Recensie: 333 dingen om over te schrijven

Lieve lezers,

Vandaag is het weer tijd voor een heel leuk boek. Een boek om je te helpen met schrijven. Dit boek is niet alleen leuk voor mensen die graag een boek willen schrijven maar ook voor mensen die zichzelf graat uit willen dagen.

Titel: 333 dingen om over te schrijven
Auteur: N. Neven
Verschenen: April 2016
Uitgever: Uitgeverij BBNC


Koop bij bol.com
Geen idee waar je moet beginnen met schrijven? Heb je last van een writers block of krijg je maar geen inspiratie voor nieuw werk? Dit boek krijgt je weer aan het schrijven! Je vindt er honderden schrijfopdrachten, perfect als warming up voor een nieuwe roman of novelle, om je verbeelding weer op gang te helpen of om je handspieren te laten wennen aan de bewegingen van het zetten van woorden op papier. De opdrachten kunnen een flinke uitdaging zijn – bijvoorbeeld een verhaal schrijven met alleen maar woorden van 1 lettergreep, of een alfabet-verhaal waarbij elke zin moet beginnen met de volgende letter uit het alfabet, beginnend met A. Kies een schrijfopdracht, overweeg een aantal mogelijke scenario’s en schrijf dan ongeveer een kwartier door zonder onderbreking. Als je tijdens het schrijven geblokkeerd raakt: schakel dan over op een van de andere zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) of verander het perspectief van laag naar hoog, van dichtbij naar ver weg, van verticaal naar horizontaal of diagonaal; of overweeg een van de vijf journalistenvragen: wie, wat, wanneer, waar, waarom.

IMG_7736

Allereerst valt dit boek gelijk op doordat hij mooi en dik is. De paars/blauwige kaft trekt gelijk aandacht en is heel erg mooi met zijn witte letters. De cover is een paperback die verstevigd is met een dikke plastic laag. Hierdoor kan je hem vaak gebruiken zonder dat de hoekjes lelijk worden. Het papier is lekker dik zodat je er met elke pen in kunt schrijven zonder bang te zijn dat de inkt door gaat drukken naar de volgende pagina.

Het boek begint ‘simpel’ je kan wat makkelijke stukjes tekst schrijven. Al zijn sommige vragen wel moeilijk. Zoals je laatste droom, of een moment in je leven dat je wil herschrijven en anders doen. Vooral over de droom heb ik heel lang moeten wachten omdat ik net rond die tijd mijn dromen niet meer kon herinneren als ik wakker werd.

IMG_1266

Daarna word het boek steeds meer creatief schrijven. Door middel van een leuke vraag/opdracht moet je steeds een ander kort stukje tekst schrijven. De stukjes variëren tussen een halve pagina of een hele pagina. Hierdoor ben je nooit te lang bezig met schrijven en schrijf je gewoon een lekker kort stukje.

Het boek bevat vele uitdagingen. Sommige grappig andere juist weer moeilijk. En ook de moeilijkheid varieert per vraag. Soms mag je alleen maar simpele woorden gebruiken, een andere keer moet je juist met hun zin beginnen.

Dit alles zorgt er voor dat je lekker kunt oefenen en als je vast zit in je eigen verhaal je op een leuke twist manier verder kan.

IMG_7735

Het leuke aan dit boek is ook dat je natuurlijk niet verplicht bent om het stukje te schrijven. Je kan gewoon door gaan naar een andere pagina en een andere opdracht doen. Hierdoor komt er geen verplichting in het boek en kan je er optimaal van genieten.
Nog leuk als extra, ik heb een aantal schrijfworkshops gevolgd (die best prijzig zijn) en dit boek vat eigenlijk al die workshops samen in zijn vragen.
Dit boek is natuurlijk ook het ideale cadeau voor die vriend/vriendin in je omgeving die heel graag schrijft.

Ik heb nu al heel veel plezier van dit boek gehad. En ga er gelukkig nog meer plezier mee beleven want ik heb nog niet alles ingevuld/opgeschreven.

Dit is het boek voor de schrijfgrage beginnende auteur. Of voor de auteur die een schrijfdipje heeft.

SterSterSterSterSter

Ben jij ook dol op schrijven en dit soort oefeningen? 

Liefs, Marjolein

One thought on “Recensie: 333 dingen om over te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *