Tips voor elke (Boek)Blogger

Lieve lezers,

Naar aanleiding van mijn vorige twee artikelen over BoekBloggen stroomt mijn mailbox vol met mensen die meer tips vragen.
Zoals jullie inmiddels wel weten luister ik graag naar jullie (mijn lezers).
Daarom vandaag antwoord op de meest gestelde vragen en een aantal tips van mij:

1.Blijf altijd eerlijk
Mensen waarderen het heel, heel erg als je gewoon eerlijk blijft. Je mag beste eens een boek helemaal afkraken. Mits je het maar goed onderbouwd en je mening niet opdringt aan mensen. Dit kan je ook gerust aan een uitgeverij doorgeven. Ook zij horen graag waarom een boek niets voor jou was. Mogelijk staan er heel veel spelfouten en typfouten in, dit horen ze graag zodat ze het er voor de herdruk uit kunnen halen.

2. Blijf jezelf
Dit ligt een beetje in het verlengde van punt 1. Blijf altijd jezelf, of je nu een kleine beginnende blogger bent of de grootste van allemaal. Laat je niet overbluffen door andere en laat je zeker niet imponeren door andere. De bloggerswereld is kei hard maar jij bent jezelf en jij bent uniek. En daarom is jouw blog ook uniek, mensen komen voor jou en wat jij te melden hebt. Ga daarom niet te veel naar andere blogs kijken en blog over onderwerpen die jij leuk vind om te lezen.
Krijg ook zeker geen sterallures. Sommige bloggers krijgen het soms echt heel erg hoog in hun bol. We zijn allemaal lieve mensen die graag boeken lezen en andere verblijden met onze mening hierover. Wees daarom ook een beetje lief voor elkaar.
tumblr_nvn5ioSq741qlr7g0o3_250

©Gossip Girl (2007)

3.Boeken
Dit is een vraag waar ik me heel vaak heel erg aan erger. Ik krijg wekelijks mailtje van andere bloggers over hoe ze aan gratis boeken kunnen komen want ze hebben niet veel geld.
Deze vraag maakt me vaak heel erg boos. Toen ik begon met bloggen had ik ook niet genoeg geld om elk boek dat ik wilde te kopen en moest keuzes maken. Maar dat was geen probleem want ik koos de boeken die ik heel graag wilde lezen en schreef daarover. Met mijn verjaardag, Sinterklaas, Kerst, elke cadeautjes optie vroeg ik boekenbonnen of bol.com bonnen. Daarvan kocht ik mijn boeken en schreef hierover.
Na een aantal maanden kwamen de eerste uitgevers die vroegen of ze een recensie-exemplaar mochten opsturen. Daarna kwam ik vanzelf op hun perslijst en kreeg ik mailtjes bij het verschijnen van een nieuw boek of de brochure waaruit ik wat mocht uitzoeken. Één keer heb ik zelf brutaal een uitgever gemaild (toen ik al redelijk groot was) of ik een boek van hun mocht lezen. En Joepie dat mocht. Ik vond het heel erg eng om zomaar zelf om een boek te vragen en voelde me heel brutaal en asociaal.
Dus voor iedereen die elke keer blijft vragen hoe je aan gratis boeken moet komen is het antwoord: Niet! Blog over je eigen boeken en prijs jezelf rijk als je eens een ‘gratis’ boek krijgt.
Bloggen doe je niet voor de gratis boeken maar omdat je het leuk vind en je gedachten met iedereen wil delen. 

4. Ga naar Events
Nu zijn er veel verschillende soorten events. Ik zelf koop voor sommige een kaartje en bij andere word ik uitgenodigd.
Er zijn veel events waarvoor je zelf een kaartje kan kopen zoals bijvoorbeeld het Best of YA event of YAlfest. Als je hier een kaartje voor koopt en slim netwerkt kan dit je blog naar een hoger level brengen. Je hebt namelijk iets leuks om over te schrijven en kan dit doorsturen naar de uitgever. Maar ook leer je veel leuke interessante bloggers en lezers kennen. Zo kan je je eigen blog promoten en een hele leuke dag hebben. Nu zijn er ook besloten event, hiervoor word je door een uitgeverij uitgenodigd. Denk bijvoorbeeld aan de Zomer Boek Bloggers Borrel of aan VIB YA event. Als jij leuk blogt merken deze uitgevers je vanzelf op en ontvang ook jij een uitnodiging.

5. Laat jezelf zien
Ben niet verlegen met je blog. Hij is van jouw jij bent er trots op en laat hem zien aan de hele wereld! Deel je blog gerust in de Facebookgroepen waar het mag. Praat gezellig mee op Instagram en Twitter over je eigen blog. Laat de wereld zien dat je er bent. Maar natuurlijk moet je er wel voor waken dat mensen je niet vervelend gaan vinden.

tumblr_nv5famjN8C1qb3doto1_500

©Gossip Girl (2007)

 

Dit was hem weer voor vandaag! De volgende keer ga ik jullie wat tips geven over het gebruik van Social media met je blog en hoe je meer volgers kunt krijgen.

Liefs, Marjolein

Bekijk de vorige items hier.

9 thoughts on “Tips voor elke (Boek)Blogger

 1. Ik sneup regelmatig rond bij de kringloop voor wat oudere goedkope boeken. Het gaat erom dat ik het leuk vind en niet dat ik altijd maar het nieuwste van het nieuwste wil hebben. Ik schrijf nu ongeveer 1x per week een recensie (aangezien mijn blog meerdere onderwerpen bevat) en heb gisteren voor het eerst uit het niets een persbericht ontvangen van een uitgeverij! Altijd leuk als ze zelf terecht komen bij je blog in plaats van dat je je bij hun opdringt. 🙂

  1. Wauw! Gefeliciteerd.. Dat was voor mij echt een bijzonder moment! Ga vooral zo door dan kom je er zeker weten! En blijf genieten van het bloggen.

 2. vooral punt 3! Ik blog nog niet heel lang, maar scheef hiervoor al veel recensies op sites zoals bol.com… Dus sommige uitgevers of contactpersonen kennen mij,, daarnaast doe ik aan heel veel winacties mee haha.. Ja ik heb nu eenmaal niet het geld om alles te kopen wat ik wil, dus dan maar hopen dat ik zo win toch? Kan ik het boek toch lezen!

  Wat ik nu veel uit mijn omgeving hoor. Ja maar jij krijgt al zoveel boeken?! Dus kan je die wel even aan mij geven.. Hallo.. ik heb gewoon mazzel omdat ik aan alle winacties mee doe hahah.. Of omdat mijn vriendje zo lief is om te kopen! Ik sta nu bij Clavis op de perslijst, en dat vind ik echt een super eer.. Maar ik blog vooral omdat ik het leuk vind, daarom doe ik het ook over films en ben ik bezig met het opnemen van filmpjes! Dat is wat ik leuk vind en ik moet het leuk vinden toch niet een ander 😉 (Oke, dat is natuurlijk wel handig, maar je snapt wat ik bedoel)

  wat ik wel doe is mijn recensies bij uitgevers delen.. en ben dan ook super trots da zowel Storm als Moon mijn recensie al op hun FB pagina hebben gedeeld!! <3

  1. Kijk jij bent goed bezig 😀 Precies de instelling zoals het hoort.. En die opmerking over jij krijgt al zo veel boeken heb ik inderdaad ook al eens van me afgeschreven in de post met frustraties van boekbloggers 😉

   Ga vooral zo door!

 3. Ik geef je helemaal gelijk! En wat dat gratis boeken betreft, daar kan ik zelf niet van meespreken. Mocht het op een dag wel gebeuren, dan zou ik heel erg blij zijn natuurlijk. Maar bloggen is iets waar ik trots op ben, ik ben trots op mijn blog. Bloggen helpt me verder in het leven, en heeft er ook zeker voor gezorgd dat ik net zoveel ga lezen dan vroeger, zelfs nog meer. Ik ben alleen maar dankbaar met mijn blog, en bloggen is mijn passie. Natuurlijk zal ik heel erg blij zijn als een uitgeverij me zou ontdekken, dat zijn we allemaal. Maar het is en blijft een hobby. En jammer als mensen liever beautyblogs zien of lezen, ik ben een trotse boekenblogger! <3 xxx

 4. Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing issue with ur rss . Dont know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx abkecddbadaeekbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *