Film – Michiel de Ruyter

Lieve lezers,

Een van de grootste Nederlandse films draait nu op het witte doek. Michiel de Ruyter de nieuwe Nederlandse hit.
Afgelopen zaterdag zag ik hem. Aangezien er van het verhaal ook een boek is mag deze indrukwekkende film een plekje krijgen op de blog.

Titel: Michiel de Ruyter
Regie: Roel Reiné
Verschenen: 29 januari 2015
Duur: 151 minuten
Cast: Frank Lammers, Sanne Langelaar, Lucas Dijkema, Barry Atsma, Lieke van Lexmond.
Genre: Avontuur, Historie, Nederlands

Michiel de Ruyter

 

Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadpensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken met behulp van de Engelse koning Charles II.

De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het Huis van Oranje scherpt de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen na de broertjes de Witt het volgende slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.

Vol spanning en hoge verwachtingen ging ik naar deze film. Tot nu toe zijn de meeste recensies vol lof over deze film. Michiel de Ruyter is een erg lange film maar helemaal de moeite waard. Het enige woord waarmee ik in mijn hoofd rond liep na de film was indrukwekkend.
En deze film is zeker indrukwekkend te noemen. Hoe dit verhaal is neergezet is werkelijk waar bijzonder. Gedurende 151 minuten word je meegezogen in een bloedstollend verhaal met de nodige actie en emotie. Ik zal het maar toegeven, ik heb tijdens deze film twee keer een traantje weg moeten pinken.

Een groot compliment verdienen de auteurs en de filmproducent. Dit verhaal uit de geschiedenis is prachtig tot leven gewekt en is een aanwinst voor onze Nederlandse cultuur.
Toch zal ik ook even in moeten gaan op alle kritiek die de film heeft gekregen. Deze kritiek bevat zeker een belangrijk punt, maar ik vind dat we met deze film geen verheerlijking maken van deze tijd. De film bevatte voor mij een deel van de geschiedenis lessen die ik vroeger heb gehad. (Ook al moest ik daarvoor soms behoorlijk graven in mijn geheugen.) Ik ben met een gevoel naar buiten gegaan wat alleen het woord indrukwekkend kan omschrijven. En deze film zingt inmiddels al dagen rond in mijn hoofd.

De tip die ik nog wel mee wil geven is als je hier met kinderen naar toe wilt en ze wat bang zijn aangelegd of je ze niet wil bloodstellen aan een aantal gruwelijkheden, ga dan voor de 12+ versie en niet voor de 16+ versie van de film. Een aantal zweer schokkende scenes worden anders in beeld gebracht in de 12+ versie.

Ik zou jullie allemaal willen adviseren om deze film te gaan zien bij een bioscoop bij jou in de buurt.

“Michiel de Ruyter is een zeer indrukwekkende spannende film” 

SterSterSterSterSter half

Wil je het boek bij film lezen? Klik dan hier.

 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *