De boekenkast van..

Lieve lezers,

Het is al weer tijd voor de tweede boekenkast van…!

Met vandaag:
– Lisette Jonkman bekend van Verslingerd
– Tupla M. bekend van Val
– Astrid Harrewijn bekend van Miss serie 

1. Lisette Jonkman

Lisette Jonkman heeft inmiddels al een aantal enorm goede titels op haar naam staan. Deze vrolijke vrouw heeft ons zelfs geholpen door een boek te schrijven over hoe wij een boek moeten schrijven (schrijven kreng). Hieronder haar boekenkast.

Verzameling
Als mensen vragen of ik iets verzamel, antwoord ik altijd ‘nee’, maar eigenlijk zou ik ‘ja’ moeten zeggen. Ik verzamel boeken. Dit is natuurlijk het moment waarop ik ga onthullen hoeveel boeken ik heb. En dat zijn er… Geen idee. Ik heb sowieso altijd een kwart tot de helft van mijn collectie uitgeleend aan vriendinnen en familie, waarvan sommige exemplaren al zo lang niet meer in mijn bezit zijn dat ik vergeten ben dat ik ze heb.

Kopen, kopen, kopen
Als ik eenmaal vind dat ik een boek moet hebben, stop ik niet met azen op dat exemplaar voordat het in mijn bezit is. Lau wordt soms een beetje gek van mijn hebberigheid, want het betekent dat hij bij de volgende verhuizing met nóg meer zware boekendozen loopt te slepen. Bovendien heb ik een heleboel van die pareltjes in mijn kast nog niet gelezen – de laatste keer dat ik ze telde waren het er zestig. Slik. Lau had gehoopt dat mijn boekenkoopwoede een beetje zou afnemen sinds ik een bibliotheekabonnement heb, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het bezitten van een bepaald boek soms misschien nog wel belangrijker vind dan het lezen.

Ik doe ook weleens boeken weg, hoor. Laatst heb ik er twintig naar de kringloopwinkel gebracht. Lau was trots op me. Toen bekende ik schoorvoetend dat ik wel weer vijf ‘nieuwe’ boeken had gekocht in de kringloop. Hij kan er wel om lachen, gelukkig. Ik weet niet of ik samen zou kunnen wonen met iemand die mijn boekenobsessie niet accepteert.

Pats hoekje
Het Past Hoekje van Lisette Jonkman

Geen systeem
Er zit niet echt een systeem in mijn boekenkast. Ik deel de boeken zo in dat ik er zelf blij van word, door kleuren zoveel mogelijk bij elkaar te zetten. Maar verder staan Nederlands en Engels vrolijk door elkaar, evenals alle genres. Aan alfabetische volgorde doe ik niet. Of aan wat voor volgorde dan ook, trouwens.

Troepjes en manuscripten
In mijn boekenkast staan naast boeken nog allemaal andere troepjes. Zo staat het Carpe Nukem-beeldje dat ik Lau als grapje voor zijn afstuderen gaf erin, maar ook een doos foto’s en mijn administratie. Rechtsonderin staan mappen met daarin de verschillende versies van mijn boeken: persklaargemaakt én drukproef. Ik sla ze eigenlijk nooit open, maar vind het zonde om ze weg te gooien. En ach, ze staan wel heel vrolijk in mijn boekenkast!

Herinneringen
Ik heb ook een paar toffe herinneringen in mijn kast. Zo staan bovenop de kast de twee raketten die ik als bouwpakket kreeg omdat ik het Boekenbal 2014 bijwoonde. Op een van de planken ligt een hele verzameling Boekenbalmeuk: een waaier van 2014, de afgescheurde kaartjes van 2013 en de ‘Psychodelicaatjes’ die je kreeg bij de uitnodiging voor 2015, al kon ik daar helaas niet bij zijn. O, en ik heb nog een shitload aan muntjes waarvan ik hoop dat ik ze heel pauperig op een volgend Boekenbal nog kan recyclen, haha.

Een andere mooie herinnering is het fotolijstje in de rechterboekenkast. Ik kreeg het van Martin Gijzemijter voor Sinterklaas. Erin zit het bonnetje van onze lunch bij Bagels & Beans, vlak voordat we rennend naar de uitgeverij moesten om het contract voor onze boekenserie Magic Inc te tekenen.

Toffe boekenserie
Een boekenserie waar ik echt als een complete fangirl ingedoken ben en waar ik nog altijd helemaal van ondersteboven ben is de Daughter Of Smoke And Bone-serie van Laini Taylor. Haar schrijfstijl is prachtig en de wereld die ze voor je schetst ontstaat heel geleidelijk, maar ze vertelt je alle details. Ik had het derde boek mee op zeilvakantie naar Griekenland. Toen een reisgenoot vroeg waar het over ging, besefte ik dat het heel raar klinkt als je het uitlegt, maar de schrijfster leidt je zo voorzichtig de wereld in dat ik alles geloofwaardig vond. Stiekem hoop ik dat er nog een vervolg komt, maar aan de andere kant is het misschien ook wel goed zoals het nu is.

Mijn patshoekje
De rechterbovenplank is mijn ‘patshoekje’. Daar heb ik al mijn boeken uitgestald: Glazuur, Verkikkerd, Verslingerd én Schrijven kreng! Kijk ze shinen! Soms, als ik een beetje in de put zit, kijk ik naar mijn bovenste plank en dan voel ik me weer helemaal blij worden. Ik ben 26 jaar en heb het beroep waar ik al sinds groep 7 van droom. Hallo, dat is awesome! En wég is het neerslachtige gevoel.

Boekenkast Lisette Jonkman
De boekenkast van Lisette Jonkman

Tupla M.

Wie aan Tupla M. denkt, denkt wellicht aan 1 schrijfster. Maar de kenners weten dat er achter dit pseudoniem twee auteurs schuilgaan. Die overigens wel samen 1 boekenkast hebben.
Wij debuteerden als Tupla Mourits in 2005 bij de Arbeiderspers en wonnen met dat debuut in 2006 de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Sinds die tijd schreven wij nog 6 titels.

Wat valt er op aan de boekenkast? Het is een Kewlox kast in een Piet Hein Eek uitvoering (met echtheidsstempel!). Dat betekent dat de kast kan variëren naar gelang je behoeften. In kleur, in uitstraling, transparant of juist gesloten. Zegt dat iets over ons? Veranderlijk? Divers in smaak?

Ja, de boekencollectie is wel een combinatie van verschillende smaken en genres. Bijna een hele plank is voor de poëzie (hé). Op andere planken staan literatuur en thrillers zusterlijk naast elkaar. Er is een stukje toneel, achter de deurtjes staan tuin- en interieurboeken en op de bovenste plank een selectie Virginia Woolf en tijdgenoten. Bij de laatste verhuizing is een strenge selectie gemaakt. Alleen onze klassiekers, boeken met een bijzondere herinnering of betekenis, boeken van dierbare collega’s en een stapel die nog (over)gelezen moet worden mochten mee. Qua thrillers valt de complete serie van Nicci French op (inclusief de Frida Klein serie), wij zijn er nog altijd trots op dat wij aanvankelijk ‘de Nederlandse Nicci French’ werden genoemd. Ook de boeken van Scandinavische misdaadauteurs als Karin Fossum en Kerstin Ekman zijn ons dierbaar, en natuurlijk Ruth Rendell, waar we wel een hele bibliotheek van zouden willen hebben. Het meest in het oog springend is misschien de rij dichtbundels: Judith Herzberg, Vasalis, Wislawa Szymborska.
En die drie dikke boeken links onderaan? Dat zijn drie Franse encyclopedieën van Larousse uit de jaren vijftig. Wendela kocht ze op rommelmarkten in Frankrijk. Ze vertegenwoordigen een tijdperk. En de illusie dat de wereld te vatten is in woorden.
Atie houdt ook veel van non-fictie, haar mooiste boek is ‘Het been in de IJssel’. Dat staat op de e-reader en die ligt ook in de boekenkast. Dat boek is een fascinerende speurtocht naar de eigenaar van een been dat door een visser uit de IJssel is gevist.
En waar staan de eigen Tupla M. boeken? Die zijn veilig opgeborgen achter een deur. Ergens. Stofvrij, zilvervisjes vrij (hopen we). Wie schrijft die blijft!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De boekenkast Tulpa M.

Astrid Harrewijn
Astrid is een van mijn favoriete auteurs, daarom ben ik ook heel blij dat ze mee wil doen aan deze boekenkast van.. Astrid Harrewijn schrijft voornamelijk heerlijke chicklits met altijd een serieus randje. 

Ooit, op een dag, wil ik een enorme boekenkast waarin ik al mijn boeken kan zetten. Geordend en netjes, zoals het hoort. Nu is het een grote zooi. Overal in ons huis tref je stapeltjes boeken aan, plankjes met boeken, Billy’s geplaatst in hoeken en gaten. Het is een en al boekengezelligheid in ons huis, maar als we een boek moeten hebben, kunnen we het niet vinden. Behalve dan Het negerboek van Lawrence Hill. Dit boek staat in de boekenkast op mijn werkkamer. Als het even niet lukt met schrijven dan pak ik het boek en ga ik weer vol goede moed verder. Niet dat ik denk dat ik ooit zo mooi zal kunnen schrijven, maar omdat het belangrijk is om altijd door te blijven gaan. Lees dat boek en geef het de mooiste plek in je boekenkast.

Astrid Harrewijn
De boekenkast van Astrid Harrewijn

Dit was hem dan weer de tweede boekenkast van… Ik wil alle auteurs heel erg bedanken voor de samenwerking.

Naar wie zijn of haar boekenkast zijn jullie nog meer benieuwd? 

Liefs, Marjolein

Ps. Bekijk hier nog even de vorige De boekenkast van..

One thought on “De boekenkast van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *