Recensie: Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk – Stefan Bollmann

Lieve lezers,

Lezen is ons ding. En vaak maken wij de opmerking pas op, ik lees genoeg boeken ik weet genoeg manieren om je te vermoorden. Daarom sprak alleen de titel van dit boekje mij al enorm aan.

Titel: Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk
Auteur: Stefan Bollmann
Verschenen:  Oktober 2015
Pagina’s: 144
Uitgever: Amsterdam University PressSchermafbeelding 2015-10-22 om 14.15.32 Koop bij bol.com

Van Michelangelo’s reusachtige lezende Sybille en Vermeers brieflezende meisje tot Eve Arnolds beroemde foto van Marilyn Monroe die verdiept is in Ulysses. De doeken en foto’s in dit boek zijn van oude meesters en universele kunstenaars, van vroege fotografen en tekenaars van de klare lijn, van nog te ontdekken schilderessen en opnieuw te leren kennen hofschilders. 

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk is een klein mooi dun boekje. Het heeft een stevige binding waardoor het lang mooi blijft. Het papier is mooi en glad met niet te veel glans waardoor de meesterwerken goed uit komen.

Het boekje begint met een inleiding van Kirstien Hemmerechts die de driehoeksverhouding tussen man, vrouw en boek bespreekt. Vervolgens ga je door naar verschillende meesterwerken die opgedeeld zijn in de categorieën: Waar het woord woont/ begenadigde lezeressen – Intieme momenten/ betoverde lezeressen – Residenties van het genoegen/ zelfbewuste lezeressen – Uren van gelukzaligheid/ Fijngevoelige Lezeressen – De zoektocht naar zichzelf/ gepassioneerde lezeressen – Kort ontspannen/eenzame lezeressen.
Hierna word de geschiedenis van het leze in de kunst van de 13e tot 21e eeuw besproken.

Bij elk meesterwerk wordt kort en bondig uitleg gegeven. Het boekje is zo ingedeeld dat op de ene bladzijden het kunstwerk staat en op de andere bladzijden een korte boeiende krachtige uitleg staat. In deze uitleg wordt ook omschreven wat er nu zo bijzonder is aan het schilderij en wat we nu precies zien.

Ik vind dit boekje heel erg leuk om in mijn collectie te hebben. Het laat zien dat lezen voor vrouwen echt van alle tijden is. Maar ook dat er soms lacherig gedaan werd over vrouwen die lezen.
Wat ik erg leuk vond om te zien aan al deze kunstwerken is dat onze leeshouding onveranderd is. (Afgezien van de grote hoeveelheid schilderijen waarin vrouwen naakt aan het lezen zijn.) Er zijn ook voldoende schilderijen van vrouwen die aan het lezen zijn in een prachtige tuin of in een heerlijke fauteuil.

Een aantal sterren geven aan dit boekje is heel erg lastig omdat het een uniek boekje in zijn soort is. Daarom laat ik de sterren voor deze recensie achterwegen.

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk is een uniek boekje in zijn soort dat in de kast van elke lezende vrouw thuishoort.

Benieuwd geworden naar dit boek? Morgen is het boekje hier op het blog te winnen! 

Liefs, Marjolein

One thought on “Recensie: Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk – Stefan Bollmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *