De minibieb

Lieve lezers,

De laatste tijd poppen de minibiebs als paddenstoelen uit de grond. Super leuk natuurlijk maar waar kan je nu allemaal een leuke minibieb vinden?
Ik ben op jacht gegaan en zet er vandaag zo veel mogelijk op een rijtje!

Weet je niet wat een minibieb is? Dan leg ik het nog even uit. Een mini-bieb is een klein bibliotheekje bij iemand zijn/haar huis op straat/tegen de woning aan. Uit deze mini-bieb kan je een boek pakken en er een boek voor terug zetten. Bij sommige mag je het boek ook gewoon lenen en later terug brengen.

Minibieb Shyama in Boekenland
Een van de minibieb waar ik het meest in geïnteresseerd ben is de minibieb van Shyama Hopman op de Keukenhoflaan in Den Haag. Deze dame heeft een super leuke boekenblog en heeft dan ook nog eens een prachtige mini-bieb.
11938859_507100549446616_1223436653_n
Zelf verteld ze het volgende over haar bieb:
Mijn blog en mijn minibieb heten allebei Shyama in Boekenland. Het is een knipoog naar Alice in Wonderland, een van mijn favoriete kinderboeken. Leuk detail is dat mijn echte voorletters ook SIB zijn, net als de initialen van Shyama in Boekenland. Een lang gekoesterde droom is werkelijkheid geworden met mijn minibieb, die sinds 16 augustus 2015 in mijn voortuin staat. Nog heel pril, maar al veel bezocht en er staan al leuke reacties in het gastenboekje. Ik vind het bijzonder fijn om via mijn minibieb gratis boeken aan te bieden en anderen te stimuleren (meer) te lezen. Het is voor iedereen toegankelijk, laagdrempelig en 24/7 open. Volg updates hierover onder het kopje Minibieb op mijn blog. Iedereen is van harte welkom om boeken te halen, te brengen of te lenen.

 

Minibieb Marleen Touw
Deze minibieb in Gorssel (Gelderland) Is nog maar net nieuw. Maar de hoeveelheid passie die deze dame in haar bieb steeds is gewoonweg bijzonder.

a6YaS_FR

Marleen zegt zelf het volgende over haar minibieb: Mijn minibieb staat aan de Deventerweg 17 in Gorssel. Dit is een grote doorgaande weg, dus halen we hem nu nog elke avond binnen totdat ie vastgeschroefd kan worden aan een paal. Mijn minibieb staat pas sinds maandag 31 augustus buiten dus is nog niet erg bekend. De mensen uit de buurt vinden het wel een leuk idee. Ik heb ook een facebookpagina opgericht voor mijn minibieb en en advertentie geplaatst op een lokale website. Ik had al een aantal keer een foto van een minibieb voorbij zien komen. Tot ik me een keer verveelde en een boel boeken zag die ik eigenlijk toch niet meer wilde lezen. En omdat ik zelf wel heel erg van lezen hou en ik verder in de buurt weinig mensen ken die dat ook zo hebben, wilde ik anderen stimuleren om meer te lezen met deze minibieb. Toen kwam dus het idee in me op om een eigen minibieb te maken. Eerst ben ik toen op zoek gegaan naar een geschikt kastje (lastiger dan je denkt) en ben daarna samen met mijn moeder aan het klussen gegaan. Nu is het een minibieb/vogelhuis geworden. Ik hoop dat het een succes wordt en dat ik er mensen mee inspireer om of meer te lezen of om zelf een minibieb te maken.

Jet’s Minibieb
Als iemand een ijverige eigenaar is van een minibieb is het Jet wel, om haar minibieb kan je gewoonweg niet heen!

11950980_531029127045389_1063876180_n

Jet zegt zelf het volgende over haar minibieb: Jet’s Minibieb kun je vinden in Zuiddorpe in ons mooie Zeeuws Vlaanderen. Een klein kastje met boeken die je mag delen, ruilen maar waar je ook een mooi boek mag achterlaten voor iemand anders.Een kastje wat altijd open is. In het kastje vind je boeken voor kinderen en volwassenen en als het zo uitkomt boeken aangepast aan feestdagen of actualiteiten (bv sinterklaas, kerst, maand van het spannende boek , dierendag enz enz). In het kastje staan ook altijd een paar “blind date”boeken. Mooi verpakte boeken (met op het papier een aantal steekwoorden) om je zo eens kennis te laten maken met een ander boek dan waar je “normaal”voor zou kiezen. Kortom, altijd wat te beleven in en om het biebje dat elke maand een andere inhoud heeft.

Suzan&Lisanne Minibieb
Deze Minibieb is een waar feestje! En je kan er nog gelijk een kopje koffie/thee of een lekkere lunch bij pakken!

11992615_1123068694387346_137203253_n

De Suzan&Lisanne-Minibieb is gevestigd het plaatsje Ulvenhout, in Brabant, dichtbij Breda. We bestaan per 1 oktober aanstaande een jaar. De feestelijke foto is gemaakt tijdens onze opening in de kinderboekweek 2014. Ons biebje met boeken voor kinderen en volwassenen staat in de entree bij Lunchroom de Uitdaging. We zijn vorig jaar een prettige samenwerking aangegaan met deze Lunchroom omdat zij leuke en nieuwe initiatieven omarmen en omdat wij een mooie locatie voor ons Minibiebje zochten. We houden allebei van lezen maar hebben vooral een passie voor kinderboeken, zo ontstond al snel het idee voor de Suzan&Lisanne-Minibieb. “Lezen is een feest” is ons motto en daarom hangen wij graag de slingers uit in ons biebje. Lisanne is docent in het basisonderwijs en Suzan voormalig kinderopvangpedagoog, wij weten dus dat lezen niet alleen heel erg leuk is maar ook nog een heel erg belangrijk en leerzaam, dubbel feest dus! We zijn blij dat er regelmatig mensen een boek lenen of ruilen en dat kinderen afgelopen zomer op het terras in de zon een boekje hebben gelezen terwijl de ouders genoten van een heerlijke lunch. We hebben het afgelopen jaar ervaren dat het moeilijk na te gaan is hoeveel boeken er geleend worden en hoe groot het animo is voor ons biebje. We hebben dit een beetje “laten varen”, we vinden het vrijblijvende karakter van de Minibieb juist leuk. Iedereen mag lenen wat, hoeveel en hoe lang hij wilt. In “het nieuwe jaar” willen we eens een boekenruilmiddag gaan organiseren. We horen het ook graag als mensen behoefte hebben aan een bepaald genre boeken of bepaalde titels, we kunnen hier dan ons best voor doen. Verder hopen we gewoon dat mensen met plezier blijven lezen, of dit nu in boeken uit onze minibieb is of uit boeken uit de boekhandel , de stadsbibliotheek of uit dat mooie oude boek dat je gevonden hebt bij opa op zolder, ons maakt het niet uit, zolang je er maar een feestje van maakt! Veel leesplezier!

Kennen jullie nog meer leuke Minibiebs? 

Liefs, Marjolein

One thought on “De minibieb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *