Sprookjesboek: Vrouw Holle

Lieve lezers,

Ik was vroeger een van de gelukkige kinderen waarbij er voor het slapengaan een verhaaltje voor gelezen werd. Thuis hadden wij enorm veel boeken maar vooral ook hele dikke sprookjesboeken van mijn vader en moeder. Uit deze boeken werd mij voor het slapengaan voorgelezen.

Omdat ik vind dat sprookjes tegenwoordig overschaduwd worden door nieuwe boeken wil ik door middel van mijn blog wat aandacht gaan besteden aan de klassieke sprookjes. Zowel de hele bekende als de onbekende.

In de kast vond ik dit boek wat ik me nog goed herinner van vroeger:
Sprookjesboek

Het is een exemplaar uit 1940 en bevat enorm veel bekende en onbekende sprookjes. Uit dit boek ga ik regelmatig een verhaal uitlichten.
Ook komen er andere sprookjesboeken aan bod.

Vandaag het eerste sprookje waaraan ik aandacht ga besteken.

VROUW HOLLE
Vrouw Holle verteld het verhaal over een weduwe met twee dochters. Een mooi en ijverig de andere lelijk en lui. Echter hield de weduwe van de lelijke en luie dochter, de andere dochter moest al het werk doen in huis. Op een dag bloedde haar vingers zo van het spinnen dat ze haar spoel in de put wilde afwassen. Echter liet ze de spoel in de put vallen. Van haar stiefmoeder moest ze de spoel maar zelf uit de put gaan halen. Uit angst sprong het meisje in de put, en toen ze eenmaal bijkwam lag ze in een prachtige weide met duizenden bloemen. Als het meisje eenmaal begint te lopen komt ze verschillende situaties tegen waarin ze gaat helpen. Hiervoor zal ze rijkelijk beloond worden. Eenmaal thuis is de weduwe zo verrast van al de rijkdom die haar dochter heeft gekregen dat ze haar lelijke luie dochter ook naar de put stuurt. Maar zal haar hetzelfde lot wachten als de mooie ijverige dochter?

Vrouw Holle

Dit verhaal is een wijze les voor iedereen. Met als kernboodschap Wie goed doet goed ontmoet. Het verhaaltje is oud maar prachtig en kortdaad omschreven. Het verhaal is een beetje ouderwets qua taalgebruik maar nog prima om te lezen of voor te lezen als je deze woorden aanpast aan hedendaagse woorden.
Een echte aanrader voor mensen die een sprookje willen waar de achterliggende betekenis niet verscholen ligt.

Genieten jullie ook zo van sprookjes?

Liefs, Marjolein

5 thoughts on “Sprookjesboek: Vrouw Holle

  1. Vind sprookjes nog steeds heerlijk om te lezen en Vrouw Holle is één van mijn favorieten. Ik ga binnenkort toch weer eens op zoek naar een sprookjesboek, gewoon voor de leuk.

  2. Ik ben gek op sprookjes! Mijn oma was jarenlang sprookjesvertelster, dus aan verhaaltjes geen tekort! Ik ben dan ook een enorme fan van de Efteling. O, de nostalgie van toen ik klein was en haast betoverd werd door de dansende schoentjes. Sprookjes brengen het kind in mij weer naar boven. Het is dan ook niet voor niks dat het grote sprookjesboek van de Efteling stiekem al een tijdje op mijn verlanglijstje staat, hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *