Lieve lezers,
Afgelopen vrijdag mocht ik na de BloggersBorrel door naar een ontmoeting met John Boyne bij uitgeverij Meulenhoff.
Ter ere van zijn nieuwe boek De grote stilte kwam hij naar Nederland. Samen met verschillende bloggers en een aantal winnaars van een actie in de Boekenkrant ik bij deze ontmoeting aanwezig zijn.
Bij binnenkomst was de zaal al goed gevuld met mensen en toch was ik (mede vanwege het slecht weer) maar 3 minuutjes te laat. Snel zag ik een aantal bekende zitten en een lege stoel bij hun in de buurt dus ik had mijn plekje snel gevonden.
Onder het genot van een hapje en een drankje was het wachten op de auteur. Ik kon merken dat veel lezers van de boekenkrant heel erg enthousiast waren om deze man nu eindelijk eens te ontmoeten.
Zodra John Boyne binnen kwam sloeg de sfeer om van een gezellig ‘kippenhok’ naar een lichtelijk gespannen sfeer. Nicole van der Elst van de boekenkrant trapte het gesprek af door te zeggen dat het geen vraag en antwoord rondje zou worden. We zouden samen met John Boyne in gesprek gaan over zijn nieuwe boek.
Dit gesprek ging vliegensvlug van start. Veel mensen hadden vragen of wilde hun mening kwijt en sommige vroegen hem het hemd van zijn lijf (gelukkig had hij een trui aan).
De opvallendste uitspraken van John Boyne zet ik hieronder voor jullie op een rijtje.
– John Boyne merkte op dat vroeger veel mensen geloofde, maar hoeveel mensen geloofde er echt? Zaten mensen tijdens het bidden echt aan god te denken of zaten ze eigenlijk te denken wat ze vanavond gingen eten..
– John Boyne is zelf opgegroeid op een Katholieke school en heeft dus les gekregen van priesters. Al dat hij kan benadrukken is dat deze priesters “Brutal” waren.
– Hij maakte als duidelijk standpunt dat hij het heel belangrijk vindt dat de fundering van de kerk zoals hij ooit begonnen is terug moet komen.
– Ook vind hij dat er veranderingen moeten komen in de kerk zodat er bijgedragen word dat de nare dingen die hij in zijn boek beschrijft minder snel zullen gebeuren: ” We need a female Pope” “Ore the pope to het married”
– Johny Boyne heeft er heel lang over gedaan om over dit onderwerp te kunnen schrijven. Ook het schrijven over zijn thuisland vond hij erg moeilijk. Uiteindelijk wilde hij er over schrijven omdat hij er midden in heeft gezeten en er zelf uit is gestapt.
– De openings-scene van het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. John Boyne zijn vader heeft dit tafereel jaren geleden zien gebeuren. Toen hij John vertelde over deze gebeurtenis was de openingsuren van dit boek geboren.
Verder is er veel gesproken over het onderwerp zelf, het misbruik in de Katholieke kerk. Maar ook over zijn succes met De jongen in de gestreepte pyjama en de verfilming daarvan.
Wat ik persoonlijk erg mooi vond om te horen is dat John Boyne van plan was om met Odran een “Goed” personage weg te zetten. Maar gedurende het verhaal vordert blijkt het een “gecompliceerde” man te zijn. John Boyne schrijf zijn boeken namelijk gewoon zoals het komt. Het verhaal ontwikkeld zich terwijl hij ze schrijft. Hij bedenkt dus geen personages uit geen plotten enz.
Natuurlijk was er na deze discussie ook nog tijd voor een signeer ronde. Want natuurlijk wilde iedereen graag zijn exemplaar van De grote stilte gesigneerd hebben.
Ik heb een hele leuke avond gehad bij Meulenhoff en het was weer een totaal andere beleving om met niet alleen bloggers en/of uitgevers rond de tafel te zitten.
Mijn dank gaat uit naar iedereen van Meulenhoff en John Boyne zelf voor deze prachtige avond.
Liefs, Marjolein