Recensie: Baron 1898

Lieve lezers,

Als groot Efteling fan stond ik te popelen om de nieuwe attractie en stond ik natuurlijk te springen om het boek bij deze attractie.
Aangezien Baron 1898 officieel gezien een kinderboek is heb ik hem van de week gelezen en ga ik jullie in de Kinderboekenweek er meer over vertellen.

Titel: Baron 1898
Auteur: Jacques Vriens
Verschenen:  september  2015
Pagina’s: 175
Uitgever: Van Holkema en Warendorf

Schermafbeelding 2015-10-06 om 14.05.42Koop bij bol.com

Meesterverteller Jacques Vriens schreef dit avontuurlijke verhaal over de allernieuwste attractie
in de Efteling – dive coaster Baron 1898. 

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag
helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door
de mythische Witte Wieven.
Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen.
De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron
Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken,
waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en
belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt
lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

In Baron 1898 wordt je meegenomen naar 1898 toen in een klein dorpje een man een overnachting wilde in een herberg. Hij was op weg naar de haven van Antwerpen en liep achter op schema om zijn boot te halen. De zoon van de herbergier bood daarom aan deze man een kortere route te geven door de Zompige Heide, want hij kende dit gebied op zijn duimpje. De aardige vriendelijke man en de zoon maakte deze tocht in de vroege ochtend. Maar toen werd de man zijn aandacht getrokken door iets vreemds… Dan ineens jaren later duikt deze man weer op maar doet zich voor als iemand anders. Wat voert hij hier jaren later weer uit in dit dopje en waarom is hij hier. En hoe zit het met alle spoken/verhalen die er verteld worden over het Zompige Moeras..

goud

Baron 1898 verteld het verhaal bij de nieuwe dive coaster in De Efteling. Persoonlijk geniet ik enorm van verhalen die bij De Efteling horen en geniet ik nog altijd van het boek Raveleijn en de Parkshow. Een nieuw boek uit De Efteling was voor mij dan ook direct een groot feest!

Toen het boek op de mat viel zag ik gelijk dat de kaft bijzonder mooi is. Maar ook aan de rug van dit boek is veel aandacht besteed. Hierdoor balt hij gelijk op in mijn boekenkast.
De papierkwaliteit is echter wat minder, het papier is heel dun waardoor je soms echt door de pagina heen kan kijken. Het boek is 175 pagina’s maar ziet er echt een stuk dunner uit door deze papierkwaliteit. Dit vind ik persoonlijk heel erg jammer want het boek had er daardoor veel indrukwekkender uit kunnen zien.  Het lettertype is groot maar daardoor ideaal voor kinderen. De tekeningen zijn werkelijk waar prachtig soms een tikkeltje eng maar vooral een mooie toevoeging aan het verhaal. Ook is er heel bijzonder gebruikt gemaakt van een aantal Zwarte bladzijden in het boek. Dit heeft het op het juiste moment een extra dimensie en maakt het zelfs ietsje spannender.

zwart

Door het verhaal vlieg je met een grote vaart heen. Het is heerlijk geschreven het verhaal is zeker niet simpel geschreven maar toch gemakkelijk om te lezen. De personages zijn krachtig en duidelijk neergezet. Je kan een perfect beeld creëren bij de personages en kruipt hierdoor nog verder in het boek.
Het verhaal is niet te kort maar ook zeker niet te lang. Hierdoor blijf je in het boek lezen en ben je er ook redelijk vlot doorheen. Het blijft namelijk boeiend, spannend en mysterieus.

Ik heb enorm genoten van dit boek, ondanks dat je in het verhaal niet gelinkt word aan De Efteling heeft en boek toch zeker een sprankje Efteling magie. Het boek is zeer geschikt voor kinderen maar ook zeker geschikt voor elke Efteling fan en iedereen die van een spannend verhaal houdt.

SterSterSterSterSter

Gaan jullie dit boek lezen? 

Liefs, Marjolein

Met speciale dank aan uitgeverij Unieboek | Het spectrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *