Recensie: Gevaarlijk spel – Liesbeth van Kempen

Lieve lezers,

Herinneren jullie je nog de ZBBB Z&K? Daar vertelde Liesbeth van Kempen voor het eerst over haar debuut Gevaarlijk spel. Vanaf het moment dat ze een stukje voorlas uit dit boek wist ik het. Dit boek moet ik lezen! Ik heb er nog even op moeten wachten maar eindelijk viel het boek op de mat.

Titel: Gevaarlijk Spel
Auteur: Liesbeth van Kempen
Verschenen:  augustus 2015 
Pagina’s: 304
Uitgever: Uitgeverij de FonteinSchermafbeelding 2015-08-18 om 00.46.35Koop bij bol.com

Wanneer officier van justitie Margot spoorloos verdwijnt en kort daarna ook haar man, maakt collega Louise zich grote zorgen. Ze gaat op onderzoek uit en vindt een raadselachtig dossier op een vreemde plek. Ze weet haar broer, rechercheur bij bureau Amsterdam-Amstelland, en haar goede vriendin Suzan te overtuigen van de ernst van de zaak. Gedrieën volgen ze een vaag maar verontrustend spoor, waarbij ieder een eigen agenda heeft en belangrijke zaken voor de ander verborgen houdt. Maar dan dreigt alles uit de hand te lopen, zo ook de groeiende aantrekkingskracht tussen Louise en Suzan.

Het eerste dat me opviel toen ik de cover van dit boek zag was.. Die trap… Ligt ze trap op of trap af… Toen het boek binnen kwam en ik de cover daadwerkelijk vast mocht houden begon ik gelijk weer. Trap op of Trap af… De cover is net een van de tekeningen van de wereldberoemde Nederlandse tekenaar Escher. Toen ik het boek open sloeg zag ik dat het boek gelijk begon met een vernoeming naar Escher. Voor mij was het duidelijk, deze cover wil iets met ons uithalen.
Toen ik thuis op de bank ging zitten bij mijn vader en moeder liet ik de cover aan mijn vader zien. Ook hij linkte hem gelijk aan Escher en toen kwam de discussie tussen mij mijn vader en mijn moeder op gang.. Is het nu trap op of trap af, ik was mijn boek in ieder geval kwijt want iedereen zat er mee in zijn handen om te kijken en het proberen te ontrafelen.

escher-omhoog-omlaag

Een beroemde tekening van Escher / Escher in het paleis

Ik moet heel eerlijk beginnen dat ik zo uitgekeken had naar het boek dat ik eigenlijk geen zin had om in dit boek te beginnen. Plus ik heb een soort van leesdip en had net een brok slecht nieuws gehad. Eigenlijk had ik helemaal geen zin in een thriller maar in een feel-good roman. Toch begon ik in dit boek, na 10 pagina’s was ik al verkocht. Ik moest weten hoe dit verder ging en kon niet stoppen met lezen. Eindelijk weer eens een boek wat lekker geschreven is en daardoor heerlijk wegleest.

De personage’s zijn helder duidelijk en krachtig omschreven waardoor je helemaal mee leeft met elk personage. Het boek is namelijk een soort van drieluik. Je beleeft hetzelfde verhaal vanuit drie personages die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt de spanning in het boek steeds hoger opgedreven. Jij weet namelijk meer dan alle personages samen maar wanneer komen ze er allemaal achter. Toch weet je echter nog niet hoe alles in elkaar zit en beginnen de puzzelstukjes pas aan het einde van het boek in elkaar te vallen. Elke keer denk je dicht bij de ontknoping te zijn maar dan neemt het verhaal plots aan andere wending.
Mijn enige punt van kritiek is dat er geografisch gezien wat foutjes in zitten die ik herkende omdat ik in de buurt woon. Ook is het boek op twee punten voor mij een beetje traag vergeleken met de snelheid van de rest van het boek.
Als extra credits moet ik Liesbeth nog wel even nageven haar huiswerk goed gedaan te hebben. Ik heb zelf een aardige tijd bij het Openbaar Ministerie gewerkt en haar situatie omschrijving is zeer realistisch.

Gevaarlijk spel is een boek dat enorm spannend is en zoals de cover al zegt gaat over vriendschap, vertrouwen en verraad. Dit alles samen gemengd met drie ijzersterke personages zorgt voor een enorm spannend boek waarbij wegleggen geen optie is.
Ik heb er enorm van genoten en ben zeer benieuwd naar wat deze auteur ons nog meer gaat brengen.

SterSterSterSterSter

Ps. Trap op…

Liefs, Marjolein

4 thoughts on “Recensie: Gevaarlijk spel – Liesbeth van Kempen

  1. Leuke recensie, ik ben hem zelf nog aan het lezen, maar vind hem tot nu toe ook erg spannend.
    Die discussie over de trap heb ik niet gehad haha. Haar voeten liggen onderaan de trap. De foto is de trap af genomen, als in; de fotograaf stond boven haar. Als de foto de trap op was genomen hadden de spijlen namelijk anders moeten staan en had haar haar meer moeten hangen. Maar ik vind het wel een heel leuk idee wat ze ermee wilden bereiken en dat het direct op de eerste pagina terug kwam.

      1. Haha ja precies! 😀 Dacht ook al dat jij dat dacht haha, maar besef nu dat ik het anders verwoorde en je over de verwoording daarvan ook nog discussies zou kunnen hebben haha XD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *