Donorweek. Wie zou jij redden?

Lieve mensen,

Deze week is het Donorweek van 12 t/m 19 oktober word er extra aandacht gevraagd voor orgaandonatie.

Om aandacht te vragen voor deze week heb ik een nieuwe actie bedacht. De opdracht is als volgt:

Welke personages uit een boek zou jij redden? Verzamel de boeken waar deze personages in voorkomen en zet deze op de foto. Vermeld er onder wie uit het boek jij zou willen redden. Deel deze foto zo veel mogelijk op internet om zo in boekenland aandacht te vragen voor de Donorweek.

Hierbij mijn bijdrage:

DSC00449

 

Van boven naar beneden:

1. Uit Voor Jou van Jojo Moyes wil ik heel graag Will redden.

2. Uit Verwelken van Lauren Destefano wil ik graag Rose (de vrouw van Linden) en Jenna redden.

3. Uit Een weeffout in onze sterren wil ik graag Augustus en Hazel redden.

De reden waarom ik deze mensen wil redden is voor allemaal hetzelfde, ze verdiende nog een prachtige toekomst.

In Nederland staan nog veel te veel mensen op de wachtlijst om een donor orgaan te krijgen. Hierdoor overlijden er jaarlijks veel te veel mensen. Uit eigen ervaring weet ik dat veel mensen het heel eng vinden om hun keuze vast te leggen. Maar men vergeten dat als je de keuze vast legt deze keuze ook een Nee mag zijn. Als je helemaal geen keuze vast legt en je komt te overlijden dan laat je deze keuze over aan je nabestaanden. Vaak hoor ik vaak mensen zeggen ” maar dan laten ze je eerder dood gaan als je Ja in vult” op deze stelling kan ik duidelijk zeggen Niet Waar. Artsen gaan namelijk pas kijken als je overleden bent En ze je organen nog kunnen gebruiken of ze geregistreerd staat.

Ik zelf ben donor en daar ben ik ook heel erg trots op. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een aantal dingen uitgesloten  heb. Toen ik mijn donorschap ging aanmelden heb ik goed nagedacht over wat mogen ze van me hebben en wat vind ik een eng idee. Organen waarbij ik een beetje de kriebels kreeg heb ik uitgesloten. Zo mogen ze bij mijn mijn ogen niet gebruiken, maar ook mijn huid, botweefsel, kraakbeen en pezen mogen ze niet gebruiken. Ik ben erg trots op mijn keuze omdat toen mijn eigen broer ziek werd en hij mogelijk een orgaan nodig zou hebben ik wist, dat als ik zou overlijden ik een familie gelukkig kon maken door iemand een langer leven te bieden. Ook weet ik hoe moeilijk de keuze kan zijn, ik ben namelijk de enige in de familie die mijn keuze vast heeft laten leggen. Het enige wat ik kan zeggen is laat je niet tegen houden door anderen maar kies voor wat je zelf wil. 

Om dit alles vind ik het heel belangrijk dat mensen hun keuze vast leggen afgezien van wat deze ook mag zijn.

 

serendipity_books_zegt_ja_kleur

 

Liefs, Marjolein

 

ps. voor meer informatie: www.jaofnee.nl

0 thoughts on “Donorweek. Wie zou jij redden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *