Literatour- De boekenweek voor jongeren

Lieve lezers,

Literatour is de boekenweek voor jongeren. Want waarom verdient ons geweldige genre geen eigen boekenweek? Dat dacht het CPNB ook.
Ongeveer een jaar geleden ben ik dan ook bij hun op bezoek geweest samen met een aantal andere bloggers om ideeën voor deze week te bespreken.  Funfact: Ik kwam met het idee voor een verhalen bundel met een paar korte verhalen van Nederlandse auteurs. En kijk nu eens wat voor prachtigs ze gemaakt hebben! Maar daarover later meer

Schermafbeelding 2016-09-06 om 19.03.11

YALBAL & Diorapthe Literatuur Prijzen

Schermafbeelding 2016-09-06 om 19.22.46Vanaf 5 tot 15 september kan je stemmen op je eigen favoriete boek. De nominaties staan op www.literatour.nu. Ook wordt op deze avond 3PAK, een korte verhalenbundel in drie delen gelanceerd. De eerste twee verhalen worden online verspreid aan alle jongeren in het land. Het derde verhaal lees je samen met de eerste twee in de bundel 3PAK die cadeau wordt gedaan door de boekwinkel en openbare bibliotheken.

Aan de vooravond van de Literatour, de ‘Boeken­week voor jongeren’ die van vrijdag 17 t/m zondag 25 september plaatsvindt, wordt de  Diorapthe Literatour Prijs bekendgemaakt en uitgereikt. Twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) en een Publieksprijs worden toegekend aan de beste boeken voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Daarnaast zullen er veel leuke dingen te doen zijn deze avond, waaronder interviews met schrijvers & een echte Harry Potter expositie. Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers zijn de auteurs van de verhalen, ook zij zullen aanwezig zijn om het 3PAK feestelijk in ontvangst te nemen. En jij kunt daar bij zijn!

Het programma ziet er zo uit:

Start met acht te gekke auteurs die de week erop door Nederland reizen vanwege Literatour. Özcan Akyol, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Anne-Gine Goemans, Helen Vreeswijk, Mirjam Mous en Alex Boogers schuiven aan bij presentator Andrew Makkinga om te praten over hun nieuwe boeken en kijken welke scholen ze aandoen. Hoe vonden ze het zelf in de klas trouwens? Wie herinnert zich nog de leraar Nederlands? Dan hebben we hooggeëerd bezoek uit het buitenland, van de schrijfsters Laure Eve en Kass Morgan. Een Q&A waarbij je alles mag vragen.

Ook reiken we de Dioraphte Literatour Prijs uit, de prijs voor het beste jongerenboek van het voorafgaande jaar. Vlammende prijzen in de categorieën vertaald en oorspronkelijk Nederlandstalig, plus een publieksprijs. De genomineerden, waaronder Koos Meinderts en Karolien Berkvens, doen een boekje open. Kortom, de mustreads voor het najaar. Daarna gaat de dj los en kan het bal beginnen. Maar ook silent disco in de leeshoek, een Harry Potter expositie in de Tolhuistuin Kamer, toffe foto’s maken in de photobooth, stemmen op je Belangrijkste Boek en een literair menu eten in het restaurant. En vergeet je goodiebag niet!
De avond wordt afgesloten met een dansje en een drankje tot 00:00.

Koop je kaartje voor deze avond hier.

Ik ben zelf ook aanwezig op deze avond en hoop jullie dan ook daar te zien.

Schermafbeelding 2016-09-06 om 19.36.30

 

Mocht dit event te ver weg zijn voor je? Geen probleem, veel auteurs komen langs op scholen of in boekhandels/bibliotheken. Kijk hier waar je een van de auteurs kan vinden

Ga jij deze week genieten van al het leuks dat er georganiseerd is?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *