De Monogram Moorden – Sophie Hannah (een nieuwe Agatha Christie)

Lieve lezers,

Vele van jullie kennen waarschijnlijk Agatha Christie nog wel. Helaas is de Hercule Poirot reeks een tijd geleden gestopt en is Agatha Christie inmiddels overleden. Maar sinds september is er  weer een nieuwe Agatha Christie met een nieuw verhaal van Hercule Poirot. Geschreven door Sophie Hannah.

DSC00526

Auteur: Sophie Hannah en Agatha Chrisie

  • Nederlands
  • 320 pagina’s
  • Mistral
  • september 2014

Koop hier De Monogram Moorden.

Jaar na jaar overtrof AGATHA CHRISTIE zichzelf met haar inventieve detectives die door miljoenen lezers ter wereld werden verslonden. The Queen of Crime overleed in 1976, maar Poirot leeft voort! Bestsellerauteur Sophie Hannah kruipt in de huid van Christie en levert een puntgave, nieuwe Poirot af. 1929 – Poirots rustige avondmaal in een Londens koffiehuis wordt verstoord als een opgejaagde, jonge vrouw hem toevertrouwt dat iemand op het punt staat haar te vermoorden. Ze is doodsbang, maar zegt dat het recht zal zegevieren als ze dood is, en ze smeekt Poirot geen onderzoek te verrichten in het geval van haar dood. Later die nacht worden drie mensen dood aangetroffen in een chic, Londens hotel. De moordenaar heeft drie sinistere aanwijzingen achtergelaten: een manchetknoop met initialen in de mond van elk slachtoffer. 

Hercule Poirot zit aan het lekkerste kopje koffie dat er in Londen te krijgen is als er een vrouw met duidelijk zichtbare paniek in haar ogen het koffiehuis binnen komt vluchten. Ze gaat uit het raam staan kijken alsof ze achtervolgd word en niet gezien mag worden. Hercule Poirot gaat met haar aan een tafeltje zitten en vraagt haar wat er aan de hand is. Hij krijgt te horen dat iemand achter haar aan zit en dat ze vermoord zal worden, dit heeft ze namelijk verdient. Ook zegt ze ” laat niemand hun mond open doen”. Vervolgens vlucht ze weer de straat op de nacht in. Dezelfde avond worden er in een luxe hotel in Londen drie moorden gepleegd. Poirot zijn huisgenoot agent Catchpool word op deze zaak gezet maar omdat Poirot zich zorgen maakt over de jonge vrouw in het koffiehuis wil hij mee. Het is een uiterst vreemde zaak waarin Catchpool en Poirot behoorlijk wat hersenbrekers hebben. Dan word er een link gevonden tussen alle drie de slachtoffers en reist Catchpool af naar het dorpje waar alle drie de slachtoffers ooit gewoond hebben. En dan komt er een volle geschiedenis over deze slachtoffers naar boven die de hele zaak in Londen op zijn kop weet te zetten.

De monogram moorden is een echte detective, het is een boek wat makkelijk weg leest en waarbij je goed moet na denken. Het boek speelt zich af in 1929 waardoor het taalgebruik anders is dan we gewent zijn. Echter word je door dit taalgebruik wel echt in 1929 geplaatst, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het er toen aan toe ging.

Ik heb veel plezier gehad met het lezen van De monogram moorden. Een aantal keer heb ik gedacht dat ik wist hoe het verhaald in elkaar zat. Daar leek het verhaal dan ook naar toe te gaan, maar plots nam het een hele andere wending. In het begin moest ik wel even wennen aan de schrijfstijl, maar hier had ik al snel geen last meer van.  Het enige puntje van kritiek is dat het verhaal voor mij soms wat sneller had mogen gaan op bepaalde stukken bleef worden ingegaan terwijl ik al door had hoe het in elkaar stak.

Of het een echte Agatha Christie is weet ik niet, het is zeker een goed verhaal maar in de voetstappen treden van Agatha Christie is geen makkelijke opgave. Toch vind ik het een waardige opvolging van haar boeken. Het zet mensen weer aan het lezen en laat men terug denken aan de geweldige schrijfster.

Kortom de moeite waard om te lezen, zowel als Agatha Christie fan en als onbekende van Agatha Christie.

SterSterSterHalve sterLege ster

 

Liefs,

Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *