Geef jij nieuwe auteurs een kans?

Lieve lezers,

Vandaag weer eens een artikel om over na te denken. Ik betrapte mezelf namelijk laatst op iets en ik heb meerdere mensen hier in de boekhandel ook op betrapt.
Het feit dat nieuwe auteurs van kleinere uitgevers vaak geen kans krijgen. Als jij in de boekhandel loopt en jij ziet een gesigneerd boek liggen van een mini uitgever met een onbekende auteur, ga jij kan de achterkant lezen en als die bevalt kopen of loop je gewoon door?

Geef ik beginnende auteurs nog een podium?

Ik herinner me nog dat ik voor mijn blog eigenlijk nooit iets oppakte waar ik nog nooit van gehoord had. Of het moest echt een hele mooie cover hebben.
Toen ik ben gaan bloggen kwam hier verandering in omdat ik middels mijn blog beginnende auteurs graag een podium wilde geven.

Dit heb ik in het begin ook zeker heel erg veel gedaan. Hier zagen de beginnende auteurs de vruchten van. Want hun boeken werden ineens via bol aangeschaft en ze kregen er een hoop mensen op hun social media bij.
Echter zat hier ook een mindere kant aan. Deze auteurs kregen ineens een lift en zagen bloggers als heilige goden. Ze gingen ze na het succes van zichzelf of collega bloggers gezien te hebben elke blogger aanschrijven. En dan niet meer met Beste “Marjolein” maar gewoon beste blogger en vanaf daar een algemene mail.
Nu geeft dit in principe niets. Maar door dit soort mails heb ik al geen zin meer om de beginnen de auteur te antwoorden. Maar misschien wijs ik wel een heel goed boek af en geef ik ze geen podium meer.

Hier betrapt ik mijzelf dus op. Daar waar ik mensen heel erg graag een podium wilde geven middels mijn blog begin ik nu een beetje geïrriteerd te raken aan de onpersoonlijke manier van mailen. Maar dat is een heel onderwerp wat ik misschien later nog eens bespreek ik een ander artikel.
Het gaat er om wordt ik inmiddels ook weer beïnvloed door de grote massa?

Vanuit dat oogpunt van mijzelf wil ik graag terug gaan naar het ‘algemeen’

Nu is het me al meerdere keren opgevallen in de boekhandel dat mensen een boek op pakte en vervolgens zagen dat het geen grote naam is en een kleine auteur. Het gedeelte cover zit dan in ieder geval goed, want mensen pakken het op.
Maar wat gebeurd er dan? Je kent de auteur niet, of de uitgeverij niet dus je legt het weg? Waarom? Je hebt de achterkant nog niet gelezen?
Ook heb ik al meerdere keren gezien dat er een medewerker op af liep en zei dat is echt een leuk boek net nieuw maar het is echt goed.
Vervolgens haalde eigenlijk iedereen zijn schouders op legde het weg en zeiden: “Ik ben eigenlijk meer op zoek naar iets wat meer bekend is.”

Dit deed me eigenlijk elke keer dat ik het zag een klein beetje pijn. Maar kan ik het mensen kwalijk nemen?

Aan de ene kant denk ik ja. Waarom geef jij een nieuwe auteur geen kans? Je weet helemaal niet of het verhaal goed is of juist heel slecht.
Langs weer een andere kant denk ik nee. Want waarom zou jij €19,99 betalen voor een boek waar nog nooit iemand van gehoord heeft met het risico dat het “selfpub” troep is.

Maar wat dan?

Nu hoor ik jullie denken, ja dat kan allemaal wel kloppen Marjolein maar wat wil je dan?
Eigelijk zou ik iedereen het volgende willen adviseren.

 • Lezers probeer eens iets totaal onbekends. De verassing (Serenidipity) zit in een klein hoekje.
 • Wel wil ik de lezer adviseren het boek alleen maar te kopen als je denk dat had ik ook gelezen als een Unieboek/House of Books enz. het uitgegeven had (qua genre en thema). Hiermee voorkom je dat je iets koopt wat je niet aanspreekt.
 • Uitgevers doe iets met je prijs, een dun boekje wat totaal onbekend is laat ik liggen voor €19,99. Voor €10 nemen denk ik veel meer mensen het mee. Ik snap dat het natuurlijk duur is om te drukken en de winst dan lager is. Maar je kan altijd beginnen met een kennismakingsprijs.
 • Uitgevers laat je auteurs niet te veel zelf werven of geef ze dan wat tips mee. Want ik merk dat als ik een super algemene mail krijg met Hoi Blogger ik ben auteur en ik vind je blog super en ik wil dat je mij boek leest. Dan gaat hij tegenwoordig direct de prullenbak in. Ik wil namelijk niet zelf overal hoeven zoeken naar een boek en waar het over gaat, dat vaak nog niet eens te koop is op bol.com.

 

Wat ga ik doen?

Toevallig heb ik van de week weer een boek binnen gekregen van een beginnende Nederlandse auteur. Met ook een beginnende kleinere Nederlandse uitgeverij. Dit boek ga ik natuurlijk een kans geven en heb het dan ook wat hoger op mijn te lezen stapel gelegd. Ik ga zelf ook weer proberen meer open te staan voor potentiële nieuwe auteurs bij kleinere uitgevers.

 

Nu wil ik natuurlijk wel nog even de kanttekening maken dat dit soort “gedrag” ook kan gelden bij nieuwe auteurs bij grote uitgevers. En dat er natuurlijk niets mis mee is met grote bekende namen lezen want dat is natuurlijk ook veilig. Maar probeer eens per jaar eens iets anders. Dat lijkt me voor iedereen spannend en leuk.

 

Maak jij jezelf ook schuldig aan zoeken naar de grote namen en grote uitgevers in de boekhandel?

Liefs, Marjolein

8 thoughts on “Geef jij nieuwe auteurs een kans?

 1. Ik herken dit niet zo van mezelf. Ik kijk namelijk nooit echt naar de auteur. Ik kijk naar de cover en de titel spreken mij die aan lees ik de achterkant. En als die mij aan spreekt koop ik het boek vaak. Zo heb ik van de week lobsters gekocht ik kende de schrijvers ( het waren er 2) helemaal niet maar de achterkant sprak me echt aan.

 2. Ik Let altijd op de achterkant en heb zo veel boeken op mijn TBR lijst staan die nog onbekend zijn soms van kleine uitgeverijen en nog nieuwe auteurs. Maar dat vind ik vaak juist leuk omdat weinig mensen dat boe dan al kennen en jij wel en het mensen dus kan aanraden

 3. Juist door het bloggen van o.a. jou, heb ik vele nieuwe auteurs ontdekt! Tuurlijk moet het verhaal mij interesseren en de cover heeft ook invloed (hoewel ik dat eigenlijk niet wil, want dat zegt ook niet alles), maar ga alsjeblieft door! Het is ook spannend om een nieuwe auteur te leren kennen!

  1. Dank je wel voor het geweldige compliment.! Ik ga door en jij gelukkig ook met lezen. En ja dat cover gedeelte is heel herkenbaar.

 4. Ik kijk zelf eigenlijk bijna niet naar uitgevers, ik heb het idee dat dit meer een ‘bloggersding’ is. Jullie hebben immers veel contact met uitgevers en kennen ze dus ook. Dat ik een uitgever niet ken is voor mij dan ook geen reden om een boek niet te kopen.
  Bekendere schrijvers pak ik wel eerder op denk ik. Een naam die je eerder gezien hebt triggert toch meer. Al zal ik bij een goede achterflap tekst (en inderdaad een redelijke prijs) ook zeker een boek van een onbekende auteur oppakken 🙂
  Goed artikel om eens over na te denken!

 5. Ik ga eigenlijk altijd af op het verhaal en de cover, niet zozeer op de naam van de auteur ^^; Minder gekende titels en auteurs belanden hier dus ook wel af en toe in de boekenkast, iets was ik zijnde zelf een jonge schrijver alleen maar aanmoedig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *