De TBR list en Tentamens

Lieve lezers,

De komende 3 weken heb ik tentamens. Daarna staan er veel leukere andere dingen op het programma maar daarover later meer.
De eeuwige vraag een paar weken voor de tentamens en de weken gedurende de tentamens luidt: Hoe ga ik leren en lezen in deze periode.

Blogger zijn is super. Maar op dit soort momenten eist het wilskracht. Want lezen is perfect studie-ontwijkent gedrag maar ik moet ook mijn deadlines van school en de blog halen.
Hieronder een lijstje met mijn tips hoe ik er mee om ga.

414-7y0-GBL._SY355_

1. Maak een planning voor school en de boeken die je moet/wil lezen
Voorheen had ik altijd naast mijn bureau op een kast een groot whiteboard. Hierop scheef ik welke tentamens ik had en wanneer en wat ik nog wilde lezen. Maar aangezien ik daar de laatste tijd niet echt meer naar keek ben ik begonnen met een planning in mijn agenda en elke dag schrijf ik op een briefje wat ik moet doen. Alles wat ik heb voltooid mag afstrepen van dit lijstje (en dat voelt goed). Vooral op het einde van de dag het briefje weg gooien voelt lekker.

2. Beloon jezelf
Beloon jezelf op een studiedag. Als je wakker word spreek dan met jezelf af dat je een x aantal bladzijden van je boek mag lezen.
Ik zelf doe het anders, aangezien ik nog wat deadlines heb lopen mag ik van mezelf 15 blz lezen als ik wakker word. (maar alleen op een studiedag) vervolgens ga ik leren en plan ik voor mezelf in wanneer ik weer een paar bladzijden mag lezen. Zo beloon ik mezelf en neem ik even pauze van het leren. Maar ook de druk verlaagd omdat ik niet de hele tijd hoef te denken aan wat ik vandaag nog moet lezen om het op tijd af te hebben.

3. Benut elk moment
Vooral de weken voordat de tentamens beginnen is het makkelijk om een lekker boek er bij te pakken. Dat mag maar schrijf jezelf wel regels voor. Zo mag ik van mezelf elke busrit van en naar school lezen en voor het slapen gaan. Voor het slapen gaan lezen is ook veel beter voor je nachtrust. Door op je telefoon te kijken breek je namelijk slaap af door lezen blijft de natuurlijke slaap (moet je natuurlijk niet op je telefoon op tablet gaan lezen).

4. Stel prioriteiten
Vooral deze tentamenperiode was het voor mij heel zwaar. Al die leuke YA events, maar waar trek je de grens. Voor mij waren al deze events een heel stuk reizen, zowel met de auto als met de trein. Het zou mij dus gelijk een hele dag studeren kosten. Het is dan natuurlijk heel verleidelijk al deze events af te hollen. Maar bedenk dan zo, voor elk event dat je skipt en dan ook daadwerkelijk gaat leren heb je meer kans om dat vak te halen. En bij een goede score aan het einde van zo een week mag je natuurlijk jezelf belonen met een boek. Plus je bent dan dichter bij een goede baan = meer geld voor boeken.

5. Plan vooral rust
Plan voor jezelf rust/lees momentjes in. Niemand kan een hele dag door aan 1 stuk door studeren, je neemt dan namelijk niets meer op. Plan daarom voor jezelf echt rustmomentjes in en een paar weken voor de tentamens rust middagen. Dan mag je doen wat je wil. Als je al te veel bezig bent met leren en spanning opbouwen gaat het niet lukken.

6. Denk aan je toekomst
Nu hoef je niet gelijk te denken aan je toekomstige baan. Maar bijvoorbeeld wel aan je stage. Ik ben aangenomen bij het leukste stagebedrijf ter wereld (vind ik). Voor mij is het belangrijker dat ik nu op stage mag door de stagedrempel te halen van school dan een boek te lezen of events af te gaan.

keepcalm

Dit waren mijn belangrijkste tips voor deze tentamen periode.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. 

Veel succes met leren en jullie tentamens!

Liefs, Marjolein

0 thoughts on “De TBR list en Tentamens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *