Tips voor de boekblogger

Lieve lezers,

Naar aanleiding  van het vorige lijstje kwamen er vanuit jullie heel veel vragen binnen.
Natuurlijk moet ik deze vragen dan zo snel mogelijk beantwoorden voor jullie. Daarom vandaag een nieuwe tips voor de boekblogger.

boek lucht

1. Vergroot het volgers aantal
Dit was de vraag die ik van de meeste van jullie kreeg. ” Hoe krijg ik meer likes”. Laat ik hem even breder trekken naar hoe krijg ik meer volgers. Ik kan natuurlijk zeggen gewoon afwachten. Dat is wat je van de meeste te horen zal krijgen. Daar zit ook zeker een grote waarheid in. Je moet namelijk je blog niet door mensen hun strot gaan duwen, om het zo maar te zeggen.
Loop eerst alle andere tips (uit vorige artikelen) na voor je het volgende gaat doen. Dus check of je uniek bent of je naam niet te veel op die van een ander lijkt enz.
Zorg dat je online te vinden bent. Mensen moeten al je pagina’s als Facebook enz snel weten te vinden. Zorg daarom ook dat je op je blog buttons hebt (via een plug-in) dat mensen snel naar het social media account kunnen gaan.
Daarna mag je soms best jezelf promoten. Bij zoveel likes een win-actie.. Maar doe dit niet te vaak! Aan de hand van een win-actie krijg je namelijk altijd een aantal likes erbij. Maar deze verdwijnen vaak weer net zo snel als de actie is afgelopen. Zorg daarom dat je deze mensen blijft behouden door unieke, leuke en originele artikelen.
Zorg ook dat je zichtbaar bent in boeken groepen. Zo leren mensen je blog kennen, maar ook bij dit bewaak de spam factor. Je moet namelijk niet te hopeloos lijken.
De gouden regel is dus eigenlijk gebruik een beetje van alles. Je mag soms echt jezelf promoten maar doe dit niet te vaak. Zorg vooral voor leuke content op je blog.

2. Wordt niet hopeloos
Een valkuil die je op meerder manieren kan oppakken.
Een ‘hopeloos’ die ik zelf vaak moet afremmen is het soort items wat ik schrijf. Aangezien ik elke dag blog moet ik behoorlijk wat te vertellen hebben over boeken. En dit is soms voor mij echt moeilijk. Zeker omdat ik alles in mijn eentje doe. Hierdoor wil ik soms wel eens te makkelijk zijn met bloggen en daarmee niet origineel of leuk zijn. Ik heb dan vaak een idee dat het net niet is. Dan moet ik streng zijn voor mezelf en het artikel niet plaatsen. Ik wil namelijk niet jullie het gevoel geven dat ik zo maar iets post om te posten. Dan maar iets langer na denken en iets langer achter de laptop zitten.

Aan de andere kant kan je deze ook opvatten met je gehele blog. Ik zie heel veel blogs beginnen als boekenblog en dan ineens over van alles posten zodat het meer een lifestyle blog wordt. Blijf in dit opzicht trouw aan jezelf je blog en je lezers. Mensen volgen je om de blog die je bent en dan moet je dit vertrouwen niet verbreken door ineens over van alles en nog wat te gaan bloggen. Ik begrijp dat sommige dingen soms heel leuk zijn om over te schrijven. Dit heb ik zelf natuurlijk ook en soms baal ik behoorlijk. Maar blijf trouw aan je eigen blog en je eigen lezers.

3. Begin niet zomaar opnieuw
Dit zie ik de laatste tijd naar mijn mening iets te veel gebeuren. Ik ken bepaalde bloggers die inmiddels al wel 4 verschillende blogs hebben gehad. Elke keer wanneer hun succes niet snel genoeg komt beginnen ze een nieuwe blog. Een iets andere layout een nieuwe naam en proberen ze het opnieuw. Soms kan dit goed zijn als je namelijk over iets totaal anders wil gaan schrijven. Maar als je ook nog eens in hetzelfde genre blijft wissel dan niet. Mensen hebben je snel genoeg herkend. Misschien vonden ze je schrijfstijl niet prettig of je blog gewoon niet leuk. Dit kan, niet iedereen vindt hetzelfde leuk. Maar heb jij als blogger dan wel lang genoeg aan die weg getimmerd om je blog te krijgen zoals jij het wil? Want bloggen die je voor jezelf en een beetje voor je lezers.
Ook hoor ik vaak over mensen die dit doen (zo veel blogs maken) dat de lezer zich een beetje bedonderd voelt. Want ze vonden de vorige blog niets daarom volgde ze hem niet. En nu worden ze met een nieuwe blog voor de gek gehouden terwijl er dezelfde persoon achter zit en het over hetzelfde onderwerp gaat.
Mijn tip dus. Niet zomaar opnieuw beginnen tenzij je het over een geheel andere boeg gaat gooien.

4. Doe een ander niet na
Zie je een geweldig idee en raak je daardoor geïnspireerd prima! Maar doe een ander niet na. Ik kom zo veel blogs tegen die hetzelfde doen. Elke 1e van de maand dit artikel (over x ) elke 5e van de maand dit artikel. Zo krijg ik dus op bepaalde datums in elke Facebook groep een zelfde soort artikel met vaak nog dezelfde boeken te lezen ook. Waarom zou ik deze blogs dan nog volgen? Want eigelijk staat er bij allemaal hetzelfde. Dan kan ik net zo goed 1 van deze stapel volgen en de rest hoef ik niet meer naar te kijken.
Onder dit punt valt ook wat ik al vaker aangekaart heb de naam of de layout. Ik ken een hoop bloggers die heel hard aan de weg timmerde met een leuke naam en een mooie layout. En ineens was daar een populaire dame die bijna dezelfde naam nam en dezelfde layout nam. Al het harde werk was dus voor niets geweest. En vervolgens komen er allemaal berichten over mensen die dachten dat het een andere/dezelfde blog was.
Niet doen dus!

5. Aantal foto’s
Veel mensen vragen ook aan me hoe veel foto’s ze voor een artikel moeten gebruiken. Dit wisselt natuurlijk heel erg. Maar persoonlijk ben ik de laatste tijd fan geworden van less-is-more. Zo gebruik ik bij de meeste artikelen nog maar 1 foto. Bij een recensie gebruik ik 1 grote foto en 1 kleine foto. Ik wil namelijk mijn artikelen niet te rommelig en vol laten ogen. Dit omdat ik dan zelf vaak weg klik op een site.
Echter gebruik ik bij de recensies van kinderboeken wel veel foto’s omdat ik daar een goed beeld mee kan geven.
Mijn gouden regel in dit punt is dus: Gebruik niet meer foto’s dan nodig om de juiste sfeer te creëren.

 

Dit was hem weer voor deze keer.
Mocht je nog vragen hebben mail ze of laat ze hieronder achter in de comments. 

 

Liefs, Marjolein

7 thoughts on “Tips voor de boekblogger

 1. Handige tips! Ik weet niet of je het fijn vindt om te horen, maar er staan best wat spelfouten in je artikel. Ik dacht misschien heb je ze over het hoofd gezien en dan is het wel fijn als iemand je daar op wijst! 🙂

 2. Duidelijk!
  Ik denk dat sommige denken dat ik bij nummer 2 hoor. 😛
  Maarja het feit blijft dat ik eerst blogde over mijn geëmigreerde leven dan over boeken 😛
  Maar mij maakt het niet uit. Heb een deel volgers voor mijn persoonlijke blogs en een deel voor de boeken 😛

  En van beide hoor ik leuke dingen!

  1. Maar jou blog is super leuk.. en die is door de tijd heen veranderd.. Dat kan dat is leuk en daar zijn je lezers na. Ik Hyperboliseer hier natuurlijk wel een beetje. Maar zo wordt het punt wel duidelijk gemaakt.

 3. Ik denk juist dat bloggers ‘opnieuw’ beginnen omdat hun vorige blog niet meer bij hen paste. Soms beland je in een andere levensfase en dan past een blog gewoon niet meer bij je. Als de passie verdwenen is, waarom zou je dan niet een nieuwe blog mogen beginnen zodat je met een schone lei kan beginnen? Ik geloof niet dat ook maar één blogger het doet om lezers te ‘misleiden’. Dat is wel heel kort door de bocht gedacht. Soms moet je jezelf opnieuw uitvinden om de passie erin te houden.

  1. Ik denk dat je het punt anders interpreteert dan ik bedoel. En natuurlijk is het een hyperbol. Wat ik er mee wil zeggen is dat je gewoon niet te snel moet opgeven en opnieuw moet beginnen. En jazeker bij een nieuwe fase hoort een nieuwe blog dat is helemaal goed en zo kan je trouwe lezers mee nemen en nieuwe aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *