Book Club: Rebel in de woestijn

Lieve lezers,

Een tijd geleden lanceerde ik de nieuwe Book Club. Met deze keer het boek Rebel in de woestijn van Alwyn Hamilton. De aanmeldingen stroomde binnen en deze keer mochten er zelfs 10 leden mee lezen!! Hiervoor nogmaals heel veel dank aan Uitgeverij LS.
Inmiddels heeft iedereen zijn boek gelezen en zijn mening gedeeld. Daarom is het vandaag tijd voor de groepsrecensie van de 3e Book Club: Rebel in de woestijn.

Titel: Rebel in de woestijn
Auteur: Alwyn Hamilton
Verschenen:  april 2016
Pagina’s: 352
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

  Koop bij bol.com

Rebel in de woestijn van Alwyn Hamilton is voor iedereen die genoten heeft van De Hongerspelen, De Kronieken van de Onderwereld, De selectie en Academicus Vampyrus: een verhaal vol romantiek en sterke personages. Rebel in de woestijn gaat over een stoer meisje dat opgroeit in de woestijn en beter met pistolen dan jongens overweg kan. Vermomd als jongen doet ze mee aan een schietwedstrijd, maar voordat ze het weet is ze samen met een knappe, mysterieuze jongen op de vlucht en wordt ze achternagezeten door angstaanjagende djinns en gewelddadige bandieten

Gezamenlijk:

Zoals altijd beginnen we bij de cover van dit boek. Eigenlijk is iedereen het wel eens over de cover. Hij is heel erg mooi, zelfs mooier dan de originele cover. Het glimmende glinsterende geeft het nog eens een extra mysterieuze look. Echter liet dit glimmende laagje wel bij iedereen los. Dat was dan weer een minpuntje maar laten we hopen dat deze bij de herdruk verhopen is. Ook krult de kaft heel erg makkelijk en vouwt hij heel snel. Dat vond iedereen eigelijk heel erg jammer omdat de cover zelf zo ontzettend mooi is.

De papierkwaliteit van de pagina’s daarentegen is wel super. Lekker dik en daardoor goed stevig. Over het lettertype zijn de meningen verdeeld. De een vind het heerlijk en de ander vind het echt te klein en te veel op een pagina waardoor het moeilijk las.
Ik zelf had er deze keer met mijn dyslexie geen moeite mee voor mij was het echte wel op de grens van wat prettig leest en wat niet meer.

Ook over hoe het boek leest zijn de meeste eensgezind. Het boek leest heel erg gemakkelijk en je merkt bijna niet dat het een vertaling is. Echter was er een enkeling die wel merkte dat het een vertaling was en zich stoorde aan een aantal taalfouten. Maar gelukkig zijn dit soort dingen met de herdruk verholpen.
De personages worden voornamelijk omschreven als geweldig. Iedereen is dol op Amani en vooral op de dame die ze gedurende het boek word. Ze past prima in het rijtje van de stoere vrouwen in boeken. Oh en op Jin heeft iedereen stiekem een oogje.

Wat ook opvallend was is dat iedereen in het begin een klein beetje moeite had om in het boek te komen. Maar daarna vloog iedereen er doorheen en was er geen wegleggen meer aan. Hierdoor was het leestempo in het begin wat traag maar daarna super snel.

IMG_8990Bijzonder aan dit boek vonden vele de mengeling van oosterse en western elementen. Dit komt namelijk eigenlijk niet voor in boeken. Maar waarom eigenlijk niet? Het maakte dit boek juist heel erg bijzonder. Ook de mythologie in het boek was iets wat veel mensen tot nadenken zetten. Een enkeling heeft er zelfs google bij gepakt om er meer over te weet te komen.
Minder leuk aan het boek was eigelijk wat we al genoemd hebben. Het langzame opstarten, dat had iets sneller gemogen.

Gaan we het vervolg lezen? 9 van de 10 mensen (Met mij zelf erbij 10 van de 11 mensen) willen het vervolg heel erg graag lezen.

De gezamenlijke score voor dit boek is:

SterSterSterSterSter leeg

 

mini-recensie

Reza: 
Ik wist eigenlijk niet precies wat ik kon verwachten van ‘Rebel in de Woestijn’. Oké, ik had gehoord dat het een soort western-achtig verhaal had en vanuit de titel kon ik afleiden dat het zich in de woestijn afspeelde, maar verder wist ik er helemaal niks vanaf.

Ik was dan ook blij verrast toen ik erachter kwam dat het boek een Oosters tintje had, dit wist ik namelijk niet, al had ik het achteraf gezien aan de (overigens prachtige) cover al kunnen zien, haha. Ik vind het altijd wel leuk als ik YA boeken lees die zich in zo’n soort setting afspelen, dit is iets wat je niet vaak ziet. De combinatie van deze Oosterse elementen en een soort van western-setting vind ik verder erg leuk bedacht. Deze combinatie had ik nog nooit gezien in een boek en dit maakte het verhaal dan ook heel uniek. De world building was erg goed gedaan door de schrijfster.

In het begin moest ik een beetje in het verhaal komen, maar daarna werd het al snel spannender. Het verhaal heeft best een paar momenten waarop het eventjes inzakt, maar daarna wordt het al snel weer spannend en uiteindelijk raas je door het boek heen.

Ik vond de hoofdpersoon, Amani, erg gaaf. Ze mag wat mij betreft zo aansluiten bij het clubje van stoere kick-ass vrouwelijke hoofdpersonen waar onder andere Katniss, Tris, Cinder en Celeana inzitten. Ze is een sterk en heel vastberaden persoon die weet waar haar sterke punten zitten maar die ook genoeg ruimte heeft voor persoonlijke ontwikkeling. Deze ontwikkeling vond ik van begin tot eind echt heel goed gedaan, je merkte als lezer duidelijk dat Amani’s karakter ietwat veranderd en dat ze groeit.

Kortom: Rebel in de Woestijn is een boek wat ik zeker aan zou raden. Ik kan persoonlijk niet wachten om te zien wat er in een tweede deel zal gebeuren!

Dominique
Door de verhalen die ik had gehoord over het boek waren mijn verwachtingen onwijs hoog. Van veel mensen had ik gehoord dat het echt het beste boek was, wat ze dit jaar hadden gelezen. In het begin vroeg ik me ook meerderen malen af waarom. Echter werd me dat al snel duidelijk en was het inderdaad als je eenmaal in het verhaal gekomen was, een geweldig boek!

Dat het verhaal zich in een oosters land afspeelt met een western tintje maakte het boek erg interessant en uniek. En laat ik nou net ontzettend erg van unieke boeken houden. Ik zou dit boek ook niet snel met een ander boek kunnen vergelijken omdat het verhaal echt heel bijzonder en apart is. Volgens mij heb ik ook nog nooit een soort gelijk boek gelezen. Dus als je graag een boek wilt lezen wat niet op de gebruikelijke YA storyline lijkt. Moet je dit boek zeer zeker lezen!

Amani was samen met Jin en Tamid mijn favoriete personage. De vriendschap tussen Amani en Tamid vond ik ontzettend mooi, ook al is dit niet een hoofdzaak in het boek. Jin is meteen het typische soort jongen waarbij de meeste vrouwelijke YA lezers zouden gaan zwijmelen. Amani is echt een krachtig vrouwelijk personage wat niet van andere afhangt en zo nodig haar eigen plan trekt en dan ook niet in een hoekje gaat lopen huilen. Heer-lijk! Zo een sterk vrouwelijk personage. Dat is absoluut mijn favoriete type karakter in boeken! Dus hou je van unieke verhalen? Krachtige personages? Bloed stollende actie? Dan moet je absoluut Rebel in de woestijn lezen!

Raïssa
Om te beginnen wil ik het even hebben over de voorkant van het boek. De hoofdpersonage is net zo afgebeeld als er beschreven wordt. Het beeld wat je langzaam bij de hoofdpersoon vormt, klopt wel redelijk als je kijkt naar de voorkant van het boek. De ontwerpers ervan wisten duidelijk waar ze mee bezig waren en waar ze de nadruk op moesten leggen. Verder vind ik dat er gebruik is gemaakt van passende kleuren en vormen. Hierdoor was de voorkant niet heel druk waardoor je al afgeleid kan worden. Dit vond ik fijn. Nu even verder over het verhaal. Het begin van het verhaal is naar mijn mening sterk. Ik lees nooit de achterkant van een boek omdat ik dan een vooroordeel krijg en het boek niet meer wil lezen. Het sterke begin van dit boek verbaasde me nog al. Ik kwam gelijk in het verhaal zonder veel moeite te hoeven doen. Hierdoor was ik ook gemotiveerd om verder te lezen. De eerste hoofdstukken gingen mij vrij makkelijk af. Later het verhaal begon ik iets meer moeite te krijgen met lezen. Het sterke begin dat het verhaal had, bleef niet het hele boek aanwezig.  Voor mijn gevoel zakt het een beetje in. Ik kon het boek steeds makkelijker opzij leggen, terwijl ik dat helemaal niet wilde. Wat mij opviel was dat er ook steeds meer namen tevoorschijn kwamen. In het begin vond ik dat wel leuk. Ook omdat het bijzondere namen waren en ik in mijn hoofd met de uitspraak aan het oefenen was. Dit vond ik later in het verhaal toch storend omdat er meer namen kwamen en ik uiteindelijk in de war raakte. Ik moest dan steeds terugbladeren om weer even op te zoeken wie wie was.  De personages werden verder duidelijk omschreven. Ik kon bij de beschrijving een redelijk beeld vormen. Daardoor werd ik nog meer meegesleept met het verhaal. Wat ik een beetje jammer vond, was dat er over het algemeen veel taalfouten in stonden. Nu ben ik zelf dyslectisch dus kan ik er niet zoveel over zeggen. Alleen verbaasde het mij dat ik fouten zag in een boek die toch gecontroleerd zou moeten zijn. Ik heb het over verkeerd gespelde woorden en woorden waar letters ontbraken. Dit zorgde toch voor wat irritaties tijdens het lezen. Het verhaal is redelijk sterk en duidelijk in elkaar gezet. Het is wel iets heel anders dan dat ik normaal gesproken lees. Ik ben erg van de romantische verhalen van Nicholas Sparks. Hoewel hier ook romantische stukjes in zaten, was dat niet de lijn van het verhaal. Dit stoorde mij verder niet. Ik zou denk ik niet snel nog een boek van deze auteur lezen en al helemaal niet vertaald. Misschien denk ik hier over een aantal jaar anders over.

Erik
De 16 jarige Amani droomt er al lang van om haar oude leventje, in Doodorp een klein gehucht in de woestijn, achter te laten en te vertrekken naar haar tante in de grote stad. Als ze eindelijk de kans krijgt sluit ze vriendschap met een mysterieuze vreemdeling die haar hele leven op z’n kop zet en haar ogen opent.

Het is een leuk, makkelijk te lezen boek wat boeiend is van de eerste tot de laatste bladzijde. Met de eigenzinnige Amani als hoofdpersonage heeft Alwyn Hamilton een nieuw soort Katniss Everdeen gecreëerd. Maar een sterk meisje als hoofdpersoon die koppig is, goed kan mikken en vecht voor haar vrijheid, is de enige overeenkomst met The Hunger Games. Ik vind dit boek meer weghebben van The X men in combinatie met 1001 nachten; een modern sprookje. Maar het verhaal is alles behalve kinderachtig en is geschikt voor jong en oud. De verweving van Arabische mythen en legenden met de verhaallijn geeft dit verhaal een extra dimensie, iets unieks en eigens.
Het is een origineel verhaal in een leuke setting met interessante hoofdpersonen. Ik had alleen graag gezien dat het verhaal nog verder ging, maar dat maakt Rebel geschikt voor minimaal één vervolg. De combinatie van avontuur, bovennatuurlijke verschijnselen, sterke boeiende personages, actie, passie en avontuur zorgt ervoor dat het boek moeilijk weg te leggen is.
Ik geef het boek daarom 3,5 ster.

 

Jawayriya Javed
Toen ik begon in dit boek werd ik al meteen helemaal in het verhaal gezogen. Amani is een meisje dat écht wil leven en super moedig is, zo doet ze mee aan schietwedstrijden.

Het verhaal bouwt zich echt langzaam op, maar vanaf moment heeft het boek je al ingepakt en kan je het niet wegleggen. Wanneer Jin voor het eerst verschijnt krijg je al zo’n “warm”gevoel en hoop je dat hij vaker in het verhaal komt, een grotere rol krijgt. Ik was dus ook wel super blij dat hij een van de hoofdpersonen is.
Dit boek brengt veel spanning en ” O EM GEE” momenten met zich mee. Ook heeft het een paar plot twists!  Niet super veel, maar  ze zorgen ervoor dat het verhaal spannend blijft, maar zonder die plot twists zou het verhaal ook wel spannend zijn.
Alwyn heeft een geweldig boek geschreven en kan niet wachten tot ik de ARC van Traitor to the Throne binnen krijg ( want die gaat ze me namelijk opsturen ^^ ) zodat ik EINDELIJK verder kan lezen. Het einde van dit boek heeft me namelijk wel flabbergasted achtergelaten!

Natalya
Wat was ik blij toen ik in de auto zat op weg naar huis, dat mijn moeder mij een WhatsAppje stuurde met de mededeling dat er een pakketje voor mij binnen was gekomen. Ik had op dat moment mijn nieuwe puppy – Draco – opgehaald. Wat kan je nu nog meer hebben? Ik heb dit boek echter heel slecht en langzaam kunnen lezen. Meestal heb ik een boek al binnen een dag uit, maar met Rebel in de Woestijn kwam het er niet echt mee. Dit kwam echter niet door het verhaallijn, nee, maar meer en deels door de omstandigheden eromheen. Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, kwam ik er ook niet meer uit. De personages waren mooi omschreven en het verhaallijn zat er goed in. Het enige nadeel vond ik, was dat er woorden inzaten waarvan ik iets had ‘Wie of wat is dit?’, maar na goed zoeken in de context  en de woorden een paar keer overlezen had ik het door. Ik heb in ieder geval heel veel genoten van dit boek, en ik kan niet wachten tot het tweede deel uit komt, want die ga ik zeker lezen!

Medusa
Al vanaf het allereerste moment dat ik dit boek zag liggen trok het me aan, wat een geweldig mooie cover! Was er helemaal verliefd op, en nog steeds. De kans kwam om dit boek te lezen en ik was dan ook gelijk dolenthousiast. Wauw wat een boek, wat een verhaal, geweldig !!! Love it !!!

De hoofdpersonage in dit boek is de 16 jarige Amani. Amani groeit op in een verlaten criminele stad waar niemand zich aan de wet houdt, genaamd Doodorp. De toekomst voor Amani ziet er absoluut niet rooskleurig uit, haar moeder is overleden, opgehangen, waardoor Amani bij haar oom en tante woont, ze zijn vreselijk tegen haar en haar oom wil haar er als vrouw bij. Ze wil dan ook niets liever dan vluchten.

Amani is een master in schieten, ze heeft t van jongs afaan geleerd. De schietwedstrijd winnen en er met het prijzengeld vandoor gaan ziet ze als haar kans om deze meedogenloze plek te kunnen ontvluchten. Ze gaat er verkleed als jongen heen. Daar ontmoet ze een vreemdeling die haar bepaald niet koud laat, genaamd Jin. Haar hele wereld wordt op zijn kop gezet, ze ziet hem als haar mogelijkheid om te vluchten. Wat haar dan allemaal te wachten staat heeft ze nooit zien aankomen….

Ik kan uren vertellen over dit boek, ben er hartstikke enthousiast over, maar eigenlijk moet je hem zelf gaan lezen om t te begrijpen, weet zeker dat bijna iedereen dit boek geweldig gaat vinden, er zit avontuur, romantiek, actie en spanning in. En een heel sterk vrouwelijk hoofdpersonage, wat wil je nog meer ? Ik zeg lezen !!! En geniet 🙂

Amani is een geweldig personage, ze heeft een sterk karakter ze is gewiekst, snel en slim. Door het boek heen groeit haar persoonlijkheid steeds meer en meer, wat ik persoonlijk heel erg fijn vond om te lezen, je gaat echt van haar houden.

Dit boek sleept je mee van begin tot einde, ik kon het amper wegleggen, de spanning werd steeds meer opgevoerd, ik moest gewoon weten hoe het verder ging en afliep. De personages zijn heel sterk neergezet waardoor je het gevoel krijgt ze echt te kennen, je leeft met ze mee en gaat van ze houden. Het boek leest heerlijk vlot weg, ik kan dan ook niet wachten tot het volgende boek uitkomt!!! Ik kan hem iedereen aanraden !

 Marjolein S
Met Rebel in de woestijn heeft Alwin Hamilton een magische wereld geschapen en mij het gevoel gegeven dat ik daarin rondliep. Zo erg dat ik toen ik het boek dichtdeed ook over mijn gezicht wreef om het zand van de woestijn weg te vegen. Dat zat er natuurlijk helemaal niet. Er zit genoeg actie, magie en romantiek in om mij te laten smullen. En het is zo goed geschreven dat ik erin dook en niet wilde ophouden met lezen.

Vooraf dacht ik dat het verhaal mij zou doen denken aan Mulan en ja er komen een paar van dezelfde elementen in terug. Toch heb ik het echt als een verhaal op zich gezien. De hoofdpersoon Amani is een meisje dat echt alles wil doen om aan haar situatie te ontsnappen. En hoe gaaf is het dat zij goed met een pistool overweg kan?! Je merkt ook dat ze groeit in de loop van het verhaal. Dat is een element dat ik ook belangrijk vind in een goed boek. De mensen en wezens die Amani op haar reis ontmoet zijn ook goed omschreven en op haar reisgenoot ben ik ook verliefd geworden.

Ik denk dat de laatste zin op de achterkant het verhaal goed beschrijft: “Het Wilde Westen meets Duizend-en-een-nacht in dit uiterst originele en meeslepende verhaal vol charismatische outlaws, spectaculaire ontsnappingen en zinderende romantiek.” Al zou ik misschien het zinderende weglaten, want het is niet zo’n zoetsappig liefdesverhaal. Het is een spannend verhaal met een romantisch element.

Heb ik dan helemaal geen kritische noot? Ja nu moet ik verdorie wachten op het vervolg. Dat is echt het enige jammere voor mij.

Charonna
Het verhaal gaat over Amani die is opgegroeid in Doodorp. Nadat haar moeder en vader zijn overleden woont zij bij haar tante en oom in die in Stofoord wonen. Eigenlijk zijn haar tante en oom helemaal niet blij dat Amani bij hun woont. Amani wil graag weg bij haar oom en tante en wilt naar de stad Izman toe. Daar woont een andere tante van haar, waar haar moeder vele leuke brieven van kreeg en waardoor Amani al jaren er over droomt om daar naar toe te gaan.

Op een dag ontmoet zij Jin die ze heeft leren kennen bij een schietwedstrijd waar zij aan meedeed. Na deze ontmoeting gebeurt er van alles in Amani haar leven wat ze zeker niet verwacht had en gaat ze een spannend en groot avontuur tegemoet.

In het begin moest ik heel erg in het verhaal komen, maar als je eenmaal doorleest wordt het boek steeds spannender. Uiteindelijk vond ik het tot het einde erg spannend en was ik erg benieuwd naar hoe het zou gaan aflopen.

Het verhaal neemt je mee naar een andere wereld waarin verschillende geloven aan bod komen, magische wezens die onsterfelijk zijn maar ook weer niet helemaal. Qua romantiek valt het eigenlijk in het verhaal nog best wel mee, natuurlijk ontstaat er liefde tussen bepaalde personen.

Er komen verschillende personages aan bod met allemaal hun eigen karakter en sommigen hebben hun eigen kracht. Hoe het verhaal geschreven is, was voor mij niet vervelend. Eigenlijk leest het boek wel vlot zodra je eenmaal bij het spannende gedeelte bent aangekomen.

Het einde van het boek is erg spannend en loopt redelijk goed af. Wel is het een open eind wat mij erg nieuwsgierig maakt naar het vervolg hiervan.
Het boek krijgt van mij 4 sterren voor de inhoud en de verhaallijn. Helaas geen 5 sterren omdat ik het begin langzaam opgang vond komen.

 

 

Bij deze wil ik nogmaals heel erg graag uitgeverij Ls bedanken voor de geweldige samenwerking.

Gaan jullie dit boek lezen? 

Liefs, Marjolein

4 thoughts on “Book Club: Rebel in de woestijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *