Recensie: Getuige – Lars Kepler

Lieve lezers,

Het heeft even geduurd maar eindelijk is er weer een recensie.

Auteur: Lars Kepler

  • Nederlands
  • 544 pagina’s
  • Cargo
  • februari 2014

Koop Getuige hier.

De Birgittagården is een internaat voor jonge vrouwen met destructief gedrag. Op een donkere herfstnacht wordt een van de opgenomen meisjes vermoord in de separeerkamer van het internaat. Ze wordt met beide handen voor haar gezicht gevonden op het bed. Niemand heeft iets gezien en een van de meisjes is spoorloos verdwenen.
Inspecteur Joona Linna reist af naar de Birgittagården en bevindt zich al snel midden in de meest raadselachtige moordzaak waarop hij ooit is gestuit. Als hij op zoek gaat naar de oplossing, worden er verwoestende krachten in werking gezet.
Er zijn geen getuigen, maar kort na de gewelddadige moord begint een vrouw in Stockholm de tiplijn van de politie te bellen met informatie. Eerst vraagt ze geld voor haar inlichtingen, maar later verzoekt ze hen alleen maar te luisteren, steeds wanhopiger

10599297_279470118909058_8631477851663161160_n

Dit was het eerste boek van Lars Kepler wat ik gelezen heb. Ik heb dit boek op aanraden van mijn buurvrouw gekocht en was dan ook erg benieuwd. Echter hoorde ik net na mijn aankoop dat dit een serie is. Na wat rondvragen heb ik toch besloten om bij dit deel van de serie te beginnen.

Vanaf de eerste bladzijden was ik gevangen in dit boek. Het heeft een fijn taalgebruik en veel korte hoofdstukjes wat erg prettig leest. Ook is het boek uit verschillende oogpunten geschreven en daardoor blijft de spanningsboog zeer hoog.

Op een jeugdinrichting worden onverwachts midden in de nacht twee vreemde moorden gepleegd. Een van de meiden uit de inrichting is die nacht via haar raam naar buiten gevlucht en is onvindbaar. Enkele uren later word er een auto gestolen met daarin nog een peuter. Deze zaken gaan allemaal door elkaar lopen en worden steeds groter en ingewikkelder. Dan begint er plots ook nog een vrouw te bellen die zegt dat een van de vermoorde personen via de geestenwereld contact met haar zoekt.

Joona is het hoofdpersonage van het boek en de meeste hoofdstukken zijn dan ook vanuit zijn oogpunt geschreven. Joona is rechercheur maar op non-actief gesteld vanwege een vorige zaak. Dit is voor Joona erg lastig omdat hij het gevoel heeft dat deze zaak anders in elkaar steekt dan iedereen vermoed. Ook is hij dingen op het spoor maar word tegen gewerkt doordat hij geen bevoegdheden heeft. Dit alles leid tot spannende situaties omdat Joona zich niet tegen laat houden.

Getuige is een bijzonder geschreven boek waarbij je mee word genomen in een raadselachtige moord. Doordat je het boek vanuit verschillende personage’s leest word je steeds dieper in het verhaal getrokken en dus ook in het mysterie. Getuige is een op en top spannend boek met zo goed als geen ‘langzame’ stukken. Ook heeft het een lach een traan en zelfs een klein erotisch momentje. Maar let op/ alvast een tipje van de sluier.. Niets is wat het lijkt.

Ik heb met volle teugen genoten van dit boek en had totaal geen last van het feit dat dit een serie is. Daarom kan ik dus tegen iedereen zeggen: Gewoon lezen niet twijfelen.

 

4,5/5 sterren

 

Liefs, Marjolein

One thought on “Recensie: Getuige – Lars Kepler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *