk mee in de tas en hij straalt gewoon vrolijkheid uit. Het enige nadeel aan deze agenda is is dat zaterdag en zondag samen gevoegd is. Aangezien ik altijd in het weekend werk is dat voor mij een beetje onhandig. Hij is gelukkig nog vrij leeg. Dat komt omdat ik deze week nog een paar tentamens heb. (En ik vergeten was er een paar afspraken in te zetten oeps)

Tip 2
Zorg dat al je schoolspullen compleet zijn. Als eerste moet je natuurlijk al je lesboeken hebben, maar dat spreekt voor zicht. Ook is het handig om overal je wachtwoorden van te hebben en beschikking te hebben tot de online school omgeving en je schoolmail. Ik laat mijn schoolmail altijd alles doorsturen naar mijn privé mail. Dan mis ik zeker weten niets belangrijks.

Vervolgens ben ik altijd een groot voorstander van notitie blokken. Bij voorkeur een met tapbladen, persoonlijk werk ik altijd in college’s op mijn laptop. Echter is op papier veel beter voor je persoonlijke creativiteit. Daarom heb ik altijd een handzaam notitieblok in mijn tas. Na een aantal maanden staat deze altijd helemaal vol met allerlei krabbels. Maar door de tabbladen is het toch nog een beetje georganiseerd. Dit jaar heb ik ook handige leuke stikkers er bij gekocht zodat ik eventueel op dit blok of in mijn agenda wat reminders kan plakken. Ook is het natuurlijk heel verstandig om altijd een pen in je tas te hebben zitten. Anders schrijft het zo moeilijk.

Tip 3
Maak een planning. Het is super belangrijk om vanaf het begin af aan al een goede planning te maken. Gelukkig geeft mijn school altijd een overzicht mee met in welke week je welke literatuur moet lezen. Mijn tip is dan ook om deze planning te volgen. Plan voor jezelf een paar middagen/ochtenden per week in om dit te lezen en maak gelijk op papier een samenvatting. Ik weet dat een samenvatting op de pc maken veel sneller is maar het opschrijven helpt je om het beter te onthouden. Tegen de tijd van het tentamen kan je het dan van papier nog eens uittypen en aan de hand daarvan leren.

Ik zelf vind het heel fijn om aan de hand van dit boekje te werken. Zo kan ik zelf afstrepen wanneer ik de opdracht gedaan heb. Als je namelijk deze planning in je agenda maakt dan blader je hem de week er na gewoon voorbij. Mocht je het niet af hebben gekregen blijft het in dit boekje wel staan.

 

Tip 4
Zorg voor een afleiding-vrije studeer-omgeving. Zorg er voor dat je bureau redelijk opgeruimd is. Hierdoor heb je genoeg plek voor je boeken je laptop en je eventuele aantekeningen. Ook biedt dit ruimte in je hoofd, je zit je namelijk niet de hele tijd te ergeren aan alle rommel om je heen. Natuurlijk mag er wel een berg aan pennen markeerstiften en wat lekkers te drinken/eten liggen. Ook post-its zijn altijd makkelijk. Bedenk je je namelijk ineens iets wat je echt niet mag vergeten. Schrijf het even op en plak het ergens waarvan je zeker weet dat je er later de dag nog naar kijkt.

Ook is het verstandig om je telefoon buiten je zichtveld te leggen. Bij elke Facebook melding of Instagram melding gaat je telefoon namelijk lichtgevend. En dit zorgt er nu eenmaal voor dat je afgeleid bent. De andere oplossing is je telefoon op niet storen zetten. Echter mis je dan ook de oproepen als iemand je belt (tenzij deze persoon in je favorieten staat). Met een muziekje is echter niets mis mee. Ik zelf geef de voorkeur aan een Spotify playlist, welke lijst dit is wisselt moet hoe erg ik me moet concentreren. Zo is de Intense Studying playlist ideaal voor als je echt even moet blokken.

Tip 5
Ontspannen! Niets is er zo belangrijk als ook even je ontspanning momenten nemen. Ben je echt helemaal gaar van de studieboeken. Ga dan vooral geen tv kijken of doelloze YouTube filmpjes. Ik weet het het is leuk en verleidelijk, maar je hebt nog een gigantische te lezen stapel waar je graag doorheen wil toch? Dan heb ik de gouden tip! Uit onderzoek is gebleken dat het heel erg goed voor je hersenactiviteit is om tijdens het studeren in je pauzes een boek te lezen. Zou ontspannen je hersenen maar verslappen ze niet, want ze moeten actief blijven om te kunnen lezen/het verhaal te verwerken.

Het enige gevaar hiervan is, is natuurlij dat je het boek niet meer weg kan leggen. Daarom spreek ik altijd met mezelf af dat ik 10 pagina’s mag lezen. (Oké soms vergeef ik mezelf ook wel 15 pagina’s, maar echt niet meer). Hierdoor beloon je jezelf voor het studeren en blijf je toch nog in de mood. Vaak heb ik na de tv of de YouTube filmpjes helemaal geen zin meer om verder te leren. Met lezen ga ik snel door tot het volgende leesmoment. Voor deze leesmomenten kan je eventuele ook zelf een planning instellen. Na elk 1,5 uur bijvoorbeeld mag je 10 pagina’s lezen.

Aansluitend op deze tip wil ik graag nog even mee geven dat het ook nog eens heel erg goed voor je is om voor het slapen nog even een uurtje te lezen. Tv kijken / naar je telefoon /laptop kijken is breekt namelijk je slaap af. Echter geld dit niet bij een ereader omdat deze geen ‘blauw’ licht geeft.

Ik hoop dat je veel aan mijn tips hebt en dat je goed van start kan gaan op school en lekker veel kan lezen.
Heb je nog meer tips laat het dan hieronder even weten!

Liefs, Marjolein

9 thoughts on “5 Tips om goed van start te gaan op school (en te lezen)

  1. Ligt er aan welke e-readers! 🙂 Wit licht is net zo schadelijk, volgens mij is er nog geen 1 met rood/geel licht! mocht je apple hebben download flux op je macbook/iphone, voor windows is dit twilight.. je scherm word dan rood/geelig, naar mate de zon verder onder gaat 🙂

  2. Ik had dit jaar echt moeite met het vinden van een leuke agenda. Het was echt een ramp. Ik wil eigenlijk geen ringbandjes omdat die zo kapot zijn bij mij. En toen ik ging kijken waren er overal amper nog agenda’s :(. Of hele dure en dat vond ik toch iets teveel van het goede. Uiteindelijk is het een hele simpele, enigszins saaie geworden. Maar er is ruimte om foto’s in van die hoesjes te stoppen, dus ik ga straks mijn agenda gewoon lekker opvrolijken met mooie foto’s 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *