Recensie: List & Leugens

Lieve lezers,

Vandaag weer een recensie van een boek dat eigelijk al een tijdje lag te wachten. Door fout van mij heeft dit boek/de recensie wat oponthoud gehad. Maar afgelopen weekend heb ik het ebook aangeschaft en heb ik dit boek eindelijk kunnen lezen. Daarom vandaag de langverwachte recensie van dit boek.

Titel: List & Leugens
Auteur: Leigh Bardugo
Verschenen:  november 2015
Pagina’s: 544
Uitgever: Blossom Books


Koop bij bol.comHet nieuwe boek van Leigh Bardugo speelt zich weer af in de Grisha-wereld, ditmaal in Ketterdam. In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in z’n eentje… Kaz verzamelt een team om zich heen dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zooitje lijkt: een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion en een Hartenwringer. Hun reis leidt dwars door vijandig Fjerda en de zes worden niet alleen belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. En tussendoor moeten ze proberen om elkaar niet te vermoorden.

Zoals jullie weten ben ik fan van Leigh Bardugo, ik hou van de werelden die zij keert met realisme en een vleug magie. Ook haar schrijfstijl is altijd heel bijzonder en gemakkelijk om te lezen. Echter kan deze soms wel wat verwarrend zijn maar dat is een kwestie van goed op blijven letten.

Dit verhaal speelt zich weer af in de wereld waarin De Grisha zich afspeelde hierdoor kom je terug in een warm bad qua wereld maar is het boek prima los te lezen. Zelfs zou je het andersom kunnen lezen eerst List & Leugens en daarna De Grisha. De wereld is namelijk hetzelfde maar het verhaal is totaal anders.
List en Leugens is namelijk mee gegroeid met zijn lezers. Daar waar De Grisha prima was voor de beginnende YA lezer is List en Leugens een heel stuk gruwelijker. Maar dit zorgt er natuurlijk ook weer voor dat wij als lezer (die ouder zijn geworden) ons ook goed kunnen identificeren met dit boek.

Het boek is hard, gruwelijk maar toch ook bijzonder magisch mooi. Dit komt omdat Leigh in haar schrijfstijl puur is en er geen doekjes om wind.
Wat natuurlijk ook een groot pluspunt is dat je het boek leest vanuit verschillende personages. En jullie weten hoe een groot fan ik daar van ben!

De personages zijn dan ook stuk voor stuk uniek met hun eigen bijzonder verhaal dat zich steeds meer onthuld. Hierdoor blijft het verhaal heel erg boeiend. Echter moet ik wel bekennen dat ik op sommige momenten niet helemaal wist waar het naar toe zou gaan met het verhaal. Maar ongeveer iets over de helft van het boek ging het lezen als een trein en kon ik het echt niet meer weg leggen. Ik moest en zou weten wat er ging gebeuren.

Al met al is List & Leugens dus weer een bijzonder boek waarvan ik heel blij ben dat het in het Nederlands is uitgegeven.

Ik moet jullie wel even waarschuwen dat het boek eindig met een behoorlijke cliffhanger. En dat deel 2 pas in november uit komt.

Nog een leuk feitje: Ketterdam waar het verhaal zich afspeelt is deels gebaseerd op Amsterdam in de gouden eeuw. Dat vind ik toch altijd iets extra leuks geven.

Wat vinden jullie van een “nieuw” boek dat zich in dezelfde wereld afspeelt? 

SterSterSterSterSter leeg

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *