Recensie: Sinterklaas zonder baard – Sanne de Bakker

Lieve lezers,

Hoera nog 4 nachtjes slapen en dan is de Sint weer jarig en komt hij pakjes naar ons brengen. Daarom vandaag de aller laatste recensie van een Sinterklaas boekje voor dit jaar. Maar gelukkig gaan we hierna over naar de Kerst.

Titel: Sinterklaas zonder baard
Auteur: Sanne de Bakker & Mark Janssen
Verschenen:  oktober 2015
Pagina’s: 32
Uitgever: Kluitman
Leeftijd:  4 -8 jaar


Koop bij bol.com

Sinterklaas zonder baard is een geweldig voorleesboek in de weken voor 5 december. Kinderen (en ouders) zullen smullen van dit unieke verhaal, waarin Sinterklaas zijn baard ineens spuugzat is. Zittend in zijn ligstoel op het warme strand in Spanje, krijgt de Sint een ingeving: zijn baard moet eraf. Veel te warm, hij wordt veel te lang en de kinderen zijn er bang voor, denkt Sint. De pietjes weten niet wat ze horen. `Doe het niet!’ `Wacht tot na 5 december!’ `0, u krijgt zo’n spijt!’ Maar wat de pieten ook roepen, Sint trekt zich er niets van aan. Hij loopt recht op de knipsalon van Knippiet af `Scheer mijn baard eraf, Knippiet.’

Totaal onverwachts kwam dit Sinterklaas boekje binnen. Een heel mooi kleurrijk boekje met een dikke stevige kaft prachtige glanzende pagina’s en heel kleurrijk met mooie tekeningen.
Echter zitten er in de opvang waar ik help alleen maar kinderen van 0 tot 4 jaar. En dit boekje is echt te moeilijk voor een kindje van 2-3 jaar.. Gelukkig hebben veel kindjes oudere broertjes of zusjes die na school komen en zijn er studiedagen op school. Daarom kon ik dit boekje net op tijd voor Sinterklaas lezen met een kindje van 6 jaar.

In het boekje staat een mooie hoeveelheid tekst, in de test staan sommige zinnen ook nog wat groter en wat kleurrijker. Deze zinnen kan je perfect laten lezen door de kinderen zelf. Dit maakt het boekje gelijk een stuk interactiever. Op elke pagina staat een leuke tekening variërend van groot tot klein.

Het verhaal gaat er over dat Sinterklaas in Spanje besluit dat hij zijn baard wil afknippen. Volgens die pieten kan dit echt niet want dan zullen de kinderen hem niet meer herkennen. De kinderen zullen bang voor hem worden. Maar Sinterklaas wil geen baard meer en ook geen staf en ook geen mijter en al helemaal gen mantel meer. Sinterklaas wil met de tijd mee! Volgens de Pieten kan dit echt niet! Maar Sinterklaas doet het toch.. Met alle gevolgen van dien…. Hoe gaan ze dit nu oplossen? En wat was de echte reden achter het verdwijnen van Sint zijn baard.

“Ik ben heus wel blij met alle kaadootjes. Maar ik vint u best wel eng. Dat komt door die lange baart”

Het boekje is heel leuk en vooral ook heel grappig. Maar ook wordt er in het begin een flink statement gemaakt voor Zwarte Piet. Ergens moest ik heel hard lachen maar aan de andere kant denk ik dat mensen die Pro verandering van Zwarte Piet zijn even flink moeten slikken. Overigens moet je nu niet denken dat het boekje beledigend is want dat is het zeker niet. Er wordt alleen door “Sinterklaas” een stevig standpunt in genomen.
De verhaaltjes zijn kort maar niet te kort waardoor ze ideaal elke dag voorgelezen kunnen worden aan de kinderen. Ook is het een boekje dat je ieder jaar in de aanloop naar Sinterklaas er bij kan pakken.
Verder is het boekje heel erg modern, de Pieten hebben een mobieltje waarmee ze elkaar berichtjes kunnen sturen en zo is het boekje echt bij de tijd.

Het kindje van 6 had de volledige aandacht en rust om twee verhaaltjes per keer te kunnen lezen. Dit betekend dat het boekje echt de aandacht van het kind vast blijft houden. We hebben samen hard gelachen vol verontwaardiging gekeken en samen heerlijk genoten.

Maar Sinterklaas zonder baard is natuurlijk wel heel erg vreemd. Hoe gaan de kinderen hier op reageren en hoe lossen ze dit op? Dat mag je zelf lezen..

SterSterSterSterSter leeg

Wat vinden jullie van Zwarte Piet in boekjes? 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *