De Grisha. Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

Lieve lezers,

Na een drukke tijd heb ik vandaag eindelijk de tijd gehad om Schim en Schaduw uit te lezen.

Over dit boek las ik hele mooie uitspraken maar nog niet echt recensies. Daarom speciaal voor jullie mijn recensie.

Titel: Schim & Schaduw
Auteur: Leigh Bardugo
Verschenen: 24 juni 2014
Pagina’s: 352
Uitgever: Blossom Books
Originele titel: Shadow and Bone

Schim en Schaduw is het eerste deel van fantasytrilogie De Grisha. Spannend, romantisch en duister: zoiets heb je nog nooit gelezen!

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

DSC00265

Dit boek heeft me verrast. Ik las al heel wat goede uitspraken over het boek en daardoor lagen mijn verwachtingen vrij hoog. Maar mijn verwachtingen zijn gelukkig overtroffen en ik kan dan ook niet wachten tot Dreiging en Duisternis (deel 2) in de winkel ligt.

Alina is een meisje waarin ik me goed kan inleven en zelfs dingen in herkende van mijzelf. Ze is in het begin van het boek onzeker maar naar mate het boek vordert blijkt hoe een krachtige meid ze al haar haar hele leven is geweest. Ook de andere personages in het boek zijn bijzondere mensen waar je gelijk meer van wil weten.

Ik had in het begin ene klein beetje moeite met in dit boek komen. Maar waarschijnlijk was dit omdat ik er heel erg naar uit keek en daardoor ook midden in een ander boek over ging naar dit boek. Het boek komt al wel heel snel op gang en er zit al snel actie in. Het boek heeft een goede afwisseling tussen actie en rustmomenten maar allebei zijn nooit lang genoeg om saai te worden. Soms had het zelfs iets uitgebreider gemogen van mij. In het boek word een duidelijke omschrijving gegeven van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Direct achter de kaft zit zelfs een prachtige kaart waarop je kan zien hoe het grondgebied in elkaar steekt en waardoor je in het verhaal je een nog betere voorstelling kunt maken van waar de personages zich bevinden. Ook word er erg duidelijk uitgelegd hoe de rollen in de samenleving in elkaar zitten en wat Grisha’s precies zijn zodat je niet in verwarring word gebracht en het verhaal de hele tijd helder blijft.

DSC00268

Ik vond dit boek heerlijk om te lezen en raad het dan ook iedereen aan die eens iets anders wil lezen in het YA genre.

4/5 sterren

Liefs, Marjolein

Ps. Gelukkig verschijnt er binnenkort via Blossom Books een klein tussen boek: Een Ravkaanse volksvertelling. De heks van Duva (alleen verkrijgbaar als e-book voor €1,79)

0 thoughts on “De Grisha. Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *