Lieve lezers,
Nog iets minder dan een maandje en dan is het al weer 4 en 5 mei. Twee dagen om stil te staan bij alle mensen die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog en een dag om te vieren dat we Vrij zijn.
Over dit onderwerp zijn natuurlijk heel veel boeken geschreven. Persoonlijk hield ik nooit heel erg van dit onderwerp omdat ik het altijd zo enorm zwaar vond en het daardoor niet prettig vond om te lezen.
Echter zijn er de laatste tijd heel wat nieuwe boeken rondom dit onderwerp verschenen die wat minder zwaar zijn dan de oorlogsboeken die ik gewend was.
Daarom vandaag een lijstje van boeken die je kunt lezen in aanloop naar 4 en 5 mei.
Ze was 16
De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen ‘een klusje op te knappen’, zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.
Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders ‘verbannen’ naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt ‘dit hele verhaal’ met rust te laten, is Ize’s nieuwsgierigheid gewekt.
Dit boek ga ik samen met jullie richting 4 en 5 mei lezen. Ik zou het dus heel erg leuk vinden als jullie hem ook kopen en hem mee lezen zodat we er samen over kunnen twitteren.
Zout van de Zee
Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?
Ik ben gisteren in dit boek begonnen omdat ik even een enorme leesdip had. Niet alleen heb ik al enorm veel foto’s met dit boek gemaakt maar ik heb er ook al van genoten. Al moest ik soms even het boek dicht slaan om na te denken over wat ik zojuist gelezen had.
De trein van 12:10
Rica krijgt een Joods kind in de armen gedrukt
Het moet naar een pleeggezin in Brabant…
Rica Beverborg woont in Eindhoven. Het is 1942 en in het bezette Nederland is niets meer hetzelfde. Rica raakt haar baan kwijt en brengt een bezoek aan haar ouders in Twente. Op de terugweg wordt haar op station Deventer een Joods kind in de armen gedrukt. Het moet ondergebracht worden bij een pleeggezin in Brabant. Zo begint Rica’s werk voor het verzet. Daarbij komt ze ook Paul Kemperink weer tegen, de man die haar voor het altaar liet staan. Kan ze hem dit keer wél vertrouwen?
Een dun boek maar al genomineerd voor vele prijzen. Ook is dit een boek dat me overal achtervolgt en ik overal tegen kom. Ook dit boek wil ik dus in de aanloop naar 4 en 5 mei gaan lezen.
Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje is een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog. Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007) beschrijft hierin zijn persoonlijke belevenissen tijdens de bezetting en ten tijde van de bevrijding. De Soldaat van Oranje vertelt hoe hij als jongeman in 1941 de oversteek naar Engeland waagt, in Londen in allerlei intriges verwikkeld raakt, kennismaakt met de geheime diensten, nachtelijke landingen uitvoert in Scheveningen en als RAF-piloot meedoet aan een luchtaanval op Berlijn. Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, werkt hij daar als adjudant van koningin Wilhelmina.
Ik heb dit boek gelezen omdat ik naar de Musical Soldaat van Oranje ging. Ik moet zeggen dat ik het boek niet echt makkelijk vond om doorheen te komen. Sommige momenten las het al een speer andere momenten had ik er toch even moeite mee. Maar ondanks dat alles is het echt een boek dat je gelezen moet hebben.
Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken die aan te raden zijn richtig deze dagen. Die van belang zijn om ons allemaal stil te laten staan dat we nooit terug willen naar deze tijd.
Mocht je een boek hebben waarvan je echt zegt Marjolein die moet je lezen laat het me dan hieronder weten!
Welk boek van deze lijst wil jij lezen?
Liefs, Marjolein
Ik vind dit soort boeken altijd zo mooi, ik vond zelf Codenaam Verity echt prachtig. Absoluut een aanrader.
Ga deze boeken gelijk op m’n TBR zetten!
Ze was 16 lijkt me wel de moeite. Ik heb pas De jongen op de berg gelezen, al speelt zich dat natuurlijk in Duitsland af.
Ik ga binnenkort ook zo’n lijstje met mooie oorlogsromans op mijn blog zetten 🙂 deze boeken ken ik trouwens alle drie nog niet, maar Zout van de Zee lijkt me erg mooi!