De boekenkast van….

Lieve lezers,

Vandaag de aftrap van een geheel nieuw en super leuk item op de blog.
De boekenkast van… Ik ga proberen om regelmatig een artikel te wijden aan de boekenkast van verschillende auteurs.

Vandaag in de boekenkast van:
– Mirjam Mous bekend van Boy 7
– Jen Minkman bekend van De jongen uit het woud.
– Chinouk Thijssen bekend van Blindelings

1. Mirjam Mous

Mirjam Mous heeft al vele titels op haar naam staan. Zowel kinderboeken als YA boeken. Hieronder haar boekenkast.

Dit is één van onze boekenkasten. Ze staan door het hele huis verspreid.
Van sommige auteurs zie je het complete of bijna complete oeuvre. Verschijnt er een nieuw boek van Tomas Rosenboom of Esther Gerritsen, dan kopen we dat meteen. Ook goed vertegenwoordigd zijn Nick Hornby, Mark Haddon, Erik Vlaminck en Philippe Claudel. Ik houd vooral van boeken die mooi zijn van taal, van goed beschreven spanningen in menselijke relaties, van afwijkende personages en van humor.
Een van mijn lievelingsboeken is Agaat van Marlene van Niekerk, omdat het prachtig geschreven is en het verhaal zich in Zuid-Afrika afspeelt. Ik heb het ook in Afrika gelezen, maar dan in Namibië, wat er weer voor zorgde dat Boy 7 op een gele grasvlakte (de savanne, maar dan zonder leeuwen) wakker werd.
Boekenkast Mirjam Mous
De boekenkast van Mirjam Mous

2. Jen Minkman

Jen Minkman is een opkomende auteur met inmiddels al een aantal mooie titels op haar naam. Hieronder haar boekenkast.

Dit is een foto van een van mijn boekenkasten. Ik heb thuis een hele boekenkamer (een klein kamertje van 1m bij 3m aan de voorkant van het huis) waar langs beide muren boekenkasten staan die bijna tot het plafond reiken. Maar die kasten zijn niet zo gemakkelijk op de foto te zetten, dus heb ik deze gekozen. Hier zie je een boekenkast die ik in een voormalige kledingkast heb gezet. De meeste van deze boeken heb ik in een zomer gekocht – in Engeland (bij tweedehands zaakjes, de zogenaamde charity shops) en in de Filipijnen, waar young adult boeken gemiddeld twee keer zo goedkoop zijn. Geloof me, mijn koffer zat eind augustus helemaal propvol!

Rechtsboven zie je de omnibus-editie van de ‘Giver Quartet’ van Lois Lowry. Dat is een prachtboek en het vervult ook een belangrijke rol voor mij als schrijver omdat Lois Lowry al dystopian schreef voor het echt zo’n hip genre werd. Zij laat zien dat dystopische verhalen buiten de vastomlijnde kaders en vermengd met andere genres zoals fantasy of magisch-realistisch juist heel goed kunnen werken. Als ik mijn grote voorbeelden qua dystopische boeken zou moeten noemen, dan zou zij samen met Ray Bradbury, Hugh Howey en Suzanne Collins in mijn top vier staan. Ik schrijf zelf ook graag dystopische verhalen (zie Het Eiland in de bundel In Opstand van Storm Publishers) maar mijn verhalen zijn over het algemeen anders dan anders. Ik wil juist iets nieuws brengen, en daarin heeft Lois Lowry mij geïnspireerd.

boekenkast
De boekenkast van Jen Minkman.

 

3. Chinouk Thijssen 
Chinouk Thijssen heeft zojuist met haar eerste boek een prachtig debut neergezet. Hieronder haar boekenkast.
De meesten die ik ken hebben alle series en auteurs bij elkaar sta… Nee, wacht even. Niet de meesten die ik ken, want ik ken bijna niemand met überhaupt een boekenkast in huis. 🙂 Ik bedoel de kasten die ik voorbij zie komen op Facebook en Instagram. Netjes gesorteerd op bovenstaande dingen. Ik heb dit ook heel lang gehad, tot ik een keer een foto zag van een regenboogboekenkast. Oftewel boeken op kleur gesorteerd. Ik hoor wel eens dat een boekenkast juist rommelig hoort te zijn, maar wie een beetje weet hoe mijn huis eruitziet begrijpt dat mijn handen dan iedere dag zouden jeuken. 🙂 In mijn spierwitte kantoor hoort dus zo’n kast. Ook mijn puppy (Cosmo) zoekt mijn kast vaak op. Ik moet hem er alleen soms uit halen omdat hij in zijn drukke bui alle boeken van de onderste rij eruit gooit om plaats te maken voor zichzelf…
In de grote Billy die een hele wand beslaat is een groot deel wit en het allergrootste stuk zwart, maar geen regenboog zonder alle andere kleuren ertussenin natuurlijk. Hij is nu zo goed als vol, maar misschien past er nog een rij helemaal bovenaan… Naast mijn bureau heb ik nog één smalle kast staan, maar die is toch wel iets rommeliger. Ik wil deze een keertje opnieuw indelen. Hierin staan kook-, beauty-, schrijf- en redigeerboeken bij elkaar, een stapeltje dat ik niet in de grote kast vond passen en een rijtje met mijn eigen boeken en bundels waarin verhalen van mij staan.
Eén boek kiezen dat bijzonder voor mij is, vind ik heel moeilijk. Het eerste waar ik dan aan denk zijn de gesigneerde exemplaren. Maar dit zijn er zoveel, dus ook daar moet ik tussen kiezen. Dan ga ik voor Mini Shopaholic van Sophie Kinsella, omdat het echt een droom was die uitkwam toen ik haar mocht ontmoeten.

Boekenkast Chinouk
Boekenkast Chinouk Thijssen
Dit was hem dan, de allereerste Boekenkast van… Binnenkort komt er een nieuwe met onder andere Lisette Jonkman.
Wat vinden jullie er van?
Liefs, Marjolein

 

0 thoughts on “De boekenkast van….

  1. Oeeh geweldig concept! Ik vond het heel leuk om te lezen!
    En stiekem ben ik ook gewoon veel te nieuwsgierig naar wat anderen in hun boekenkast hebben staan 😛

  2. wauw wat een mooie boekenkasten. Vooral die van Chinouk Thijssen is echt heel mooi. Hoewel ik geen van haar boeken ken of heb gelezen.

  3. Ziet er mooi uit. Vooral die laatste op kleur 😉 Maar in feite maakt het mij niet zoveel uit, als mijn boekenkast maar goed gevuld is. Een huis zonder boeken is geen thuis zeg ik altijd 😉

  4. Chinouk, jouw boekenkast is echt awesome! Meestal vind ik op regenboogkleur gesorteerd heel onrustig staan, maar door die boekenkasten van jou… Woa. =D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *