Recensie: Boek der spiegels

Lieve lezers,

Vandaag is het een iets andere recensie dan normaal. Dit boek mocht ik namelijk voor AW Bruna lezen met het audioboek erbij. Waarom? Omdat lezen voor iemand met dyslexie behoorlijk pittig kan zijn. Maar met een audioboek gaat dit veel makkelijker.

Om dit weer eens uit te proberen las ik Boek der spiegels (dat door veel mensen lastig ervaren word) met het audioboek.
Vandaag vertel ik je graag over mijn bevindingen van het lezen van dit boek met Audioboek en natuurlijk mijn mening over het boek.

img_7455

Titel:  Boek der spiegels
Auteur: E.O Chirovici
Verschenen:  Januari 2017
Pagina’s: 320
Uitgever: AW Bruna

Het boek dat in enkele uren de wereld veroverde
Op een nacht in 1987 werd de vooraanstaande hoogleraar Joseph Wieder op brute wijze vermoord. De zaak werd nooit opgelost.
New York, 25 jaar later. Literair agent Peter Katz ontvangt enkele hoofdstukken uit een manuscript met de titel Boek der spiegels. Het zijn de memoires van Richard Flynn over diens tijd op Princeton University. Hierin beschrijft hij zijn opmerkelijke verstandhouding met Wieder.
Katz is vastbesloten tot op de bodem uit te zoeken wat er in de nacht van de moord is voorgevallen. Hij is ervan overtuigd dat het antwoord zal staan in het ontbrekende deel van Flynns memoires. Richard Flynn is echter ongeneeslijk ziek, en de rest van het manuscript blijkt onvindbaar. Katz raakt geobsedeerd door de zaak. Maar hoe dieper hij in de materie duikt, hoe verder hij verwijderd lijkt van de oplossing.

 

Het luisterboek heb ik geluisterd via de mobile app van Luisterboek. Laten we dus beginnen bij deze app. De app is super gebruiksvriendelijk gebruikt niet al te veel stroom en houdt precies bij waar jij bent gebleven. Zelfs al heb je een paar dagen niet geluisterd de app weet waar jij bent. Je moet dus wel snel het boek open slaan voor je op play drukt want je gaat precies vanuit daar verder. De app is super simpel en makkelijk hanteerbaar. Ik heb eerst vanuit de webpage het boek gedownload en vervolgens ingelogd in de app op mijn mobiel en daar stond het boek klaar. Ideaal dus!

Dan over naar het fysieke boek. Het is een lekker handzaam formaat met een zeer prettig lettertype. De rug is stevig maar niet te stevig waardoor hij netjes blijft maar toch lekker leest. Papierkwaliteit stevig zoals we van alle AW bruna boeken gewend zijn.

Dan het boek/het verhaal.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik torenhoge verwachtingen had van dit boek omdat het bij DWDD zo geprezen is. Nadat dit boek daar genoemd werd was het natuurlijk een grote hit maar waren de verwachtingen ook heel hoog.
Ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen zo hoog waren dat ik een beetje moeilijk in het boek kwam. Ik had in het begin echt zoiets van wat is dit en waar gaat dit naartoe. Hierbij heeft het luisterboek dus al direct geholpen omdat dit het lezen makkelijker maakt en je toch gemakkelijker blijft doorlezen.

img_7460

Daarna werd het boek zeker een heel stuk spannender probeerde je het mysterie echt te ontrafelen.
De personages in het boek zijn ijzersterk maar toch kreeg ik persoonlijk niet echt een band met ze. Het was alsof ik een buitenstaander was die mee keek in een verhaal. Ook wisselde het verhaal een aantal keer van perspectief waardoor de vaart er in bleef maar het echte meevoelen bleef uit.
Ook was er voor mij persoonlijk een beetje te gedetalieerd. Er word heel veel in gegaan op details die voor mij overbodigwaren. (Zoals bijvoorbeeld de asbak vol sigretten die hij naar zich toe trok). Maar deze kritiek komt eigenlijk meer voort uit de torenhoge verwachtingen die ik had.
Aan de andere kant is dit boek ook geen simpele thriller. Het is een boek waarvan je veel kunt leren en dat je echt laat nadeken over de mensheid goed en kwaad en het geheugen. Hoe ver mag je in bepaalde dingen gaan en waar liggen de grenzen. Dat zijn allemaal vragen die dit boek oproepen en waarover je echt gaat nadenken. Het is een goed doordacht verhaal waarbij je heel de tijd bezig bent de puzzelstukjes in elkaar te leggen. Dit maakt het boek zeker een plezier om te lezen.

En dan het luisterboek deel.
Ik denk dat ik veel en veel langer gedaan zou hebben over dit boek als ik het audioboek er niet bij had. Ik heb dit boek gelezen in de auto onderweg terug vanuit Oostenrijk. Lezen kan je snel misselijk maken maar met het audioboek was dit niet het geval. Dit omdat je niet zo hard hoeft te concentreren op het lezen. Hierdoor ben ik dan ook totaal niet misselijk geworden tijdens het lezen in de auto.
Ik moet echter welk opmerken dat er in het audioboek een paar foutjes zaten die me opvielen. Maar dit zijn niet echt noemenswaardige fouten. Een paar versprekingen of net een ander woord gebruik maar wel dezelfde betekenis.

Met het audioboek was lezen veel rustiger en prettiger en onderaan toch ook zeker sneller. Ook een voordeel, je weet precies wanneer je het boek uit hebt.

Ik kan echt iedereen met dyslexie aanraden meer te gaan lezen met het audioboek erbij. Dit vergroot het plezier en het leesgemak.

Ondanks dit alles heeft het boek mijn hoge verwachtingen niet helemaal waar kunnen maken. Maar het is absoluut een goed boek dat zeker de moeite waard is om te lezen. Hou je van die iets ‘geleerdere’ thriller dan mag je dit boek zeker niet missen.

SterSterSterSter halfSter leeg

Lees jij wel eens met audioboeken/luisterboeken? 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *