Recensie: Overal en ergens – Pimm van Hest

Lieve lezers,

De herfst is echt begonnen buiten. Hierdoor kunnen we allemaal weer lekker op de bank kruipen met een heerlijk boek. Maar vergeten we ook niet de kleinste onder ons? Ook voor hun is het heerlijk weer om naast een geliefde op de bank te kruipen en samen een lekker boekje te lezen. Echter zijn er soms ook onderwerpen die met een kind besproken moeten worden die minder leuk zijn. Gelukkig hebben we daar ook boekjes voor om alles beter te kunnen uitleggen. Vandaag wil ik graag zo een boekje met jullie gaan bespreken.

Titel: Overal en ergens
Auteur: Pimm van Hest
Verschenen:  Oktober 2015
Pagina’s: 26
Leeftijd: 0-6 jaar
Uitgever: Clavis

Schermafbeelding 2015-10-21 om 16.26.46

 Koop bij bol.com

De mama van Yolanda is overleden.
Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer.
Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet.
Waar kan haar mama nu zijn?
‘Als je me zoekt, lieve schat, dan zul je me vinden’ had mama haar nog gezegd.
Dus besluit Yolanda op zoek te gaan.
Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is.
Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zicht heen. 

Overal en ergens is een heel bijzonder boekje. Want hoe leg je aan een kind de dood van zijn of haar moeder uit. Al het verdriet dat de familie heeft en dan ook nog eens de pijn van een kind om uit te leggen dat zijn of haar mama er niet meer is.
Dit boekje biedt de uitkomst. In een simpele eenvoudige maar toch mooie en bijzondere manier wordt er uitgelegd dat mama er niet meer is maar dat mama zeker niet weg is.

Het boekje is een mooie hardcover van groot formaat met prachtige tekeningen. Het papier is dik waardoor het kindvriendelijk is. De tekeningen spreken tot de verbeelding van een kind wisselen zich af van droevige kleuren tot mooie kleuren. De tekeningen zijn ook begrijpbaar en herkenbaar voor kinderen.

Overal ergens

Dit is de eerste keer dat ik een kinderboekje niet uitgeprobeerd heb met de kinderen. Het thema leent zich er (gelukkig) niet voor om dit met de kinderen te lezen. Niemand van de kinderen is zijn of haar moeder verloren. En om nu een boekje over de dood van een moeder voor te lezen leek me niet heel erg gepast.

De temming van dit boekje is droevig, want het is natuurlijk een droevig onderwerp matroos ook heel erg mooi en gepast. Het is voor een kind heel onbegrijpbaar dat zijn of haar moeder weg is. Maar dit boekje kan een vorm van berusting bieden voor een kind.
Echter kan het boekje ook vervangen worden voor een andere persoon die overleden is. Verander een paar woorden en het legt de dood van een ander uit.

overal en ergens

Ik hoop dat ik dit boekje nooit hoef voor te lezen aan een kindje omdat het kindje het nodig heeft. Maar als het nodig mocht zijn, dan is dit boekje perfect.

SterSterSterSterSter

Wat vinden jullie van kinderboekjes die een heftig onderwerp bespreken?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *