Recensie: Zout van de zee

Lieve lezers,

Ik wil graag beginnen met iets uit het einde van het boek. De volgende tekst staat omschreven in het slotwoord.

” Boeken brengen ons bijeen al een universele leesgemeenschap maar ook – nog belangrijker- als een universele menselijke gemeenschap die ernaar streeft van het verleden tel leren.”

Titel: Zout van de Zee
Auteur: Ruta Sepetys
Verschenen:  April 2016
Pagina’s: 412
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Koop bij bol.com

Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

Dit is zo’n boek wat mijn naam Serendipity Books 100% waar maakt. Dit boek was voor mij een enorm verassende gelukkige verassing.
Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat toen de uitgever vroeg of ik het wilde recenseren ik mijn twijfels had. Was dit wel een boek voor mij? En het is ook weer zo’n belachelijk dikke pil.
Tot iemand tegen me zij dat het heel mooi was. Toen bleef het boek me vervolgend achtervolgen en heb ik toch maar gezegd dat ik het wilde lezen.
God zij dank dat ik dat heb gedaan…

Allereerst is het boek een prachtige hardcover met Dust Jacket. Waar ik enorm van hou want dat staat zo prachtig in je boekenkast en leest ook nog eens heerlijk. Het papier is lekker dik en stevig (wat het boek wel weer wat zwaar maakt soms). Het lettertype was voor mij ideaal en las heerlijk. Elke personage wisseling wordt duidelijk aangegeven en krijgt een begin op een nieuwe pagina.

Het verhaal is opgedeeld in een vierluik. Je beleefd het verhaal vanuit het oogpunt van vier jonge mensen.
Joana, een Litouwse met deels Duitse afkomt. Ze is verpleegkundige en assistent van een chirurg geweest. Ze is ook op weg om te vluchten naar vrijheid.
Florian, de mysterieuze jongen die een hoop te verbergen heeft en voor zijn eigen leven vreest.
Emilia, Een meisje Pools meisje op de vlucht.
Alfred, een rasechte Duitser die alles over heeft voor zijn leider.

Zout van de zee

Vanuit deze vier punten maak je een prachtig, weerzinwekkend, verschrikkelijk verhaal mee. Je merkt dat de schrijver er bewust voor gekozen heeft om vier verschillende kanten van het verhaal te belichten. Al deze mensen krijgen uiteindelijk op hun eigen manier met elkaar te maken.
Het verhaal leest heerlijk door het verspringen van personages (ik ben daar ziezo een groot van fan) hierdoor heb je een onnoemelijk hoog leestempo en blijf je maar lezen. Je bent echt zo 100 pagina’s verder.

De personages zijn zo bijzonder mooi en krachtig uitgewerkt dat mijn hart nog altijd pijn doet van dit boek. Ik kan je dan ook zonder schaamte vertellen dat ik meerdere traantjes heb moeten laten tijdens dit boek. Maar op het einde heb ik enorm zitten huilen (Leg de zakdoeken dus maar klaar!)

Het ergste aan dit alles is dat het verhaal ook nog eens gebaseerd is op de werkelijkheid. Je kan je gevoel dus niet afschepen met het is maar een verzonnen verhaal. Want dat is het niet, deze gebeurtenissen hebben echt plaats gevonden. De auteur heeft er echter een verhaal omheen gecreëerd. Maar misschien waren de echte mensen die dit mee hebben gemaakt wel de mensen met nog een veel mooier en/of krachtiger verhaal.
Echter is het boek ook enorm spannend je blijft maar lezen en lezen. Hoewel ik 1 punt in het boek een beetje langdradig vond worden ontnam dit niet het leesgenot van het verhaal.

Het boek is echter niet een heel erg zwaar boek. Het is spannend en heftig maar niet een boek wat je gewend bent over de tweede wereldoorlog. Het is juist zo bijzonder omdat het fictie gemengd met non-fictie is.

Het boek is eigenlijk te goed om in woorden uit te drukken. Je moet het echt gaan lezen. Want het neem je mee beïnvloed je en verandert je. 

SterSterSterSterSter

Liefs, Marjolein

One thought on “Recensie: Zout van de zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *