Recensie: Harry Potter en de steen der wijzen

Lieve lezers,

De eerste maand van de Harry Potter (Re)Read zit er al weer op. Lees de Wrap Up van deze maand hier.  Daarom is het vandaag tijd voor de recensie van het eerste deel van deze serie.  Speciaal voor alle mensen die nog altijd twijfelen om Harry Potter te lezen en om mijn mening met jullie te delen.

Titel: Harry Potter en de steen der wijzen
Auteur: J.K. Rowling
Verschenen:  mei 2011
Pagina’s: 258
Uitgever: De Harmonie

  Koop bij bol.com

Harry Potter lijkt een doodgewone jongen, die sinds de dood van zijn ouders bij zijn hardvochtige oom en tante woont in de bezemkast onder de trap. Als er een geheimzinnige brief voor hem wordt bezorgd, verandert zijn hele leven. Harry Potter gaat naar Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, komt erachter wie zijn ouders waren en leert alles over bezemstelen, toverdranken, draken en monsters. Bovendien ervaart Harry hoe het is om een aartsvijand te hebben! 

Laten we beginnen met het uiterlijk van dit boek. Ik las de pocket versie. Een klein maar heel erg mooi boekje. De cover ben ik weg van en die vind ik er per deel nog mooier worden. Het lettertype is ondanks het pocket formaat toch heel fijn. Het is klein maar het heeft een goede indeling op de pagina waardoor het voor mij (iemand met dyslexie) toch heel erg goed te lezen is. Het papier is lekker stevig en is nieuw en fris. Het is dus lekker wit en stevig papier wat ik heel fijn vind bij een pocket. Zo blijft hij ook in je tas netjes.

IMG_6270Het verhaal: Daar hoef ik eigenlijk nog maar weinig over te zeggen. Dat het boek zo succesvol verfilmd is en dat er zulke hordes fans voor de deuren liggen bij boekhandels en themaparken moet genoeg zeggen.
Toch las ik dit deel voor de 2e keer. Ik weet nog dat ik vroeger op de bank lag met een koptelefoon het boek lezend met een luister cd. Want dit boek was voor mij op die leeftijd ivm mijn dyslexie te moeilijk om zelf te lezen. Hierdoor heb ik natuurlijk gelijk een mooie herinnering bij het boek.
Maar gedurende het nu lezen merkte ik dat ik heel veel dingen die anders waren dan de film toch niet meer had onthouden. Maar ook merkte ik hoe verschrikkelijk makkelijk het boek las. Het is heerlijk geschreven maar absoluut niet kinderachtig. Hierdoor is het een prima boek voor kinderen maar ook een heerlijk boek voor volwassenen.

De schrijfstijl is namelijk niet kinderachtig maar ook niet volwassen. Het lijkt er op dat JK Rowling een gouden middenweg hierin heeft gevonden. Zo voelt niemand zich bij het lezen te jong maar ook niemand zich te oud.
Ik vermoed dat dit komt door de hoeveelheid lagen in het boek. Ik merkte dat ik vroeger echt gefocust was op Harry, daar waar ik nu meer gefocust ben op complotten belangrijke momenten die terug keren en de docenten.
Ik denk dus dat je op elke leeftijd naar andere dingen in het boek kijkt. En dat dat ook de magie is waarom zo veel mensen het opnieuw blijven lezen.

Puur en alleen naar het verhaal gekeken is het natuurlijk een heel goed boek. Maar er zitten ook behoorlijk wat wijze lessen in verwerkt dit kinderen toch op een onbewuste manier mee gaan krijgen in dit boek. Dat maakt het boek identificeerbaar voor kinderen maar ook gelijk een wijze leerschool. Natuurlijk kunnen wij “dreuzels” niet toveren maar onze gevoelens zijn wel hetzelfde.
Verder is het verhaal natuurlijk prachtig om te lezen door de nieuwe wereld die er gecreëerd word maar ook door de spanning waarmee je blijft lezen.

Ik ben heel erg benieuwd naar de volgende delen. Maar gelukkig staat deel 2 op de planning voor deze maand in de (Re)Read.

SterSterSterSterSter

Hoe vaak heb jij Harry Potter en de steen der wijzen al gelezen? 

Liefs, Marjolein

Met speciale dank aan uitgeverij De Harmonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *