Recensie: Een Frozen Hart

Lieve lezers,

Je kan het niet echt gemist hebben aangezien ik heel veel heb verteld over dit boek. Een Frozen Hart. Een boek naar het verhaal van Frozen vanuit het oogpunt van Anna en Hans. Dit boek moest ik als mega mega Frozen Fan natuurlijk lezen. Wat ik er van vond lees je hieronder.

Titel: Een Frozen Hart
Auteur: Elizabeth Rudnick
Verschenen:  Februari 2016
Pagina’s: 256
Uitgever: Van Goor/ Best of YA

  Koop bij bol.com

Anna heeft het grootste deel van haar jeugd afgezonderd van de wereld in stilte doorgebracht. Haar ouders zijn omgekomen bij een ongeluk en haar zus Elsa – de enige persoon die haar een greintje liefde had kunnen – tonen is koud en afstandelijk. Wanneer de knappe prins Hans naar de stad komt voor de kroning van Elsa valt Anna meteen als een blok voor hem. Maar Hans heeft weinig goeds in de zin. Wanneer het oppervlakkige laagje van vriendelijkheid wegsmelt, vindt Anna eindelijk de liefde waar ze altijd bij haar zus naar op zoek was geweest.

Als enorme Disney en Frozen fan was ik natuurlijk razend benieuwd naar dit boek maar ook heel erg huiverig. Want hoe gaat dit boek zijn wat gaat het vertellen en is het een toevoeging of een afbreuk aan de Disney film.

Het eerste was je natuurlijk gelijk ziet bij dit boek is de kaft. Deze is echt naar mijn mening heel erg mooi. Het boek is een Young Adult boek. Daarom moet het niet te kinderlijk zijn maar toch wel raakvlakken hebben met de film. Dat hebben ze bij deze kaft perfect opgelost. Hij is mooi donkerblauw en je ziet de handen van Anna en Hans samen een hart vormen. Als je kijk naar het binnenwerk zie je Anna en Hans bij een zonsondergang dansen over de brug door de stad.
Dit maakt dat het boek gelijk aangezien wordt voor een echt boek en niet voor een kinderboek.
Het lettertype in dit boek is heel fijn. Niet te groot niet te klein en leest prettig. Het boek is ook goed vertaald waardoor het lekker weg leest.

Het verhaal wordt verteld wisselend vanuit het oogpunt van Anna en Hans. Het ene hoofdstuk lees je vanuit Hans het volgende hoofdstuk vanuit Anna. Ik zelf hou hier heel erg veel van omdat een verhaal dan niet saai wordt.
Je begint het verhaal vanuit Anna en hoe het vroeger ging. Eigenlijk zoals de film ook begon. Daarna wissel je naar de kindertijd van Hans. Hier krijg je dus een hele nieuwe blik op Hans en wat zijn beweegredenen waren en hoe hij zo gemeen is geworden. Ik moet zeggen dat dit bij mij gelijk een heel ander gevoel voor Hans op wekte. En dit ‘begrip’ gevoel heeft heel lang geduurd. Tot Hans nog veel achterdochtiger en gemener bleek dan in de film.

Het verhaal is wel heel erg hetzelfde als de film. Eigenlijk is het gewoon een vertelling van de film met hier en daar wat extra informatie die je in de film niet kreeg. Hierdoor heb ik een beetje een minder geweldig gevoel bij het boek. Het is namelijk net alsof je de film letterlijk aan het lezen bent. Afgezien van alle zang scenes (die overigens prachtig worden opgelost) is het verhaal gewoon hetzelfde. Hierdoor is natuurlijk het verrassing element er af. Ik had stiekem gehoopt op toch nog wat meer gedachtes en nieuwe of extra info. Dit viel me wel een beetje tegen.

Aan de andere kant heb ik enorm gelachen om dit boek. Want het is prachtig om te lezen en hoe ze de liedjes hebben opgelost is briljant. Sommige zinnen komen echt letterlijk uit de film (en dat zijn natuurlijk mijn favoriete zinnen). Het is allemaal heel erg slim geschreven en dat geeft het wel een extra laag en een warm vertrouwd gevoel.
Natuurlijk is het boek alleen geschreven vanuit het oogpunt van Hans en Anna waardoor je niet heel erg veel van Elsa mee krijgt. Maar dit hebben we natuurlijk allemaal al gezien in de film.
Wat me overigens wel opviel is dat er bijna niet omschreven word hoe iemand er uit ziet en hoe de omgeving er uit ziet. Je merkt dat er vanuit word gegaan dat we allemaal de film al hebben gelezen. Aan de ene kant mis ik dit soms omdat ik het prachtig vind om te lezen hoe alles er uit ziet maar aan de andere kant is het onnodig om elke scene te omschrijven.

Toch kan ik dit boek zeker aanraden. Maar ik kan je wel als tip geven de film eventjes niet te kijken en dan het boek te lezen. Ik denk namelijk anders dat het echt te veel van hetzelfde is.
Maar nu ik het boek uit heb heb ik wel weer enorm veel zin om de film te gaan kijken en nog lekker mee te zingen met alle liedjes. (Want geloof me die zing je nog gewoon in je hoofd ook al staan ze niet in het boek)

Ondanks mijn kritiek geeft het boek je wel het echte vrolijke magische Disney gevoel en is de magie en de kracht van Frozen echt aanwezig.

Omdat het boek toch iets te veel de film is maar toch wel het een heerlijk YA boek krijgt het van mij:
SterSterSterSter halfSter leeg

Een Frozen Hart is een echte Must Read voor alle Disney en Frozen fans. 

Wat vinden jullie van dit boek?

Liefs, Marjolein

Met speciale dank aan uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

3 thoughts on “Recensie: Een Frozen Hart

  1. Zelf ben ik ook een mega disney dan en ik keek dus enorm uit naar dit boek. Helaas heb ik besloten eerst mijn stapel ongelezen te laten slinken. 😉 Goeie eerlijke review. Ik ga hem nog steeds lezen. 🙂

  2. Fijne recensie. Dat boek willen we graag (winnen). Jammergenoeg heeft onze bieb het nog niet in de collectie. Maar lezen gaan we, mijn stiefdochter en ikzelf, dit boek zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *