Sprookjesboek: Doornroosje

Lieve lezers,

Een hele tijd geleden ben ik begonnen met het afstoffen van sprookjes. Zo deze keer van het sprookje Doornroosje. Zoals jullie inmiddels wel weten niet de Disney versie maar de Gebroeders Grimm versie. Daarom vandaag eens een item over de iets minder mooie versie van dit sprookje.

Lees dit item nog even voor het sprookjesboek en een het verhaal van Assepoester

IMG_0552

Dit sprookje is een heel veel verkorte versie an het welbekende verhaal. De koningin wilde graag een kindje en een kikker kwam haar vertellen dat het binnen een jaar zou lukken. Uit vreugde gaven ze een feest waarbij ze helaas maar 12 gouden borden over hadden voor de 13 feeën. Daarom nodigde de koning 1 fee niet uit. Zij werd zo boos dat ze het feest binnen kwam stormen en de vloek uitsprak dat het kind op haar 15e verjaardag zich zou prikken aan een spinnenwiel en dood neer zou vallen. De laatste fee die nog geen spreuk had gedaan kon de dood veranderen naar 100 jaar slaap.  De koning liet alle spinnenwielen uit het land verbannen en daarmee was het gedaan.

Op haar 15e verjaardag waren de ouders niet thuis en prikte Doornroosje zoals we allemaal wel weten zich aan het spinnenwiel. Zij en de hele hofhouding vielen in slaap.

Prinsen vanuit het hele land probeerde Doornroosje wakker te kussen maar ze bleven allemaal jammerlijk in de doornhaag hangen. Deze leek namelijk handen te hebben en bracht de prinsen tot een pijnlijke dood.
Tot er 1 prins zich in het land bevond en de strijd aan wilde gaan. Maar de doornhaag viel hem niet aan maar lied hem er langs..

De rest van dit verhaal kennen we allemaal..

IMG_8122

Wat is er nu zo anders aan dit verhaal? Het is heel erg rechttoe rechtaan. Simpeler maar het wekte ook de vraag op waarom ze dan gekust moest worden door de prins? Ook overleden de prinsen gewoon heel “simpel” en kort in een jammerlijke pijnlijke dood.

IMG_8124

 

Echter is deze versie van het sprookje wel beter te zien in De Efteling. Hier laten ze eigelijk dit sprookje zien. Maar wij romantiseren het verhaal een stuk meer. Ook is deze versie zonder het uit huis vluchten en verbergen wie ze is. Eigenlijk veel realistischer. Kijk namelijk maar naar de tekening van de kok en de uitwerking in De Efteling. Let ook op de tekeningen die door verwerkt zijn in de uitvoering van het sprookje  in De Efteling.

 

 

De boodschap van dit sprookje op deze wijze is eigenlijk dat je iemand niet moet uitzonderen zonder daar een zeer goede reden voor te hebben.

 

Kennen jullie deze versie van dit sprookje al?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *