10 Tips om meer te lezen

Lieve lezers,

#Boektober is voorbij, NaNoWriMo loopt ook op zijn eind en het is weer tijd om veel te gaan lezen. Maar helaas staan nu de tentamens/werk weer voor de deur en Sinterklaas en Kerst. Hoe kun je er voor zorgen dat je ondanks alle drukke dagen toch nog veel blijft lezen?
Vandaag geef ik je de tips!

1. Neem overal een boek mee naartoe
Zorg dat je altijd en overal een boek in je tas hebt zitten (een e-reader of boek op je mobiel telt ook) hierdoor kan je altijd lezen op een moment dat je even ergens op zit te wachten. Zoals bijvoorbeeld op de bus, bij de huisarts of als je jezelf buiten sluit.

2. Lees in je pauze
Jep, dit is soms best lastig. Je moet namelijk na je pauze ook weer je boek wegleggen. Heb je vaak in je eentje pauze op het werk, of veel saaie tussenuren op school? Zorg dan dat je in deze tijd lekker kan lezen. Zo kan je ontspannen en maak je ook nog eens voortgang in je boek. Zet wel een wekkertje op je telefoon zodat je weet wanneer je weer aan de slag moet!

3. Zet een doel
Dit doe ik vaak waneer ik een deadline heb voor een boek of in een leesdip zit. Maar ook om meer te lezen werkt dit perfect. Wanneer je aan een boek begint plan je voor jezelf wanneer je hem uit wil hebben. Vervolgens tel je dat aantal dagen en deel je het aantal pagina’s van het boek door het aantal dagen. Het overgebleven aantal is het aantal pagina’s dat je per dat van jezelf moet lezen!
Door dit te gebruiken blijf je niet hangen bij een ‘saai’ moment in een boek en heb je in het door jou gezette doel je boek uit.

4. Lees onderweg
Lange bus, trein of autorit? Neem je boek mee, je bent echt niet verplicht om heel de tijd tegen de mensen naast je te praten. Kruip lekker weg in je boek en je bent ook nog eens (veel) te snel op plaats van bestemming.

5. Schaam je niet
Schaam je niet om op het werk of onderweg lekker een boek te pakken. Veel mensen zullen naar je kijken, ja dat klopt. Maar bedenk je dan maar elke keer dat die mensen nu balen omdat zij geen boek bij hebben.
Schaam je ook zeker niet om het boek dat je lees. Zolang jij het leuk vindt om te lezen is het goed. Zo schaamde ik me toen ik vijftig tinten ging lezen omdat ik het voor de hype las. En kijk nu, bijna iedereen heeft het boek gelezen.

6. Zet je telefoon op niet storen. 
Als er iets afleidend is tijdens het lezen zijn het wel die groeps apps die ineens los gaan net wanneer jij lekker zit te lezen. Zet je telefoon op niet storen en kijk op je telefoon wanneer je even een nieuwe kop thee gaat zetten. Dit zorgt er voor dat je lekker door kan lezen.

tumblr_nxtn5fwfwX1s4wbdoo1_500

7. Lees één boek per keer.
Soms is dat echt heel erg moeilijk. Maar zorg dat je 1 boek per moment aan het lezen bent. Mocht je nu echt toch eerst in een andere boek willen beginnen doe dat dan gewoon. Maar leg het andere aan de kant tot je het een dan weer uit hebt. Zorg niet dat je blijft hangen bij dat 1e boek waar je niet doorheen komt omdat je die perse uit wil hebben. Maar lees niet in de ochtend in boek 1 en in de avond in boek 2. Dan gaan de verhalen namelijk vaak ook door elkaar lopen en dat is niet leuk!

8. Neem boeken die je aanspreken.
Lees boeken die jou echt aanspreken. Niet de boeken die je moest lezen van die ene vriend of vriendin maar je eigenlijk niets aan lijkt. Lees vooral boeken van de favoriete auteur dit is echt niet stom!  Dit is ook een van de redenen waarom ik vaak hoge sterren geef. Ik weet heel goed wat ik wil lezen en leuk vind en daarom lees ik dat. Lees je boeken  die je eigenlijk niet zo ziet zitten kom je in een leesdip en dan sta je helemaal stil.

9. Zorg voor een goede omgeving
Zorg dat je vaak in een goede comfortabele omgeving kan lezen. Ik geef de voorkeur aan mijn bed met een extra plaid er op en een kop thee er bij. Zo zit ik altijd lekker en zacht en kan ik ook nog afwisselen van leeshouding. Ook een gezellig kaarsje heb ik er graag bij. (En iets lekkers maar dat is niet zo goed voor me)

10. Praat met andere lezers.
Praat met vrienden om je heen die ook dol zijn op lezen. Lezen je vrienden niet? Praat dan gezellig over je boeken in boekengroepen als Booklovers of maar een groepsapp aan met verschillende boekenfans die je op Facebook of events hebt leren kennen!
Booklovers heeft nu ook een Kerstleesclub die je aanspoort om lekker te lezen en er met andere lezers over te praten.

tumblr_nxxmq26rv21sc7xgoo3_250

Ik hoop dat deze tips je helpen om wat meer te kunnen lezen!
Welke tip is je favoriet? 

Liefs, Marjolein

9 thoughts on “10 Tips om meer te lezen

 1. Overal een boek mee naar toe nemen is inderdaad altijd handig en ook doelen stellen helpt mee meestal. De tip waar ik dan weer helemaal niets mee heb is die van niet s’ochtends en ‘s avonds in een verschillend boek lezen, want ik gooi verhaallijnen eigenlijk nooit door elkaar, voor mij zorgt soms die afwisseling ervoor dat ik sneller lees!

 2. Voor een gezellige plek zorgen doe ik ook, lekker knus in de zetel met een dekentje en nu heb ik een boekenpoef besteld dus zal het nog gemakkelijker zijn. De tip om maar één boek en geen meerdere tegelijkertijd te lezen vind ik ook minder want ik lees in de dag een boek en ‘s avonds in bed op de ereader en ik meng de verhalen nooit

 3. Zet een doel! Dat is voor mij altijd de beste manier. Want ik sleep toch al overal boeken mee naar toe. Het maakt me niet uit waar ik lees. Maar pas wanneer ik een doel heb, dan lees ik het meest.
  Dit heb ik aan den lijve ondervonden tijdens #boektober. Ik had voor het eerst sinds tijden mezelf weer een doel gesteld en plots vloog ik door de pagina’s en boeken heen 😀
  De andere tips zijn ook handig 😉

 4. Ik lees altijd minstens drie boeken tegelijk… meestal combineer ik dan fictie met non-fictie en een verhalenbundel of gedichtenbundel. Of een Engels boek en tegelijk een Nederlands boek. Zo lees ik meer dan met één boek tegelijk, want voor sommige boeken moet je echt helder zijn en andere zijn makkelijker. Maar meer dan twee fictieve werken tegelijk werkt niet, want dan ga ik de hele tijd twijfelen in welke ik verder zal lezen. Dus dan belandt er toch weer eentje op de stapel tot ik er echt aandacht aan kan geven.

 5. Ik heb sinds kort een e-reader en heb het gevoel dat ik daardoor nog sneller lees 😉 Komt ook wel door de serie die ik nu lees, heerlijke boeken! En vaak gaat de e-reader mee in de tas. Stel je voor dat ik tussendoor tijd heb om eventjes verder te lezen 😉
  Meestal lees ik op de bank, voeten op een krukje en een grote mok thee erbij… en ‘s avonds in bed.

  Soms lees ik 2 boeken tegelijk, vaak is dat dan een thriller en een ‘gewoon’ boek, want ‘s avonds voor het slapen gaan lees ik liever geen thriller, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *