Sprookjesboek – De Indische waterlelies

Lieve lezers,

Tijdens mijn laatste bezoek aan de Efteling heb ik het Sprookjesboek van De Efteling meegenomen. Omdat dit boek werkelijk prachtig is heb ik besloten om jullie de komende tijd telkens mee te nemen langs de sprookjes uit dit boek.
Vandaag het eerste sprookje: De Indische waterlelies geschreven door Koningin Fabiola van België.

IMG_0269

Het verhaal achter dit sprookje is al een bijzonder verhaal. Koningin Fabiola van België heeft dit sprookje geschreven. Zij heeft voor dat ze Koningin werd een sprookjesboek geschreven met daarin 12 verhalen. Deze bundel werd gelezen door Peter Reijnders en hij besluit dat hij graag de sprookjes in De Efteling zou willen verwezenlijken. Hij geeft het boek mee aan Anton Pieck en de directeur van de Efteling. Zij vinden het zo interessant dat de eerste grote ideeën ontstonden.
Maar toe moest er gewacht worden op toestemming van de Koningin van België om haar verhalen te mogen uitbeelden.
Echter bleken de auteursrechten bij een stichting voor het welzijn van kinderen in België te liggen. De Efteling heeft uiteindelijk een bedrag over moeten maken aan deze stichting om de rechten tot het uitbeelden van dit sprookje te krijgen. Het bedrag wat De Efteling daarvoor betaald heeft is nog altijd een goed bewaard geheim tussen De Efteling en de Koninklijke familie.

Dan nu terug naar het Sprookje.
In deze versie van het sprookje heeft De Efteling het verhaal laten vertalen naar de woorden van nu. Dat betekend dat het gemakkelijker te lezen is en ook veel gemakkelijker voor te lezen is aan de jongere generatie. 

IMG_0278

Het sprookje omschrijft het verhaal van een echte typische heks. De heks wil graag mooi zijn maar is oer lelijk. Echter heeft ze wel een prachtige stem waar alles en iedereen stil van word.
Daarom verzon ze een list, de lelijk heks verstopte zich ‘s nachts in een holle boom en zong haar mooiste lied. Hierdoor kwam de prachtig mooie Maanfee naar beneden en danste met haar sterrenfeetjes op het water. De heks probeerde ze zo lang te betoveren met haar stem zodat dat de eerste zonnestraal het water raakte ze de schoonheid van de feeën kon stelen.
Dit mislukte keer op keer tot er op een dag zeven kleine sterrenfeetjes de roep van de Maanfee niet hoorde en bleven dansen tot de eerste zonnestralen hun bereikte.

Het verhaal is bijzonder en magisch. Precies zoals een sprookje hoort te zijn. Maar ook heeft het een prachtige onderliggende boodschap. Niet al het mooie in namelijk zo mooi als het lijkt. Maar ook het belang van luisteren word aangescherpt.
Echter word op het einde nog een boodschap achter gelaten over de Indische waterlelies waardoor je voor altijd anders naar deze bloem zal kijken.

IMG_0279

De Indische waterlelies is een prachtig sprookje met in dit boek prachtige tekeningen van Anton Pieck waardoor het sprookje tot leven is gekomen.
Het verhaal in dit boek is prefect om te lezen Voor je naar De Efteling gaat en het sprookje gaat bekijken en Na dat je er bent geweest.

 

Wat vinden jullie van dit sprookje? En wat is jouw favoriete sprookje in De Efteling?

Liefs, Marjolein

2 thoughts on “Sprookjesboek – De Indische waterlelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *