Sprookjesboek: Hans en Grietje

Lieve lezers,

Het is al weer even geleden dat we samen in een sprookje gedoken zijn. Vandaag wil ik jullie weer mee nemen in een van de klassiekers. Deze keer met de versie zoals hij in het sprookjesboek van De Efteling staat.
Vandaag wil ik met jullie bespreken: Hans en Grietje

img_2477

Titel: Het sprookjesboek van De Efteling
Auteur: Gerrie van Dongen, Ad Grooten
Verschenen:  Juli 2009
Pagina’s: 160
Uitgever: Ploegsema

  Koop bij bol.com

 

Dit sprookje kennen wel allemaal wel. Er zijn korte verfilmingen van het is een van de sprookjes die het meeste indruk maakt in De Efteling met het prachtige huisje. Maar dit verhaal is ook het sprookje waar ik vroeger in het bos vaak aan moest denken. Want ik moest zorgen dat ik papa en mama niet kwijt raakte. Oh ja een broodkruimeltjes waren ook geen slim idee in een bos.

Maar zoals jullie misschien al wel weten zijn de sprookjes in dit boek een variant van het origineel verhaal alleen dan een beetje opgepoetst qua taal waardoor het voor voor de kinderen van nu weer begrijpbaar word.

Het verhaal gaat over Hans en Grietje die samen met hun vader, een arme houthakker. En hun stiefmoeder aan de rand van het bos wonen. De kinderen waren erg ongelukkig, de vader werkte hard en de stiefmoeder was erg gemeen.  Tot dat de kinderen overhoren dat de ouders hun willen achterlaten in het bos omdat ze geen geld voor eten meer hebben.
Die nacht verzamelde Hans wat witte steentjes zodat hij die de volgende dag op het pad kon strooien zodat hij de weg naar huis kon vinden. En dat deden ze natuurlijk ook toen ze achter gelaten werden.

img_2478

De volgende keer dat ze de kinderen weer achter wilde laten in het bos kon Hans niet naar buiten  dus stopte hij snel zijn zakken vol met brood. Alleen brood word opgegeten door de vogeltjes. De kinderen dwaalde de hele nacht door het bos maar konden de weg naar huis niet meer vinden.

Tot ze de volgende dag bij een huisje gemaakt van allerlei lekkers aan kwamen. Maar is dat huisje wel zo veilig? Want wie woont er in dat huisje en wat zijn die persoon zijn/haar bedoelingen.

img_2479

Hoe het verhaal af loopt weten we natuurlijk allemaal. Maar het gaat om de prachtige boodschap en wijze lessen die het verhaal mee geeft. En toch blijft het en prachtig sprookje om keer op keer te lezen.

Lezen jullie nog wel eens sprookjes of lees jij ze vaak voor? 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *