Sprookjesboek: De Kleine Zeemeermin

Lieve lezers,

Zijn jullie ook zo dol op sprookjes. Zowel op de bekende klassiekers als op de wat minder bekende sprookjes?
Ik ben mijn sprookjesboek weer eens in gedoken en wil vandaag graag met jullie kletsen over een van de bekende sprookjes die in het origineel toch een tikkeltje anders is.

Vandaag vertel ik jullie graag over: De Kleine Zeemeermin

 

img_2482

Titel: Het sprookjesboek van De Efteling
Auteur: Gerrie van Dongen, Ad Grooten
Verschenen:  Juli 2009
Pagina’s: 160
Uitgever: Ploegsema

  Koop bij bol.com

Dit sprookje kennen we allemaal van de Disney Klassieker. Daar is het een prachtig romantisch sprookje. En vroeger mijn lievelings en inmiddels een van mijn favoriete sprookjes. Maar in het sprookjesboek van De Efteling staan de verhalen zoals ze origineel geschreven waren. En over deze versie gaan we het vandaag hebben.

De Kleine Zeemeermin gaat over de jongste dochter van de koning en de koningin. Zij droomt er van om warme zonnestralen op haar huid te voelen de vogels te zien vlieggen enz. Haar oma vertelde graag over hoe het in de wereld daar boven was en de kleine zeemeermin hield van deze verhalen. Ze kon er zelfs geen genoeg van krijgen. De afspraak was dat als ze 15 jaar is ze daar boven een kijkje mocht gaan nemen. Toen op haar vijftiende verjaardag mocht ze naar boven zwemmen. En daar zag ze een schip vol met mensen en een prachtige jonge prins die zijn verjaardag vierde.

img_2483

Vanaf het moment dat de kleine zeemeermin de prins zag was ze natuurlijk verliefd. Maar toen kwam er onverwachts een storm op zetten en de prins viel in het water. De kleine zeemeermin redde hem maar mist hem elke dag weer. Haar Oma vertelde haar dat ze niet moet treuren want mensen leven ook helemaal niet zo lang. Maar de kleine zeemeermin kon hem natuurlijk niet vergeten en had er alles voor over om hem weer te kunnen zien.

Het origineel verhaal heeft helaas een stuk minder mooi einde dan de Disney klassieker. Maar dit maakt het sprookje niet minder mooi. Misschien zelfs wel iets meer bijzonder.

Kennen jullie het origineel einde?

Liefs, Marjolein

2 thoughts on “Sprookjesboek: De Kleine Zeemeermin

  1. Voor de meeste sprookjes geldt dat het orgineel vaak minder mooi is. De meeste sprookjes vinden hun oorsprong in horror verhalen om kinderen koest te houden. Tenminste, dat is wat ik me nog van Nederlands op school kan herinneren. Ik prefereer dan toch echt de Disney versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *