Gala van het Fantastische Boek – Harland Awards

Lieve lezers,

Gisteren was het zo ver, Het Gala van het Fantastische boek. Voor mij een prijs waar ik nog niet zo veel vanaf wist. Echter kwam ik via Alex in aanraking met David en kwam ik zo op de gastenlijst terecht.
Vol goede moed ging ik naar De Rode Hoed in Amsterdam om me te laten verrassen door dit event.

Schermafbeelding 2016-04-03 om 14.03.24

Binnen gekomen lag de rode loper al voor ons klaar. Iedereen werd heel leuk op de foto gezet en ik werd naar mijn plaats gewezen. De zaal zat al goed vol en het was zelfs dringen voor een plekje in de zaal beneden.
Je voelde de spanning van de auteurs in de lucht hangen. Want wie ging er in de prijzen vallen en wie ging er als “verliezer” naar huis..

Helaas heb ik niet zo veel foto’s kunnen maken want dit mocht helaas niet en ook moesten de telefoons uit. Hierdoor kwamen er geen live verslagen op Snapchat en heb ik helaas niet zo veel foto’s voor bij dit artikel.

Meer dan 400 auteurs, uitgevers en liefhebbers van fantasy, sciencefiction, horror en magisch realistische literatuur kwamen bijeen in de Rode Hoed om de uitreiking bij te wonen. Iedereen uniek in zijn eigen werk en iedereen heel benieuwd hoe ver ze waren gekomen in de verhalenwedstrijd en hoe hoog ze zijn geëindigd in de Roman prijs.

De avond werd geopend door de presentatoren die heerlijk energiek en vol enthousiasme zaten.
Zelf was ik een beetje overdonderd door hun binnenkomst omdat ik een vrij stijve bedoeling had verwacht en dat was het totaal niet. Het was een bruisende energieke golf van enthousiasme en gezonde spanning.
Hierna opende voorzitter Martijn Lindeboom de avond met een prachtig praatje over hoe het genre in de lift zit.
Persoonlijk vind ik dat niet zo gek, het fantastische genre is natuurlijk vrij breed maar mensen accepteren dit genre steeds meer. Er berust ook geen taboe meer op dit genre, lezen wordt steeds meer geaccepteerd en daardoor ook het feit dat mensen geen literatuur lezen. Lezen is weer leuk en minder status symbool aan het worden.

Martijn Lindeboom had ook nog eens heel bijzonder en leuk nieuws. In mei start de Harland schrijf academie. 18 maanden lang leren daar beginnen de schrijvers de beginselen van het schrijven maar ook hoe ze een verhaal moeten gaan uitwerken.

Daarna was het woord aan Jeff Vadermeer, zijn boeken serie wordt binnenkort ook verfilmt. Hij hield een mooi praatje over hoe zijn boeken een loopje namen met de werkelijke wereld. Maar ook hoe dicht deze soms bij elkaar liggen en hoe bijzonder het is om in dit genre te mogen en kunnen schrijven.

Toen was het tijd voor de eerste prijzen. Dit waren de prijzen voor mensen die mee hadden gedaan aan de verhalenwedstrijd en dit zijn de winnaars:

Verhalenwedstrijd

In 2015 zijn er 200 verhalen ingezonden voor de Harland Awards Verhalenwedstrijd.

De Verhalenwedstrijd heeft naast de eeuwige roem drie geldprijzen: de hoofdprijs van 1.000 euro, een tweede prijs van 300 euro en een derde prijs van 100 euro.

Harland winnaars

Harland Award voor beste verhaal

1. Lisette Jonkman

2. Jen Minkman

3. Margriet du Maine

De eerste prijs wordt gefinancierd uit de deelnamegelden, de tweede en derde worden gesponsord door auteur Adrian Stone.

Paul Harland Debuutprijs

Lisette Jonkman  (€ 150,-)

Deze prijs is voor de hoogst geëindigde auteur die voor het eerst aan deze wedstrijd (en zijn voorgangers) meedoet. De Debuutprijs wordt gesponsord door Saskia van Oostenrijk.

NCSF Premie

Erik Betten (€ 150,-)

Deze prijs is voor het hoogst geëindigde sciencefictionverhaal in de ranglijst. De Premie wordt gesponsord door het Nederlands Contactcentrum voor ScienceFiction.

De Feniksprijs

Margriet du Maine (€ 35,-) (174 plaatsen gestegen)

Deze prijs is voor de deelnemer die het grootste aantal plaatsen ten opzichte van de vorige editie is gestegen in de ranglijst. De Feniksprijs wordt gesponsord door Fred Rabouw.

 

Hierna kregen we een kort muziek stuk tussendoor. Van Anouk Abels – Paul van Loon – en Martijn Adelmunt.
Ik dacht zelf Paul van Loon al gespot te hebben in de zaal maar ik had hem natuurlijk niet bij dit gala verwacht dus ik was heel erg blij verrast. Anouk Abels bracht samen met de heren een prachtig stuk over hoe het als schrijver voelt om je verhaal in te sturen het geweldig te vinden en de prijs te willen winnen. Maar uiteindelijk werd ze afgekraakt door de jury en viel ze ver buiten de prijzen.
Dit stuk bracht denk ik voor de auteurs op een hyperboliserende manier veel herkenbare gevoelen.

Daarna was het woord aan Susan Smit, haar kennen we natuurlijk allemaal. Zij vertelde een stuk over wat voor haar het Fantastische boek eigenlijk in houd. Ze verwoorde dit heel mooi maar voor mijn gevoel dreef ze her en der ook een beetje de spot met de auteurs. Het was alsof ze een zeer goede kolom voor las. Ik ben zelf heel erg fan van Susan Smit, maar met haar praatje sloeg ze zowel de plank raak als mis.

Daarna was het natuurlijk eindelijk tijd voor de Harland Award Roman Prijs.
Er waren 41 boeken genomineerd waarbij een shortlist van 5 boeken is gemaakt.

De winnaar is:

1. Slaap zacht, Johnny Idaho – Auke Hulst (Ambo|Anthos)

De andere genomineerden waren:
De een na laatste dood van het meisje Capone (Querido) – Isabel Hoving
De Stem van de Zee (Storm Publishers) – Mara Li
Gebroken Geheugen (Zilverspoor) – auteursduo J.Sharpe en Jos Weijmer
De nachtuilen (Luitingh-Sijthoff) – Jeroen van Unen

 

Persoonlijk was ik voor De nachtuilen van Jeroen van Unen omdat dit boek echt Magie bevat en ik dat wel een beetje bij het Fantastische genre vind horen.

 

Hierna was het natuurlijk tijd om alle auteurs te feliciteren mensen te ontmoeten en gezellig te netwerken. Eindelijk ontmoette ik ook Chinouk Thijssen waarmee ik nog even Facebook Live ben gegaan. Ook ga je ons samen in haar Vlog van aanstaande vrijdag zien.

gala collage

Ik heb enorm genoten van deze avond en wil vooral de organisatie en David enorm bedanken. Volgend jaar hoop ik er weer bij te mogen zijn.

Wie van jullie is er ook naar het Gala geweest? 

Liefs, Marjolein

Bron uitslagenlijst: Harland Awards

2 thoughts on “Gala van het Fantastische Boek – Harland Awards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *