Recensie: Het kartonnen kasteel

Lieve lezers,

Zoals jullie weten ben ik een enorme fan van Benji Davies. Als zijn boekjes vind ik helemaal geweldig en ik heb dan ook al vaak lovende recensies over zijn kinderboekjes geschreven.

Inmiddels is er een nieuw boek van Benji uit en stond ik te springen van blijdschap met de kindjes dat het nieuwe boekje er is.
We hebben het boekje dus snel gelezen en vandaag is het tijd voor de recensie.

img_6611

Titel: Het kartonnen Kasteel
Auteur: Benji Davies
Verschenen:  Mei 2017
Pagina’s: 32
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Leeftijd:  1 – 4 jaar

Nieuw prentenboek van Benji Davies, illustrator van De kleine walvis (Prentenboek van het Jaar 2017) en Het eiland van opa. Edo en Berto zijn dikke vrienden. Ze spelen altijd samen. Op een dag komt er een nieuwe jongen, Kai. Hij wil ook meedoen. Maar Berto weet niet of hij daar wel zin in heeft. Kai voelt zich buitengesloten en gaat verdrietig terug naar huis. Niet veel later wacht hem een bijzondere verrassing… Een voor kleuters herkenbaar verhaal over vriendschap, met sfeervolle illustraties van Benji Davies en poëtische tekst van Linda Sarah. 

 Koop bij bol.com

Zoals altijd is dit boekje weer een prachtige hardcover en heerlijk breed. Vol met kleurige prachtige tekeningen stevige pagina’s en niet al te veel tekst. Dit alles zorgt er voor dat het boekje al vanaf jonge leeftijd voor te lezen is. Op de tekeningen is namelijk genoeg te zien en hoe ouder de kindjes worden hoe meer ze van het verhaal gaan begrijpen. Een ideaal boek dus om opnieuw en opnieuw voor te lezen.

Het verhaaltje heeft zoals altijd ook een onderliggende boodschap. De kinderen leren hier op een mooie manier een wijze les mee zonder dat ze het zelf eigenlijk door hebben. Een van de kindjes vertelde tijdens het boekje zelfs tegen me “Dat is ook niet aardig he Marjolein, ik vind dat zeilig”. En dat is precies het doel van dit boekje. Hoe jong de kindjes ook zijn hun onderbuikgevoel werkt wel.

img_6612

Het boekje laat zien dat vriendschap heel belangrijk is en dat er altijd nog wel plek is voor een extra vriendje binnen de vriendschap. Maar ook dat niet alles is zoals het lijkt en dat je een ander kindje verdriet kan doen.

Dit alles is op een kinderlijke manier geschreven waardoor de kinderen ook de boodschap voelen. Maar toch ook plezier hebben met het avontuur dat de kindjes mee maken. Zo is natuurlijk spelen in een grote doos voor elk kindje geweldig. Maar wat je er nog meer van kunt maken is veel leuker. Dit alles met een korte maar krachtigte tekst zorgt voor een mooie balans en begrijpbaarheid.

img_6616

Ook zijn er een hoop herkenbare dingen in het boek te zien. Veel natuur en kleine detials waar kinderen heel erg op letten. Ook omdat de tekeningen zo ‘zacht’ zijn is het voor de kinderen makkelijk te begrijpen en herkennen ze alles.

Zo komen er naast het lezen van de tekst bij elke pagina extra verhalen naar boven waardoor het lezen van dit boekje echt een genot is.

img_6614

Ook dit verhaal werd over en over voorgelezen. Iets in de boekjes triggert de kinderen elke keer weer dat ze de verhaaltjes van Benji opnieuw en opnieuw willen horen. Wat natuurlijk helemaal geweldig is want ik lees de boekjes heel erg graag voor.

Ik kan dan ook niet anders dan deze boekjes door te trekken in de lijn van de andere boekjes en hem 5 sterren geven.

” De kinderen genieten van dit boekje begrijpen de boodschap en willlen het over en over lezen.”

SterSterSterSterSter

Heb jij al een boekje van Benji voorgelezen?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *