Boekenbeurs Young Adult Convention

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.13Lieve lezers,

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. De Young Adult Convention op de Boekenbeurs in Antwerpen.

collage zaterdag boekenbeurs

Zoals altijd was ik weer veel te vroeg op de Boekenbeurs, maar dat is gelukkig geen probleem daar er is namelijk genoeg te zien! Nadat ik mijn spullen had gedropt kon ik lekker rond snuffelen op de beurs maar ook ‘Backstage’ bij WPG Uitgevers.
Het eerste dat ik hoorde op de Boekenbeurs bij de stand van WPG was muziek en zang. Maar het is een boekenbeurs waar kwam dat vandaan? Nu was dat niet zo moeilijk te vinden, (kijk waar een grote groep mensen staat) daar liep ik heen en zag Paul van Loon op zijn gitaar voor een hele hoop kindjes spelen en zingen!

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.13

(Kijk vooral even naar dat kindje op de achtergrond zijn glimlach zegt genoeg)

Als eerste stond er op het programma het panelgesprek. Samen met Birthe, Myrthe, Jonas Boets en Peter ging ik het gesprek aan op het podium blauw. Met Jonas en Birthe had ik in de Backstage al gezellig zitten kletsen. Met deze twee mensen kwam een gesprek gewoon vanzelf op gang.
Met de rest van het Best of YA promoteam gingen we naar boven, dan zaal blauw zou de hele middag voor ons zijn!
Birthe wist het gesprek in perfecte banen te leiden. Er werd gesproken over waarom dystopian zo hot is onder jongeren. Of dystiopan zijn hoogtepunt al heeft gehad en vele andere punten. Met de auteurs van Shinu werd gesproken over hun nieuwe boek en wat daar zo vernieuwend aan is en hoe het tot stand is gekomen.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.22

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.31

Na dit panelgesprek was het tijd voor de movie club geleid door drie andere leden van het promoteam. Hierin werd besproken wat beter is, het boek of de film? Joost, Manon en Dominique deden dit heel erg leuk en heel erg interactief!

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.42

Hierna was het tijd om even op adem te komen en de spullen klaar te zetten voor het interview met Gayle Forman dat Reza, Willemijn, Joost en Valerie zouden leiden.
Gayle was gelukkig op tijd en direct beschikbaar (voor het eerst dat ik dit mee maakte bij een Skype interview)
Gayle is een vrolijke gezellige vrouw en moeder (haar dochtertje van 11 liet zich erg graag horen op de achtergrond)
Wat heel erg opviel is dat Gayle hele lange antwoorden gaf. Niets want haar te veel en ze kletste er na elke vraag enorm op los. Ze beantwoorde alle vragen uit de zaal en gaf natuurlijk een tip over het schrijven van boeken. Ook is Gayle nog altijd erg nederig en vind ze het enorm bijzonder dat zij met haar boeken mensen zo weet te raken. Ook zijn al haar boeken geïnspireerd op haar eigen leven en dingen die er in haar omgeving gebeuren.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.51

Na dit gesprek was het tijd om de beurs op te gaan. Mijn boeken te laten signeren die ik bij had en nog even te genieten van alle boekenliefde.
Wat nog heel erg leuk was, was dat Reza en ik rond liepen met onze promokleding en tas en dat we aangesproken werden door een meisje en haar moeder met waar we onze tassen vandaan hadden. (Helaas zijn deze alleen voor promoleden) Maar we hebben haar wel gewezen op de leuke tasjes die Best of YA nu heeft.

Mirjam Mous en Heleen Vreeswijk zaten te signeren. Aangezien Mirjam ook nog eens jarig was zaterdag moest ik natuurlijk nog even een gezellig praatje met haar maken.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.01.59

Wat ook nog eens erg bijzonder was, was een jongen die bij Mirjam Mous stond. Hij had over haar boek Boy 7 een schoolwerkstuk gemaakt wat gewoon werkelijk prachtig was! Hij had een heel spel gemaakt aan de hand van het boek met een boekwerk aan uitleg over het boek en het spel!

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.09 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.15

Klik op de foto om hem groter te zien.

Ik vroeg aan deze jongen hoe lang hij er mee bezig was geweest en hij vertelde mij dat hij hier vorig jaar heel de herfstvakantie mee bezig is geweest! Ik vind het enorm bijzonder dat iemand zo veel werk maakt van een boek dat hij gelezen is. Ik vermoed dan ook dat deze jongen de grootste Boy 7 fan van allemaal is!

Ook ik moest nog even een paar handtekeningen gaan ophalen. Want toen ik las dat Paul van Loon er zou zijn moest ik natuurlijk mijn boek Raveleijn door hem laten signeren.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.22 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.30

Nu wil ik nog wel even de kanttekening maken dat ik bij Paul van Loon altijd de indruk had dat hij een beetje een ‘duistere’ onvriendelijke man zou zijn. Ik denk dat dit komt door de griezelbus serie en zijn zonnebril, hierdoor heb ik dat beeld vroeger denk ik bedacht van hem. Maar hij is echt een hele lieve vriendelijke man. (En zoals hij met de kindjes zat te zingen en te lezen, dat was gewoon heerlijk)

Natuurlijk moest ik ook nog even mijn boek laten signeren door de mannen van Shinu. Dit boek is echt anders dan andere Dystopians en er is heel, heel goed over nagedacht.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.37 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.44

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.02.52

Ik heb een fantastische dag gehad op de Boekenbeurs, helaas is het echt veel te veel om jullie alles te vertellen over deze dag. Maar volg op Instagram om nog wat extra foto’s te zien!

Wie gaat er volgend jaar naar de boekenbeurs?

Liefs, Marjolein

One thought on “Boekenbeurs Young Adult Convention

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *